Sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip birçok insanın magnezyum eksikliği yaşamış olduğu tahmin edilmesiyle birlikte, yapılan bilimsel çalışmalarda bireylerin %75’inin önerilen miktarda magnezyum karşılayamadıkları tespit edilmiştir. Genellikle magnezyum eksikliği, vücuttaki magnezyum seviyesinin oldukça düşük olana kadar kendini göstermediğinden dolayı zor bir şekilde tespit edilmektedir.
Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişim gösterebilmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek en önemli unsur olmasıyla birlikte bazı hastalıklar sonucunda da vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşmektedir. Magnezyum kaybıyla alakalı olarak sağlık problemleri arasında diyabet, zayıf emilim, kronik, ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu olarak yer almaktadır. Sürekli olarak alkol tüketen insanlarda bu durum artış göstermektedir. Ayrıca magnezyum içeren besinler nelerdir konulu yazımıza bakarak da faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir
- Kas Ağrısı ve Kramplar: Ağrı, titreme ya da kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtileri arasında yerini almaktadır. Bilim adamları yapmış olduğu çalışmalar sonucunda bu semptomların kas hücrelerine aşırı heyecan vermekte olan ya da hiperstimüle etmekte olan sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışından kaynaklı olduğunu belirtmektedir. Kullanımı sağlanan magnezyum takviyeleri, yeterli miktarda olması durumunda kişilerde kas seğirmeleri ve krampları hafiflemesi, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas kramplarının daha az etkili bir tedavi olabileceğini belirtmektedir. İstemsiz kas seğirmelerinin farklı birçok sebebi olabileceğini de unutmayın. Örnek vermek gerekirse; stres ya da aşırı miktarda kafein tüketimi sebep olabilmektedir. Aynı zamanda bazı ilaçların yan etkisi, nöromiyotoni ya da motor nöron rahatsızlığı gibi nörolojik hastalıklar belirti olarak göstermektedir. Arada görülen seğirmeler normal olsa da, belirtilerin devamlılığı durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.
- Ruhsal Bozukluklar: Zihinsel bozukluklar magnezyum eksikliğinin bir farklı olası sonucu olarak yerini almaktadır. Bu durum zihinsel uyuşma ya da duygu eksikliğiyle birlikte karakterize olmakta olan ilgisizliği içermektedir. Bununla birlikte yapılan bazı çalışmalar düşük magnezyum düzeyinin artış gösteren depresyon riskiyle ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Bilimsel araştırmalar sonucunda, magnezyum eksikliği kaygıyı arttırmakta olduğu düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda ise magnezyum takviyeleri anksiyete bozukluğu olan kişilerde etki gösterdiği de tespit edilmiştir. Kısacası, magnezyum eksikliği bazı kişilerde sinir fonksiyonlarında bozukluk ve zihinsel problemlere neden olduğu düşünülmektedir.
- Osteoporoz: Osteoporoz, zayıf kemikler ve artış gösteren kemik kırığı riskiyle birlikte karakterize edilen bir hastalıktır. Osteoporoz olma riski çeşitli durumlardan kaynaklı oluşabilmektedir. Bu durumlar yaşlılık, egzersize eksikliği, D ve K vitaminleri eksikliğinden kaynaklı olduğu sıralanabilir. Magnezyum eksikliği osteoporoz için oldukça riskli bir faktördür. Eksiklik kemiklerin doğrudan zayıflamasını sağlayabilir. Fakat kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürmektedir. Yapılan bilimsel sonuçlarda, diyet programında magnezyum eksikliğinin kemik kütlesi üzerinde azalmalara yol açtığı söz konusudur. Çalışmalar zayıf magnezyum alımını daha düşük kemik mineral yoğunluğuyla ilişkilendirilmiştir.
- Yorgunluk ve Kas Zayıflığı: Fiziksel ya da zihinsel yorgunluk veya halsizlikle karakterize edilmekte olan bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir farklı belirtisi olarak yerini almaktadır. Herkes zaman zaman yorgun olabilmektedir. Bu tipik olarak, dinlenmeniz gerektiği anlamını taşımaktadır. Bununla birlikte, şiddetli ya da kalıcı yorgunluk bir sağlık problemi sorununa neden olduğunu işaret edebilmektedir. Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olmasından dolayı, farklı semptomların eşlik etmemesiyle birlikte nedenini tanımlamak imkansız olmaktadır. Magnezyum eksikliğinin farklı bir belirtisi ise miyastenia ismiyle bilinmekte olan kas zayıflığıdır. Bilim insanları, zayıflığın, magnezyum eksikliğiyle ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklı olduğu inanılmaktadır. Bu sebeple de magnezyum eksikliği yorgunluğun ya da zayıflığın olası sebepleri arasında yerini alabilmektedir.
- Yüksek Tansiyon: Bilimsel çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncında artış göstermesi ve kalp rahatsızlığı için güçlü bir risk faktör olan yüksek tansiyonun artış gösterebileceği belirtilebilmektedir. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyesinin ya da magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenme düzeninin olması kan basıncında artış gösterebileceği düşünülmektedir. Bazı incelemeler ise magnezyum takviyelerinin özellikle de yüksek tansiyona sahip bireylerin kan basıncını düşürebileceği sonuçlarını elde etmiştir. Kısacası, magnezyum eksikliği kan basıncında artış gösterebilir. Bu durumda kalp rahatsızlıkları riskini arttırabilir.