Mide Yanmasına Ne İyi Gelir Evde

mide yanmasına ne iyi gelir evde
mide yanmasına ne iyi gelir evde

Mide yanması veya mide ekşimesi, merkezi, göğüs bölgesi ya da üst orta karında yanma hissiyatı olarak tanımlanmaktadır. Normalde hiçbir şekilde belirti göstermemekte olan, yemek borusuna ara sıra geri akış olmaktadır. Asidik mide içeriği aşırı miktarda bulunduğunda yemek borusu (genel olarak alt kısımlar) tahriş olmakta ve bu durum mide ekşimesi belirtilerine sebep olmaktadır. Mide yanması, boğazdan mideye doğru veya göğüs kemiğinin arkasında, çoğunluk olarak ekşi bir geğirmeyle birlikte donuk, sızlamakta olan bir ağrı olarak tanımlanabilmektedir.

Mide yanması genel olarak akşamları, yemek sonrası, uzanma ya da eğilme esnasında daha da şiddetli bir şekilde hissedilebilmektedir. Mide yanması ayrıca asit hazımsızlığı olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla kişinin mide yanması (mide ekşimesi) rahatsızlığını yaşam tarzı değişiklikleri kontrol altına alabilmektedir. Fakat sık sık tekrarlamakta ve kişinin günlük yaşamında hayatının olumsuz şekilde etki etmesine neden olan mine yanması şikayeti, tıbbi bakım gerektirmekte olan daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilmektedir. Haftanın birkaç günü mide yanması şikayeti problemi yaşamakta olan kişilerin doktora başvurması önerilir. Çünkü kalıcı mide yanması yemek borunuza hasar verebilmekte; kanama, iltihaplanma ya da yutma güçlüğüne sebep olabilmektedir.

Evde mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasına ne iyi gelir? Hep birlikte detayları inceleyelim.

Mide Yanması Neden Olur

Mide yanması, gastroözofageal reflü olarak adlandırılan bir hastalığın semptomu olarak yer almaktadır. Genellikle mide yanması, mide ekşimesi mide asidinin yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasından kaynaklı oluşur. Normalde yiyecek ve içecekler ağızdan yemek borusu ile birlikte mideye geçiş sağlar. Yemek borusunu mideye bağlamakta olan kaslı bir halka (alt özofagus sfinkteri) bu akışın tek yönlü olmasını sağlamaktadır.

Mide yanması, bu tek yönlü sistem başarısız olmasında ve mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi durumunda meydana gelmektedir. Mide yanması, göğüs kemiğinin arkasında spazm veya keskin bir ağrı, yanma hissiyatı olarak hissedilmektedir. Bu durumun oluşmasına neden olan risk faktörü, midede asit üretiminin artış gösteren etkenlerle birlikte yemek borusuna asit reflüsünü kolaylaştırmakta olan yapısal problemleri içermektedir.

Gastrit, belirli gıdalara karşı hassasiyet durumu (çölyak hastaları gluten içeriğine sahip gıdalara, laktoz intoleransı olanlar ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilmekte), mide fıtığı, H. pylori enfeksiyonu, bazı ilaçların kullanılması, mide kanseri, skleroderma ve sarkoidoz gibi rahatsızlıklarda yemek borusunun etkilenmesi mide yanması gibi durumlara neden olabilmektedir.

Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli ya da yağ miktarı yüksek olan yiyeceklerin midede yanma durumuna neden olabilir. Sigara içmek kası gevşeterek mide ekşimesine neden olabilmektedir.

Ayrıca stres de mide yanmasını hissedilmesine neden olabilmektedir. Mümkün olduğunca iş yerindeki ve sosyal yaşamdaki stresi azaltmak önem taşımaktadır.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir Evde

Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan mide yanması durumları genel olarak hatalı beslenmeden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Sindirimi oldukça zor olan besinlerin tüketilmesi, hijyenik olmayan koşullarda pişmekte olan besinler, kafein tüketimi, aşırı baharatlı, yağlı ve tuzlu ürünlerin tüketimi gibi sebepler kişide mide yanması problemlerinin oluşmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda karın kısmını sıkan dar kıyafetler, kemerler ve mide yanması şikayetine neden olabilmektedir.

Evde mide yanmasına ne iyi gelir? Tüm detaylar aşağıda derlenmiştir;

  • Karbonatlı su karışımı: 1 çay kaşığı karbonatı bir bardak suda eritelim. Karbonat asidi nötralize etmeye yardımcı olmaktadır. Karbonat sodyum içermektedir, düşük sodyumlu diyet yapıyorsanız doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
  • Aloe vera suyu: Aloe veranın cildin güneş yanıklarını yatıştırabilmesi için kullanılmasıyla, aloe vera suyu da asit reflü kaynaklı olarak tahrişi yatıştırmak için yardımcı olabilmektedir. Mide ekşimesi ile mücadele ediyor, mideniz ve yemek borunuzun rahatlaması için yemek öncesi yarım bardak aloe suyu içmeyi alışkanlık haline getirmeyi öneririz.
  • Şekersiz sakız çiğnemek: Tükürük asidin seyrelmesine yardımcı olan, bu sebeple de yemek sonrası üretmiş olduğunuz tükürük miktarında artış göstermek, ast üretiminin önüne geçmede yardımcı olmanın etkili yollarından biridir. Mide yanmasının azalması için yaklaşık 30 dakika boyunca sakın çiğnemeyi deneyebilirsiniz.
  • Elma sirkesi: 3 çay kaşığı kadar elma sirkesi bir bardak suya ilave edilmesinden sonra her yemek sonrasında ya da yatmadan önce içebilirsiniz.
  • Muz yiyin: Muz doğal antiasitler içermektedir. Asit reflü ile mücadele edebilmek için her gün düzenli olarak bir muz yemeye başlayın. Muz tüketmek istemediğiniz zamanlarda elma da tüketebilirsiniz.
  • Meyan kökü: Meyan kökü mide ekşimesinin hafiflemesine yardımcı olur ve problemin kaynağına ulaşabilmektedir. Meyan kökü ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Aksi taktirde aşırı derece de meyan kökü tüketmek yüksek tansiyon gibi problemlere neden olabilmektedir.