Covid-19 pandemisi sonrası dünyanın çeşitli yerlerinde endişe haline gelmeye başlayan viral hastalıklar arasında yerini alarak son dönemde meydana geçen maymun çiçeği virüsüdür. Daha önceki senelerde de bilinmekte ve genellikle Afrika kıtasında Batı ve Orta kesimlerde görülmekte olan virüs, son zamanlarda farklı şekillerde ve farklı insan popülasyonlarında etki göstermeye başlamıştır.
Kemirgenlerde ve yabani hayvanların vücutlarında meydana gelen maymun çiçeği virüsü, enfekte olan hayvanlardan insanlara bulaşıcılık sağlayarak insanlar arasında yayılmaya başlar. Geçmişte yabani hayvanlardan insana bulaşıcılık sınırlı olmasıyla birlikte insandan insana bulaşın ise yoğun ve uzun bir süre temas halinde olunması durumunda oluşmasından dolayı belirli bölgelerde görülmesiyle vakalar ise aile içerisinde sınırlı kalmaktaydı. Fakat son dönemlerde ise virüsün görülme alanı Afrika kıtasıyla bağlantılı olmayan kişilerde, ondan fazla ülkede ciddi bir şekilde belirti seyretmekte olan vakaların görülmesi bu virüse ilişkin araştırmaların yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Peki, maymun çiçeği nasıl geçer? Tüm detaylar faydalı bilgiler ile birlikte yazımızda. Aynı zamanda ‘maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir‘ yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.
İçerik Başlıkları
Maymun Çiçeği Nedir
Maymun çiçeği virüsü, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’nın tropik yağmur ormanlarında meydana gelmekte ve zamanla diğer bölgelerde de meydana gelen maymun çiçeği virüsünün sebep olduğu hayvanlardan insanlara bulaşmakta olan hastalıklardan biridir. Tipik olarak, ateş, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleriyle birlikte kendini göstermekte ve bunlarla birlikte çeşitli tıbbi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Genel olarak 2 ila 4 hafta devam eden belirtilerle birlikte kendi kendini sınırlamakta olan hastalıklardan biridir. Ağır vakalar meydana gelebilmektedir. Son zamanlarda ise bu virüs kaynaklı ölüm oranı yaklaşık olarak %3 – %6 olarak rapor edilmektedir.
Maymun Çiçeği Nasıl Geçer
Maymun çiçeği virüsü, enfekte olan birinin ya da hayvanlarla yakın temas halinde olan veya virüs bulaşmış materyaller ile insanlara bulaşmaktadır. Hastalık bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüleri gibi kontamine eşyalar ile birlikte birinden diğerine geçmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor
Maymun çiçeği virüsü, enfekte olan bir kişinin ya da hayvanlarla temas halinde olunması durumunda veya virüs bulaşmış materyaller ile birlikte insanlara bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalık bir kişiden diğerine vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüleri gibi kontamine eşyalar ile birinden birine bulaşıcılık sağlayabilir. Damlacık yolu ile birlikte bulaşması genel olarak yüz yüze uzun süreli temas ile gerçekleşmektedir. Kişiden kişiye bulaşıcılık artış göstermiştir. Bunun nedeni ise çiçek aşısının yapılmamasından kaynaklı toplumun azalan bağışıklık sisteminden kaynaklı olabilmektedir. Anneden bebeğe bulaşıcılık, gebelik ve doğum esnasında ve sonrasında yakın temas ile birlikte oluşabilmektedir.
Maymun Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir
Maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi genel olarak 6 ila 13 gün aralığındadır. Fakat 5 ila 21 gün aralığında da değişim gösterebilmektedir. Enfeksiyon iki döneme ayrılabilmektedir. Ateş, baş ağrısı, lenf düğümlerinin büyümesi, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Lenf düğümlerinin büyümesiyle birlikte bu hastalık için belirgin özelliklerden biri olarak yerini almaktadır. Deri döküntüsünün görülmesi ise ateş çıkmasında 1 ila 3 gün sonrasında başlar. Cilt üzerinde döküntü görülmesi ise yüz, kol ve bacak bölgelerinde daha yoğun bir şekilde görülmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsü Neden Olur
Maymun çiçeği virüsünden kaynaklı oluşan enfeksiyon bulaşıcı boyutundadır. Hastalık genel olarak fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan bulaşmaktadır. Vahşi yaban hayvanlar ise virüsün insanlara bulaşmasındaki en önemli aracı olarak görülür.