Sindirim sistemi organlarında yer alan mide, yiyeceklerin emilimini sağlaması açısından bağırsaklara aktarılma görevine sahiptir. Sağlıksız beslenme, stres ve bilinçsiz ilaç kullanımıyla birlikte birçok sebepten kaynaklı olarak mide rahatsızlıklarının oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. En başta reflü olmasıyla birlikte ülser ve gastrit en tehlikeli mide rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Mide rahatsızlıkları ve daha birçok ciddi rahatsızlıkların tedavisinde kullanımı sağlanan mide koruyucu ilaçlarının ise mide asit salgısını azaltmaktadır. Peki, mide koruyucu aç karnına mı içilir? Mide koruyucu ilaçlarının kullanımıyla ilgili merak ettikleriniz bu yazımızda sizler için derlenmiştir.
İçerik Başlıkları
Mide Koruyucu Nedir
Mide koruyucu ilaçları birçok hastalığın tedavisi için kullanımı sağlanmasıyla birlikte günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan ilaçların arasında yer almaktadır. Mide koruyucu midedeki asit salgısı yapmakta olan hücreleri baskılayarak mide asidini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bir çeşit asit baskılayıcı ve proton pompa inhibitörleri olarak da adlandırılmakta olan mide koruyucular, var olan hastalığın tedavisine göre belirtilmekte olan dozlarda ve belirtilen gün sayısı kadar kullanılması gereken ilaçlar arasında yer almaktadır. Uzun bir süre kullanılması sonucunda ise hastalıklara neden olabilmektedir. Kullanım miktarının giderek arttılmasıyla birlikte mide koruyucu ilaçlarla ilgili merak edilen soruların en başında ilacın aç mı yoksa tok mu içilmesi gerektiği gelmektedir. Peki, mide koruyucu ilaçlar aç karnına mı içilir?
Mide Koruyucu İlaçlar Aç Karnına Mı İçilir
Herkes kullanmış olduğu ilaçlardan verim alabilmek ve hızlı bir şekilde etkisini görmek istemektedir. İlaç vücut tarafından ne kadar hızlı bir şekilde emilirse o kadar hızlı ve ne kadar iyi bir şekilde emilirse de etkisini o kadar da güçlü göstermektedir. Tam olarak da bu ilacı aç veya tok karnına alma kavramıyla karşılaşabiliriz. Mide koruyu ilaçlarının kullanımıyla ilgili hekiminiz en doğru bilgiyi vermesiyle birlikte ilaçların sabah kahvaltı sonrası yaklaşık olarak 30 ila 60 dakika önce alınması gereken ilaçlardır. Midenin korunması ve asit salgısının minimum seviyeye indirilmesi açısından mide koruyucu ilacınızı alarak başlamanız gerekmektedir.
Sürekli Mide Koruyucu İlacı Kullanmanın Riskleri Nelerdir
Mide rahatsızlıklarının yanı sıra tansiyon, şeker ve kalp gibi kronik rahatsızlıkların tedavisi açısından kişilere ekstra olarak mide koruyucu ilaçların kullanımı sağlanmaktadır. Genel olarak büyük zararlar vermemesiyle birlikte mide koruyucu ilaçların özellikle de 1 yıl ve daha uzun süreli kullanılması durumunda bağırsak ve akciğer enfeksiyonlarına, kemik erimesi (kemik yoğunluğunda azalma), B12 ve magnezyum gibi vitaminlerin eksikliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle de asit baskılamakta olan mide koruyucuların hekim kontrolü altında, kısa süreli ve düşük dozlarla birlikte kullanımı sağlanması tavsiye edilir.
Mide Koruyuculardan Ne Kadar Süre Sonra Yemek Yenmeli
Mide koruyucu ilacının aç karnına yutulması ve alınmasından yaklaşık yarım saat sonrasında yemek yenmesi gerekmektedir.