İçerik Başlıkları
Menopoz Nedir
Menopoz, kadınların hayatındaki önemli dönemeçlerden biridir. Menopoz kelimesi ‘adetlerin kesilmesi ve doğurganlığın bitmesi‘ anlamına gelmektedir. Ortalama olarak başlama yaşı vermek gerekirse genel olarak 40 yaşlarında, kadınlarda yumurtalıklar, beyinden gelen uyarılara daha az tepki vermeye başlamaktadır.
“Klimakterium” dönemi olarak bilinmektedir. Bu dönem içerisinde kadınlar adetler arasındaki zamanı uzamaya başlamaktadır. Belirtilere örnek vermek gerekirse; gece terlemeleri, sıcak basmaları ve kanama oranında da azalmalar görülmektedir. Peki menopoza kaç yaşında girilir ? diye sorarsak bu yaş aralığına 45 ila 55 yaş civarı olarak cevaplandırabiliriz.
Menopoz Hakkında Neler Bilinmeli
Menopoza girme yaşı tüm dünyada ve antik çağlardan beri fazla değişiklik göstermemektedir. Yaş belirtmek gerekirse ortalama olarak 45-55 yaş aralığında olarak örneklendirebiliriz. 40 yaş öncesinde menopoza girmek, “erken menopoz” olarak tanımlanmaktadır. Menopoz, hayatın doğal bir aşaması olarak kabul edilmektedir. Kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamadır. Fakat menopozda oluşan bazı değişimler kadınların hayatında bazı olumsuzluklar meydana gelebilmektedir. Bunlardan biride pek çok hastalıkların meydana gelmesi ve kadının yaşam kalitesinde düşüş olmasına neden olmaktadır.
Günümüzde artık menopoz olumsuz etkileriyle birlikte önlemeye yönelik tedavi edilmek amaçlı birçok çalışmalar düzenlenmektedir ve bu durum bir hastalık gibi kabul edilmektedir. Menopozun kadın hayatının doğal bir parçası olması nedeniyle hiç bir şey yapmadan izlenmesi artık eski dönemlerde kalmıştır. Kadın yumurtalık hormonlarının laboratuvar koşullarında üretilip kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu kavram daha da ön plana çıkmaktadır. Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla, menopoza ait tüm olumsuz değişimler ve oluşabilecek hastalıklar kolaylıkla önlenmektedir yada minimum seviyeye kadar düşürülmektedir.
Menopoz Birden Mi Başlar
Kadınlar bir gün içerisinde menopoza girmezler. Bu dönem 20 yıl sürek değişikliklerin tam ortasındaki dönemdedir. 40 yaşından sonra kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basma ve terlemeler, psikolojik olarak değişiklikler meydan gelmektedir.
Zamanla konuyla ilgili olarak şikayetler giderek artmaktadır ve adet tamamen kesilir. Bu dönem için 1 yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir. 6 aydan daha fazla adet gecikmeleri araştırılması gerekmektedir ve kandaki östrojen ve yumurtlamayı uyarak hormon (FSH) seviyelerinin ölçülmesi gerekmektedir, böylece kesin tanı konulmaktadır. Fakat adet düzensizlikleri yada düzensiz kanamalar her zaman “menopoz” belirtisi olmayabilir. Uzun süre adet düzensizliğiniz veya gecikmeleriniz varsa mutlaka bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.
Menopoz Belirtileri Nelerdir
- Ateş basması, terleme, çarpıntı
- Depresyon, halsizlik
- Cinsel ilişkiye karşı istekte (libido) azalma
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi
- Ruhsal olarak gerginlik
- Kolay sinirlenme
- Uyku düzeninin bozulması ve uykusuzluk gibi problemlerin yaşanması
- Unutkanlık
- İçe kapanıklık