Vücutta yüksek oranda yer alan bir mineral olan magnezyum, pek çok gıdada doğal bulunmaktadır. Ayrıca gıda ürünlerine ilave edilir, besin takviyesi ve bazı ilaçlarla birlikte de vücuda alınmaktadır. Magnezyum, kan şekeri kontrolü, kas ve sinir fonksiyonu, protein sentezi ve kan basıncı regülasyonu gibi vücutta çeşitli olarak fizyolojik aktivitelerin etkilemekte olan vücuttaki yaklaşık 300 enzim sisteminde bir kofaktör olarak yer alır.
Magnezyum, enerji sentezi, oksidatif fosforilasyon ve glikolizin gerçekleşebilmesi açısından gerekli minerallerden biridir. DNA, RNA ve antioksidan glutatyon üretimi açısından da önem taşır ve kemik yapısının gelişimine fayda sağlar. Magnezyum ayrıca kalsiyum ve potasyum iyonlarının hücre zarları aktiboyuncaf taşımasına da katkı sağlamaktadır. Bu durum sinir uyarısının iletimi, kas kasılması ve normal kalp ritmi açısından önemlidir.
Vücutta bulunan yüzlerse kimyasal reaksiyonda bulunan magnezyum, sağlığın korunabilmesi açısından yardımcı olmaktadır. Fakat çoğu bireyin 400 mg referans günlük alım miktarına (RDI) ulaşım sağlayamamaktadır. Magnezyum içeriği zengin olan besinlerin tüketimi gün içerisindeki magnezyum ihtiyacının kolay bir şekilde karşılanmasına destek olur. Magnezyum açısından zengin olan besinler ise aşağıdaki gibi yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Magnezyum Açısından Zengin Besinler
- Bitter çikolata
- Muz
- Yulaf ezmesi
- Taze fasulye
- Enginar
- Avokado
- Hindistan cevizi
- Brokoli
- Barbunya
- Somon
- Uskumru
- Nohut
- Mercimek
- Karides
- Yoğurt
- Süt
- Susam
Magnezyum Eksikliği Ne Yapar
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik yer almaktadır. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, uyuşma, kardiyak aritmiler, uyuşma, dikkat dağınıklığı, zihinsel bulanıklık gibi durumların görülmesi söz konusu olabilmektedir.
Magnezyum Ne İşe Yarar
Magnezyum temel işlevini, %40’ını bulunmuş olduğu kan ve kas siteminde göstermektedir. Kasların güçlenmesini sağlayarak, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde, hücrelerin büyümesini ve yenilenmesi açısından fayda sağlamaktadır.
Günlük Magnezyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır
Günlük magnezyum ihtiyacını, kuruyemişler, badem, kaju, fıstık ve susam gün içerisindeki magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır. Kabak çekirdeği gün içerisindeki magnezyum ihtiyacının yaklaşık olarak %35’ini karşılamaktadır. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli oranda magnezyum içermektedir.
Magnezyum İçmek Kilo Aldırır Mı
Aynı zamanda kas ve kemiklerin güçlenebilmesi açısından magnezyum faydaları sağlar. Yeterli miktarda magnezyum alımı bu yönde sağlıklı kiloya sahip olmada yardımcı olmaktadır. Magnezyum eksikliği durumunda kiloyla ilgili problemler de yaşanabilmektedir. Ancak doğrudan kilo artışına neden olduğu söylenememektedir.