Marul Zayıflatır mı, Kaç Kalori?

marul zayıflatır mı
marul zayıflatır mı

Ülkemizde neredeyse tüm evlerde tüketilen bir sebze olan marulun birçok şekilde tüketilmesi mümkündür. Genellikle salataların ana malzemesi olarak tüketilen marul, uzun süredir çiğ köfte ile birlikte de çok tüketilmektedir.

Her mevsimde tüketimi mümkün olan ve fiyatıyla da uygun olan marul, kısır günlerinin ise olmazsa olmaz yeşilliğidir. Sağlığa faydalı bir yeşillik olan marul çok kısa bir süre içerisinde de yetiştirilebilmektedir.

Düşük kalorisi ile de diyet programlarının ana besin maddesi olan marul, diyette olanlar için belki de sudan sonra gelen temel besin kaynağıdır.

Marul Zayıflatır mı?

Marulun içerdiği kalorinin düşük olduğu ve düşük kalorili besinlerin kilo aldırmadığı her daim hatırda tutulmalıdır. Ancak düşük kalorili olmasına aldanarak marulu aşırı tüketmemek gerekir. Çünkü marulun aşırı tüketimi sağlığa zarar verir. Marulun sağlığa olan faydalarından yüksek derecede istifade edebilmek için düzenli ve ölçülü tüketilmesi gerekir. Salatalara kattığı lezzetle ön plana çıkan marulun salatalarla birlikte tüketilirken, salataların içerisine aşırı tuz katılmaması ve kızarmış besinler eklenmemesi gerekir. Aksi takdirde zayıflatan bir besin olan marul, kilo aldıran bir besine dönüşecek ve ‘Marul zayıflatır mı?’ sorusunun yanıtı hayal kırıklığına uğratacaktır.

Marul, kısırla birlikte de sık tüketilen bir yeşilliktir. Türk mutfağının sevilen yiyeceklerinden olan kısır, özellikle kadınlar tarafından düzenlenen günlerin vazgeçilmezidir. Kısırın içerisine marul ve diğer yeşillikler katılırsa kilo aldırmaz. Ölçülü tüketilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Kısırın ölçülü tüketiminde öğün değişimi yapılarak o öğünde alınması gereken kalori kadar tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Marulun zayıflatıcı etkisini görmek için günlük spor yapılmalı, bol su içilmeli, öğünlerde sağlıklı besinler tüketilmeli ve alınması gereken günlük enerji karşılanmalıdır. Sağlıklı bir diyet programı hazırlayabilmek için mutlaka bir diyetisyene danışılmalıdır. Gün içerisinde sadece marul tüketerek zayıflamaya kalkışanlar ise yoğun kas kaybı yaşayacaklarından sağlıklarını çok ciddi tehlikeye atarlar.

Marulun kalori değerleri ise formunu korumaya çalışan veya zayıflamak isteyen herkes tarafından merak edilmektedir. Peki, ‘Marul kaç kalori?’ birlikte inceleyelim.

Marul Kaç Kalori?

İçeriğinde barındırdığı vitamin ve minerallerle sağlığımıza en faydalı yeşilliklerin başında gelen marulun tüketimi esnasında birçok kişinin aklına ‘Marul kaç kalori?’ sorusu mutlaka takılmaktadır. İşte marulun kalori değerleri;

marul kaç kalori
marul kaç kalori
  • 10 gram gelen 1 yaprak marul 2 kalori değerindedir.
  • 50 gram gelen yarım demet marul 8 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen 1 demet marul 16 kalori değerindedir.

500 gram gelen 1 adet marul 80 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 54’ünü karbonhidratlar, yüzde 31’ini proteinler ve yüzde 15’ini yağlar oluşturmaktadır. 500 gram gelen 1 adet marulun besin değerleri ise 8,5 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 4,5 gram protein, 6,5 gram lif, 1400 mg potasyum, 40 mg sodyum, 180 mg kalsiyum, 120 mg C vitamini, 1300 iu A vitamini ve 5.5 gram demir mineralidir.

marul çeşitlerinin kalorisi
marul çeşitlerinin kalorisi

Göbek Marul Kaç Kalori?

Göbek marulun diğer adı iceberg maruldur. Yapısı itibariyle çok kolay doğranabilen bir marul türüdür. İç içe geçmiş olan yaprakları o kadar lezzetlidir ki göbek marulun sevmeyeni neredeyse yoktur. Kalori değerleri ise normal marula göre daha düşüktür. Bu nedenle de tokluk hissinin artırılmak istendiği diyet programları ile kalori alımını düşürmek için oldukça ideal bir sebzedir. Sağlıklı beslenerek sağlıklı yaşam sürmek isteyenlerin tüketmeyi ihmal etmemesi gereken bir marul türüdür. Peki, ‘Göbek marul kaç kalori?’ Şimdi göbek marulun kalori değerlerini inceleyelim.

  • 10 gram gelen 1 yaprak göbek marul 1 kalori değerindedir.
  • 50 gram gelen yarım demet göbek marul 7 kalori değerindedir.

100 gram gelen tam demet göbek marul 14 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 44’ünü karbonhidratlar, yüzde 15’ini proteinler ve yüzde 41’ini yağlar oluşturmaktadır. 100 gram gelen tam demet göbek marulun besin değerleri ise 2.97 gram karbonhidrat, 1.2 gram yağ, 0.9 gram protein, 0.9 gram lif, 141 mg potasyum, 10 mg sodyum, 18 mg kalsiyum, 2.8 mg C vitamini ve 0.41 gram demir mineralidir.

Acı Marul Kaç Kalori?

Yabani marul olarak da bilinmektedir. Acı marulun popülaritesi son senelerde artmıştır. Ege ve Karadeniz bölgelerinde salatası yapılarak sık tüketilen acı marul, böreklere katıldığında da damaklarda hoş bir lezzet bırakır. Tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı ise çok ciddi koruma sağlar. Peki, ‘Acı marul kaç kalori?’ Kalori değerleri ise şöyledir;

  • 50 gram gelen küçük porsiyon acı marul 9 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen orta porsiyon acı marul 17 kalori değerindedir.

150 gram gelen 1 kase acı marul 26 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 56’sını karbonhidratlar, yüzde 13’ünü yağlar ve yüzde 31’ini proteinler oluşturmaktadır. 150 gram gelen bir kase acı marulun besin değerleri ise 3,51 gram karbonhidrat, 0,27 gram yağ, 1,95 gram protein, 1,95 gram lif, 291 mg potasyum, 6 mg sodyum, 39 mg kalsiyum, 13,03 mg C vitamini, 858 iu A vitamini ve 1,11 gram demir mineralidir.

Marul Salatası Kaç Kalori?

Kalorisi düşük olan sağlığa faydalı marulun salatası ana yemeklerin yanında çok sık tüketilmektedir. Vitamin ve lif açısından zengin bir salata türüdür. Salatası yapılırken hazırlanan soslara bol tuz ve yağ katılırsa marul salatasının kalori değerleri bir hayli yükseleceğinden sağlığa zararlı hale gelecektir. Bu nedenle marul salatası hazırlanırken çok az tuz ve yağ katılması, imkan varsa da zeytinyağı katılması daha sağlıklıdır. Peki, ‘Marul salatası kaç kalori?’ İşte marul salatasının kalori değerleri;  

175 gram gelen orta boy yağlı marul salatası 70 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 28’ini karbonhidratlar, yüzde 56’sını yağlar ve yüzde 15 ‘ini protein oluşturmaktadır. 175 gram gelen orta boy yağlı marul salatasının besin değerleri ise 4,91 gram karbonhidrat, 4,3 gram yağ, 2,52 gram protein, 2,24 gram lif, 452,43 mg potasyum, 287,98 mg sodyum, 58,02 mg kalsiyum, 45,59 mg C vitamini, 330,07 iu A vitamini ve 1,76 gram demir mineralidir.

  • 200 gram gelen havuç marul salatası 32 kalori değerindedir.
  • 1 gram gelen enginarlı marul salatası 1 kalori değerindedir.
  • 120 gram gelen bir çorba kaşığı enginarlı marul salatası 73 kalori değerindedir.

140 gram gelen orta boy kase enginarlı marul salatası 85 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 51’ini karbonhidrat, yüzde 22’sini yağ ve yüzde 27’sini protein oluşturmaktadır. 140 gram gelen orta boy kase enginarlı marul salatasının besin değerleri ise 11,8 gram karbonhidrat, 2,31 gram yağ, 6,39 gram protein, 11,34 gram lif, 1,05 kolesterol, 667,68 mg potasyum, 279,26 mg sodyum, 331,86 mg kalsiyum, 47,21 mg C vitamini, 258,71 iu A vitamini ve 12,45 gram demir minerali oluşturmaktadır.

Marulun Sağlığa Faydaları

Salatalara tat veren ve sadece bir yeşillik olarak gördüğümüz marulun sağlığa faydaları o kadar çok ki okuyunca sizlerde şaşıracaksınız. İşte marulun insan sağlığına faydaları;

Düşük kalorisinden dolayı zayıflamak isteyenler için oldukça ideal bir yeşilliktir. Çeşitli sebzelerle birlikte lezzetli bir salatası yapılarak tüketilebilir.

İçeriğinde A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsak sistemini daha aktif çalıştırır. Vücudun besinlerin emilimini daha rahat gerçekleştirmesine yardımcı olur.

İçeriğindeki klorofil sayesinde kanser riskini yok eder. Ayrıca kolon kanseri gibi çok ciddi rahatsızlıkları engeller.

Cilt için oldukça faydalı bir besindir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde cilt hücrelerini koruyarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Sivilce sorunu yaşayanlar veya sivilceden korkanlar ise sofralarından marulu eksik etmemelidir.

Kan akışını hızlandıran marul kalp sağlığının korunmasında da ekili bir besindir. Ayrıca damar tıkanıklığının da önüne geçer.

Göz sağlığını koruyarak görme eyleminin her zaman güçlü olmasını sağlamaktadır.

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücutta zararlı madde birikimini engeller. Vücutta ödem oluşumunu engellemesinin yanı sıra iltihaplanmayı da önler.

Tüm beden sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Kemik sağlığına ciddi katkı sağlayarak kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önler.

Marulun Besin Değerleri

İnsanlar sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendikçe besinlerin içeriğindeki besin değerleri hakkında da bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapmaktadır. İşte bir demet marulun besin değerleri;

Bir demet marulun içeriğinde 1,7 gram karbonhidrat, 0,2 gram yağ, 0,9 gram protein, 1,3 gram lif, 280 mg potasyum, 8 mg sodyum, 36 mg kalsiyum, 24 mg C vitamini, 260 iu A vitamini ve 1.1 gram demir minerali vardır.