Metabolik Sendrom, Aşırı Beslenme ve Hareketsiz Yaşam

metabolik sendrom, aşırı beslenme ve hareketsiz yaşam
metabolik sendrom, aşırı beslenme ve hareketsiz yaşam

Teknolojinin gelişim sağlamasıyla birlikte hareketsiz yaşamı da beraberinde getirmektedir. Ofiste masa başında uzun süreli çalışma saatleriyle birlikte, yüksek kalorili beslenme ve obezitenin görülme olasılığını da her geçen gün arttırmaktadır. Obezite ile birlikte gelmekte olan metabolik sendrom ise pek çok hastalığa neden olmaktadır. Metabolik sendrom, aşırı beslenme ve hareketsiz yaşam ile ilgili tüm merak ettiğiniz sorularınızın cevabı bu yazımızda sizlere özel detaylarıyla birlikte derlenmiştir. Aynı zamanda hareketsiz yaşamın zararları nelerdir bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Metabolik Sendrom Nedir

Metabolik sendrom, birden fazla kalp damar rahatsızlığı risk faktörünün kümelenmiş olduğu hastalıklar grubunda yer almaktadır. Gelişen ve gelişim sağlamakta olan ülkelerde yaşam tarzı değişikliklerinden dolayı bir salgın haline gelmesiyle birlikte, ateroskleroza bağlı kalp damar rahatsızlıklarının sık sık artış göstermesine yol açmaktadır. Kilo fazlalığı ve bel çevresi kalınlığı fazla olan kişilerde görülen metabolik sendromun kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkların habercisi olmaktadır. Bu hastalık tüm dünyada olmasıyla birlikte ülkemizde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Metabolik sendromlu hastalarda, kan damarlarındaki sertleşmeler ve tıkanmalar inme ve kalp krizi riskinin yükselmesine neden olmaktadır. Ülkemizde 60-69 yaş grubundaki bireylerin %62 oranında metabolik sendrom görülmesi ve tedavi olarak da birden fazla doktora başvuru yaparak her gün çok sayıda ilaç almak zorunda kalmaktadırlar.

Metabolik Sendrom Nasıl Tanınır

  • Bel çevresinin kalınlaşması
  • Yüksek tansiyon
  • Kolesterol yüksekliği
  • Kan şekerinde sınırda yükseklik

Metabolik Sendrom Önceden Anlaşılabilir Mi

Metabolik sendrom öncesinde anlaşılabilir ama bu kişilerin yakınları da risk altındadır. Örnek vermek gerekirse bu kişilerin yakınlarında daha fazla yüksek tansiyon, şeker, şişmanlık ve kolesterol yüksekliği görülmektedir. Bunlardan birinin olması, hasta şişmansa kan yağlarına, kan basıncına ve şekerine de bakılması önerilir.

Kimler Risk Altında

Bu beş faktörden biri varsa kişi risk altındadır. Beş faktörden birinin olması durumunda mutlaka gereken tahlillerin yapılması ve diğerleri de araştırılması gerekmektedir. Çünkü bunlar birbirinin tetiklenmesine neden olabilmektedir. Hem birliktelik hem de neden sonuç ilişkisi söz konusu olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse şişmanlık durumunun artış göstermesiyle birlikte şeker, tansiyon ve kan yağlarında yükselme görülebilmektedir.

Metabolik Sendromun En Önemli Nedeni Obezite

Metabolik sendrom, kalp damar rahatsızlıkları ve diyabet oluşumuna neden olan elma tipi şişmanlığın (abdominal obezite), kandaki yağ miktarının yüksekliğinin, yüksek tansiyon ve gizli şeker gibi pek çok problemle birlikte insülin direnci gibi şeker metabolizması bozukluklarının bir arada bulunması söz konusudur. Bu hastalığın oluşmasının nedeni ise çağın hastalığı olarak adlandırılan obezitenin görülme olasılığının giderek artış göstermesidir.

Hareketsiz Yaşam Nelere Yol Açar

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hareketsiz yaşam tarzı ölümcül durumlarla karşılaşma olasılığını arttırmaktadır. Bununla birlikte kardiyovasküler hastalık, diyabet ve obezite riskini iki kat daha fazla arttırmakta ve bunun yanı sıra bazı kanser çeşitleri, hipertansiyon, osteoporoz, lipid bozuklukları, hormonal dengesizlik, depresyon ve anksiyete riskini de artış göstermektedir.

Hareketsizlik Şişmanlığa Neden Olur Mu

Ağır iş yaşantısına sahip olanlar arasında şişman kimselere çok az rastlanılmasına karşılık,, oturarak çalışmakta olan memurlar ve ev kadınlarında şişmanlığın görülme olasılığı oldukça yüksektir.

hareketsizlik ile oluşan sağlık problemleri nelerdir
hareketsizlik ile oluşan sağlık problemleri nelerdir

Hareketsizlik İle Oluşan Sağlık Problemleri Nelerdir

Metabolik sendromun, karın kısmındaki yağ oranının artış göstermesi sonucunda insülin direnci zemininde gelişim sağlamakta olan bir hastalık olmasıyla birlikte genetik yatkınlık söz konusu olsa da, modern şehir yaşantısının getirmiş olduğu hareketsiz yaşam ve yüksek kalorili beslenme tarzıyla bu sendromun meydana gelmesine neden olan en önemli etkenlerden biridir.