Metabolik Sendrom Nedir

metabolik sendrom nedir
metabolik sendrom nedir

Metabolik sendrom; şeker hastalığı, obezite, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon gibi birkaç hastalığın birleşmesiyle oluşturmuş olduğu tehlikeli bir durumdur. Yeni dünya sendromu olarak da tanımlanan bu hastalık, değişim gösteren yaşam koşullarına bağlı olarak da artık küçük yaş gruplarını da etkilemektedir. Peki, metabolik sendrom nedir?

Metabolik Sendrom Nedir

Metabolik sendrom, kökeninde insülin direncinin olduğu, birkaç hastalığın birleşmesiyle birlikte meydana gelen ve kadınlarda daha fazla görülmekte olan ciddi bir hastalıktır. Erişkinlerin ortalama olarak üçte birinde görülmekte olan metabolik sendrom, tedavi edilmemesi durumunda kalp krizi, felç, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiyle birlikte ani ölüm oranı da artış göstermektedir.

Devamlılık gösteren ihmal durumunda karaciğer yağlanması, obezite, uyku apnesi, hipertansiyon, diyabet, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi problemler eşlik edebilmektedir.

Obezitenin, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da artış göstermesiyle birlikte hastalığın görülme sıklığında da artış görülmesi söz konusudur.

Metabolik Sendrom Neden Oluşur

Metabolik sendromun asıl nedeni insülin direncidir. Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı, stres faktörlerinin meydana gelmesi, sigara kullanımı, obezite, yetersiz ve dengesiz beslenme tarzına sahip olunması hastalığın meydana gelmesi için zemin hazırlamaktadır.

Ayrıca hastalığa zemin hazırlamakta olan risk durumları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Abdominal obezite (bel çevresinde kalınlaşma),
  • Kan basıncının yüksek seyretmesi,
  • Karaciğerde yağlanma,
  • Diyabet açlık kan şekerinde yükselme,
  • Kanda lipid seviyesinde gözlenmekte olan değişimler.

Metabolik Sendromun Vücuttaki Etkileri Nelerdir

Metabolik sendromun vücut üzerindeki etkileri nelerdir? Metabolik sendromun vücut ve genel sağlık durumu üzerinde birçok olumsuzluk etkisi bulunmaktadır. Bu olumsuz etkiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Polikistik over adı verilen sağlık sorununa neden olabilmektedir.
  • Kanser görülme riskini arttırmaktadır.
  • Kalp rahatsızlıklarından kaynaklı ölüm oranını üç kat artış gösterdiği bilinmektedir.
  • Kanda pıhtılaşma oranında artış göstermek için kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme oranında artış göstermektedir.
  • Hiperürisemi olarak adlandırılmakta ürik asit yüksekliğine sebep olmaktadır. Gut hastalığına zemin hazırlanmaktadır.

Metabolik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir

Metabolik sendromun tedavisinde ilk olarak yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi önemlidir. Düşük kolesterol içeriğine sahip az yağlı, karbonhidrat ve protein miktarının yüksek bir beslenme tarzına sahip olunması önerilir. Düzenli olarak egzersiz yapılması ve bunun yaşam tarzı haline getirilmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması önerilir.

Yaşam tarzının değişimine yönelik bu önlemlerin yeterli olmamasından dolayı uzman hekimin önerilmesiyle birlikte ilaç tedavisine de başlanabilmektedir. Metabolik sendrom tedavi edilmemesi durumunda kalp rahatsızlıkları, felç ve hatta ani ölüm riskini meydana getirmektedir. Metabolik sendromun tedavisinde ilk olarak fazla kilolardan kurtulmak ve ileriki yaşlarda kardiyovasküler hastalıkların risk oranını kaldırmak gerekir. Bunun için de sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi gerekir. Aynı zamanda belirli aralıklarla da gerekli sağlık kontrollerinin de gerçekleştirilmesi gerekir.