Mide gazına neden olan ve tetikleyen durumların başında sağlıksız beslenme gelmektedir. Özellikle de hızlı yemek yeme alışkanlığı hem mide gazını etkilemekte hem de kişinin hava yutmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda çok fazla yapay maddelerden üretilmekte olan besinlerin tüketimi sağlanmasıyla birlikte stres gibi faktörler de mide problemlerine sebep olabilmektedir. Fakat mide gazına iyi gelmekte olan doğal yiyecek ve içeceklerle birlikte ilaç tedavisi olmadan çözüm üretmek mümkündür. Peki, mide gazına ne iyi gelir? Mide gazının belirtileri nelerdir? Ayrıca midede şişkinlik neden olur? Konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Mide Gazı Nedir
Mide gazı problemi, birçok insanı rahatsız etmekte olan ve sosyal yaşanın olumsuz etkilenmesine neden olan durumlardandır. Mide gazının ana başlangıcı üst sindirim sistemiyle birlikte onikiparmak bağırsağına kadar uzanmaktadır. Yani mide gazı bu organlar üzerinde birikmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Özellikle de gazın bağırsaklarda yoğun bir şekilde birikmesiyle birlikte artış göstermesi durumunda kişilerde şiddetli ağrıların oluşması söz konusudur. Pek çok kişinin şikayet etmiş olduğu mide gazı sorunu çoğu kişide yemek sonrasında meydana gelmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek açısından öncelik olarak tüketimi sağlanan besinlere oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mide Gazına Ne İyi Gelir
Mide gazı sorununun minimum seviyeye inebilmesi ve çözüm bulabilmek açısından doğal yöntemlere ve bitkisel çayların tüketimi tercih edilebilmektedir. Özellikle de bitkisel çayların hızlı bir şekilde mide ağrılarına ve gazlarının giderilmesi açısından oldukça etkilidir. Bu çaylar arasında özellikle de nane çayı yer almaktadır. Nane çayı sindirim sistemine doğrudan etki sağlayarak, sindirim sisteminin daha doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda anason çayı da midede oluşan gazın giderilmesi açısından etki sağlamaktadır. Mide problemleri için tercih edilecek olan diğer seçenekler ise; tarçın çayı, papatya çayı, zencefil, rezene ve kakule (yeşil çay içerisine ilave ederek, tüketimi sağlanabilir.) olabilmektedir. Aynı zamanda probiyotik takviyeler de mide gazı ve şişkinliğin giderilmesinde etkilidir.
Gaz Sıkışması Nasıl Geçer
Mide gazının önüne geçebilmek açısından öncelik olarak yemek çeşitlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Yemek tercihleri arasında mutlaka haşlanmış ve uzun süre kısık ateşte pişen yiyeceklerin tüketimini sağlamaya özen gösteriniz. Aynı zamanda az yağlı ve az baharatlı, soslu besinlerin tüketimini sağlamalısınız. Özellikle de hazır sos olarak yemeklerde tüketimi sağlanan besinler azaltılmalıdır. Aşırı miktarda ekşi ve baharatlı soslar kullanılmamalıdır. Evde yemek hazırlama esnasında ev yapımı sosların kullanımı tercih edilmelidir. Bu tercihlerde mutlaka baharat seviyesinde azaltmalar gerekmektedir. Düzenli beslenmeye özen göstermeli ve öğünlerinizi atlamamanız gerekmektedir.
Mide Gazının Etkileri Nelerdir
Sağlıklı bir kişinin gün içerisindeki yaşantısında günlük olarak ortalama 1 ila 2 litre gaz üretimi sağlamaktadır. Bu oluşan gaz ise 14 – 20 defa arasında dışarı atmaktadır. Ancak sağlıksız beslenme diğer sindirim sistemi sorunları nedeniyle birlikte gaz miktarında değişimler göstermektedir. Gün içerisindeki yaşantının en az şekilde bu problemden etkilenmesi istenmesi durumunda mutlaka mide açısından rahatsız edici besinlerin tüketimi sağlanmaması gerekmektedir. Sindirim sistemi problemlerinin başında olan ishal ve kabızlık ise doğrudan mide gazını etkilemekte olan problemler arasında yer almaktadır. Bu tarzda problemlerin olması durumunda mutlaka bir hekime danışılmasıyla birlikte problemin ana kaynağına ulaşılması gerekmektedir.
Mide Gazının Nedenleri Nelerdir
Mide gazının asıl sebeplerinin başında tüketimi sağlanan besinler gelmektedir. Ancak çoğunlukla farklı sebeplere bağlı olarak dışarıdan hava yutmak veya mide gazına sebebiyet olmaktadır. Özellikle de kişilerde mide gazı probleminin daha çok yemek sonrasında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise ekşi, baharatlı ya da çok acı besinlerin tüketimidir.
Hızlı yemek yiyen kişilerde mide gazı sorunları daha fazla görülmektedir. Çünkü hızlı yemek yemek kişilerin hava yutmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda stres sebebiyle de mide stresten etkilenmesini sağlayarak gaz oluşumu yapmaktadır. Mide gazına en çok neden olanlar ise aşırı miktarda yağlı, asitli ve baharatlı besinlerin tüketiminin sağlanmasıdır. Aynı zamanda daha fazla yapay maddelerden üretilmekte olan besinlerin tüketilmesi de mide sorunlarına neden olmaktadır.
Mide Gazının Belirtileri Nelerdir
Mide gazı problemi birçok kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Mide gazı sebebiyle yaşanmakta olan problemler çoğu kişinin gün içerisindeki hayatını etkilemektedir. Ağrı veya sancı şeklinde hissedilmekte olan problemler mide gazından kaynaklı oluşmaktadır. Bu açıdan mide gazının belirtileri ise aşağıdaki gibi yer almaktadır;
- Karın ağrısının meydana gelmesi,
- Krampların oluşması,
- Karın bölgesinde şişlik,
- Karın bölgesinde ağırlık hissiyatı,
- Sürekli geğirme,
- Yemek sonrasında hissedilmekte olan bulantılar,
- Hızlı doyma hissiyatı olarak yer almaktadır.