Lavanta kokusunun ferahlatıcı etkisi onun diğer çiçeklerden kolayca ayırt edilmesini sağlamaktadır. Akdeniz ikliminde yetişen bir çiçek türü olan lavantanın yaklaşık 20 türü olduğu bilinmektedir. Lavantanın ülkemizde yetişen bazı türleri temmuz ve ağustos aylarında toplandıktan sonra çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Lavanta bitkisinden elde edilen ürünler arasında bu bitkinin çiçeklerinden buhar damıtma yoluyla elde edilen lavanta yağı çok fazla tüketilmektedir.
Ayrıca insanı cezbedecek kadar hoş kokuya sahip olan lavanta çiçeklerinden yapılan parfüm de çok fazla tercih edilmektedir. Lavanta bitkisi içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırdığı için lavantanın yağı gibi çayı da sağlığa son derece faydalıdır. Yine aromaterapide, pek çok aromatik preparat ve kombinasyonda lavanta yağından faydalanılmaktadır.
Lavanta bitkisi Latince’de hoş aromasından dolayı ‘yıkamak’ manasında olan Lavare anlamına gelmektedir. Boyu 40-50 cm aralığında olan lavanta bitkisi kırsal ve yüksek kesimlerde yetişmekte olup, yaprakları gri ve yeşil renkte olan lavanta, mor renkte çiçek açmaktadır.
‘Lavanta yağı faydaları nelerdir?’ Jeller, losyonlar, aromaterapi yağı, bebek ürünleri, sabunlar, infüzyonlar ve mumlar başta olmak üzere birçok formda kullanılan lavanta yağı faydaları, saça ve cilde faydaları, biti engelleyici etkisi ve sağlığa zararları bu yazıda incelendi.
İçerik Başlıkları
Lavanta Yağının Faydaları
Özellikle aromaterapide çok sık kullanılan lavanta yağının sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır. Sinirsel gerginliğe son veren lavanta yağı, stres ve anksiyeteyi de hafifletmektedir. Ağrının hafiflemesinde ağrı kesici gibi etkili olan lavanta yağı, cildi ve kafa derisini de temizlemektedir. Ciltte akne ve sivilce oluşmasını engelleyen lavanta yağı, solunum yollarında görülen sağlık problemlerine şifa olmakta ve vücuttaki kan dolaşımını artırmaktadır.
Lavanta yağı faydaları nelerdir? Lavanta yağı faydaları şöyle sıralanabilir;
Stres ve Anksiyeteyi Azaltır
Lavanta yağının sakinleştirici kokusu sinirsel problemlerin yanı sıra anksiyete problemlerine de çok iyi gelmektedir. Duygusal stresi ve sinirsel gerginliği gideren lavanta yağı, baş ağrısı, migren ve depresyon tedavisini desteklemektedir. Zihinsel aktiviteyi artırıcı etkisi olan lavanta yağı, sinirsel yorgunluğu ve huzursuzluğu gidererek hoş aromasıyla insanı canlandırmaktadır. Lavanta yağı, otonom sinir sistemini olumlu etkilemektedir.
Cilt Problemlerini Tedavi Eder
Günümüzde en sık görülen cilt problemleri arasında egzama, akne ve cilt kırışıklıkları yer almaktadır. Lavanta yağı bu tür cilt problemlerini tedavi etmektedir. Ayrıca kesik, yara ve yanık gibi cilt problemlerinin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Ağrıyı Keser
Eklem ve kas ağrılarının, sırt ağrılarının ve burkulma sonrası hissedilen ağrıların hafiflemesinde oldukça etkilidir. Bunun için ağrı hissedilen bölgeye lavanta yağıyla masaj yapılmalıdır. Böcek sokmasından kaynaklı ağrının hafiflemesi için böceğin soktuğu bölgeye lavanta yağıyla hafifçe masaj yapılması yeterlidir.
Saçları Besler
Saç ve saç derisini besleyen lavanta yağı, saç derisini dezenfekte ettiğinden dolayı bit ve sirkeleri temizlemektedir. Aynı zamanda saç dökülmesinin engellenmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Lavanta yağının saç ve saç derisinde yedi ay boyunca düzenli kullanılması saç uzamasını yüzde 44 artırmaktadır.
Solunum Bozukluklarını Tedavi Eder
Boğaz enfeksiyonlarına, soğuk algınlığına, gribe, astıma, boğmacaya öksürüğe, bronşite, sinüs tıkanıklığına, farenjit ve bademcik iltihabına lavanta yağı çok iyi gelmektedir. Lavanta yağının solunum yollarındaki problemlere iyi gelmesi için göğüs, boyun ve sırt bölgesine hafif masaj yapılarak sürülmesi yeterlidir. Ayrıca vapourizör ya da inhalasyon yoluyla solunarak da uygulanabilir.
Sindirim Sistemini Rahatlatır
Bağırsakları hareketlendiren lavanta yağı ishal, kolik, kusma, mide ağrısı ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin tedavisini destekleyen mide ve safra sularının üretimine yardımcı olmaktadır.
Psikolojiyi Olumlu Etkiler
Lavanta kokusunun ferahlatan ve sakinleştiren etkisi sinirleri yatıştırarak stresi azaltmaktadır. Bu da stresin sağlığa olan olumsuz etkilerini en minimuma indirmektedir.
Uykusuzluk Problemine Son Verir
Sakinleştirici etkisiyle uykuya dalmayı kolaylaştıran lavanta yağı, uyku süresini uzatarak ve uyku kalitesini artırarak uykusuzluk problemine son vermektedir. Lavanta yağının uyku kalitesini yüzde 60 artırdığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Kan Dolaşımını Artırır
Yüksek kan basıncı seviyelerinin düşmesinde oldukça etkili olan lavanta yağı, hipertansiyonun olumsuz etkilerini azaltmaktadır.
Lavanta Yağının sağlığa olan diğer faydaları ise şöyledir;
Günlük 80 mg lavanta yağı kullanımı insana kendisini daha huzurlu ve rahat hissettirmektedir. Bu nedenle stres ve kaygıyla mücadelede lavanta yağı kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kuru ciltler için tavsiye edilen lavanta yağı, dudak çatlamalarına ve cilt lekelerine de çok iyi gelmektedir. Ayrıca cilt lekeleriyle mücadelede de lavanta yağı kullanılmalıdır.
Lavanta yağının keskin kokusu onu bitkisel bir parfüm haline dönüştürmektedir. Lavanta yağından yapılan oda kokusu insanı rahatlatmaktadır.
Lavanta yağı düzenli olarak kullanıldığı zaman bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
İdrar yollarında görülen enfeksiyonlara lavanta yağının antibakteriyel ve antioksidan etkisi tedavi sürecini desteklemektedir.
Lavanta Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Saç bakımını destekleyen lavanta yağı, saçların sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olmaktadır. Lavanta yağından hazırlanan maske saçları besleyerek kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesini engellemektedir.
Lavanta yağının saça faydaları nelerdir? Lavanta yağının saça olan faydaları şöyledir;
Saçı besleyen bitkisel yağlardan yapılan saç maskesinin içerisine lavanta yağı ilave edilmesi saçkıran problemi dahil bütün saç sorunlarına çözüm olmaktadır.
Yine lavanta yağının içerdiği mineraller, saçları hızlı ve sağlıklı uzatmaktadır.
Saç diplerini beslediği için çoğu insanın canını sıkan kepeklenme sorununa son vermektedir.
Saçlarında bit olduğunu fark edenler ve buna çözüm arayanlar, lavanta yağının keskin kokusu sayesinde bu dertten kurtulabilirler. Ancak lavanta yağını bit için çocukların saçlarına sürmeden bir çocuk hekimine danışılmalıdır. Çünkü bazı uzmanlar tarafından hormonların dengesinde değişikliğe neden olduğuna dair iddialar vardır.
Lavanta Yağının Cilde Faydaları
Cilt dostu olan lavanta yağı cildi besleyerek cilt sağlığını desteklemektedir. Cilt lekelerine kesin çözüm olan lavanta yağı, ciltteki her türlü probleme çok iyi gelmektedir.
Peki, Lavanta yağının cilde faydaları nelerdir? Lavanta yağının cilde faydaları hakkında şunlar söylenebilir;
Ciltteki hücreleri yenilediği için yaraları hızla iyileştirmekte ve lekeleri de hızla kaybetmektedir.
Akne ve sivilceler ergenlik döneminde herkesin şikayet ettiği cilt problemleri arasında yer almaktadır. Lavanta yağı ciltteki akne ve sivilcelere kısa sürede çözüm olmaktadır.
Sedef, egzama gibi cilt problemlerinin neden olduğu cilt lekelerinin tedavisini desteklemektedir. Lavanta yağının besleyici ve onarıcı etkisinin her türlü cilt problemine çözüm olması için düzenli kullanılması gerekmektedir.
Yaz mevsiminde sıcak günlerin gelmesiyle birlikte ortaya çıkan sineklerin ısırmasından herkes yakınmaktadır. Lavanta yağının keskin kokusuyla sinek ısırmalarından kurtulmak mümkündür. Ayrıca lavanta yağı sinek ısırıklarının neden olduğu şişlik ve kızarmalara çok iyi gelmektedir.
Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?
Lavanta yağının sağlığa olan faydalarından istifade edebilmek için düzenli olarak kullanmaya çok dikkat edilmelidir.
Lavanta yağı ne işe yarar? sorusunun yanıtı günümüzde birçok insan tarafından araştırılmaktadır.
Saçların daha dolgun ve sağlıklı görünmesine yardımcı olmaktadır.
Ciltteki hücreleri yenileyerek cildi onardığı gibi ciltteki lekelerin hızla kaybolmasında oldukça etkilidir.
Ciltlerinin kuru olduğundan ve sık çatladığından şikayet edenler, cildi nemlendiren ve canlılık kazandıran lavanta yağını kullanmayı ihmal etmemelidir.
Çağımızın hastalığı strese son vermekte ve stresin neden hastalıklardan korumaktadır.
Uyku düzensizliğinden ve yeterince dinlenemediğinden yakınanlar, uykuyu düzenleyen lavanta yağını denemelidir.
Psikolojik doygunluk sağlayan lavanta yağı, ruh halini iyileştirmektedir.
Lavanta yağının saça olan faydalarından istifade etmek için saç maskelerine, cilde olan faydalarından istifade etmek için cilt maskelerinde lavanta yağına yer verilmelidir. Yine saça veya cilde bir pamuk aracılığıyla uygulanarak lavanta yağının faydalarından istifade edilebilir. Yoğun stresli geçen günlerde odanın lavanta kokması stresi azaltmaktadır. Ayrıca ciltteki lekelerin kaybolması için lekeli bölgeye hafif masaj yapılarak uygulanmalıdır. Bir sprey şişesinin içine konulan lavanta yağı, kıyafetlere püskürtülebileceği gibi odaya da püskürtülerek hoş kokusuyla psikolojik gerginlik giderilebilir.
Kış mevsiminde yaygın görülen grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi sağlık problemlerinde boyun ve boğaz bölgesine bir iki damla lavanta yağı döküldükten sonra masaj yapılması çok ciddi rahatlama sağlamaktadır. Bu uygulama, boyun bölgesinde kan dolaşımını artırdığı için vücudun enerji seviyesini yükseltmekte ve iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Yine kas ve kemik ağrısı hissedildiği zamanlarda ağrı hissedilen bölgeye lavanta yağı sürülmesi ağrıyı hafifletmektedir.
Lavanta Yağı Biti Engeller mi?
Her yaş grubunda görülebilen sağlık problemleri arasında yer alan saç bitlenmesine lavanta yağı kesin çözüm olmaktadır. Saçlarda bit oluşmasının en önemli nedenleri uzun süre kirli kalan saçlar ve temiz olmayan ortamlarda fazla vakit geçirilmesidir.
Peki, ‘Lavanta yağı biti engeller mi?’ Lavanta yağı bitin engellenmesinde oldukça etkilidir. Lavanta yağının keskin kokusu biti ve diğer küçük böceklerin hepsini vücuttan uzaklaştırmada oldukça etkilidir.
Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?
Evlerinde kendi yaptıkları lavanta yağını kullanmak isteyenler, lavanta yağının nasıl yapıldığıyla ilgili internetten bilgi toplamaktadır. Evde lavanta yağı hazırlanması çok basit olduğu gibi yorucu da değildir.
Lavanta yağı nasıl yapılır? Lavanta yağı yapılırken şu adımlar takip edilmelidir;
Lavanta yaprakları toplandıktan sonra kurutulmalı ve daha sonra bu yapraklar ezilerek kokusu çıkarılmalıdır. Lavanta yapraklarının ezilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ellerin ıslak olmamasıdır. Çünkü ellerin nemli ve ıslak olması lavanta yapraklarının çürümesi için gerekli zemini hazırlamaktadır.
Kuruyan lavanta yaprakları ezildikten sonra bir kavanozun içerisine konulmalı ve bu kavanozun içi de badem yağıyla ya da zeytinyağıyla doldurulmalıdır. Kavanozun ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra dinlenmeye bırakılmalıdır.
Kavanoz, güneşin altında 48 saate kadar bekletilmelidir. Bu sürenin sonunda kavanoz serin ve karanlık bir ortama alınarak bekletilir. Bu bekleme süresi içerisinde kavanozun ara sıra çalkalanması unutulmamalıdır. Lavanta yağı birkaç gün sonra kullanıma hazır hale gelecektir.
Lavanta Yağının Sağlığa Zararları Nelerdir?
Lavanta yağının sağlığa zararları ve yan etkileriyle daha fazla yanlış ve bilinçsiz kullanım sonucunda karşılaşılmaktadır.
Peki, ‘Lavanta yağının sağlığa zararları nelerdir?’ lavanta yağının sağlığa olası zararları şöyledir;
Lavanta yağı kesinlikle buharla solunmamalıdır. Çünkü buharla solunması halinde lavanta yağı zehirlenmesi riski bulunmaktadır. Lavanta yağı zehirlenmesi fark edildiği anda daha ciddi sağlık problemlerine neden olmaması için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Lavanta yağı rahim kaslarını gevşettiğinden dolayı düşüğe neden olabileceğinden hamilelik sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Lavanta yağının fazla kullanılması halinde ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, ciltte iltihap oluşumu gibi sağlık problemleri baş gösterebilir.
Yakın zamanda cerrahi operasyon geçirecekler, sinir sistemini yavaşlatan lavanta yağı kullanmaktan kaçınmalıdır. Cerrahi operasyondan 2 hafta önce bırakılması tavsiye edilmektedir.
Şeker hastalarının lavanta yağı kullanmasını uzmanlar tavsiye etmez.
Lavanta yağı tahriş, döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden oluyorsa kullanımından uzak durulması gerekmektedir.
Lavanta yağının yutulması halinde görülebilecek sağlık problemleri arasında kusma, ishal, görme, nefes darlığı gibi problemler yer almaktadır.
Lavanta yağını erkekler aşırı kullandığı takdirde meme büyümesi anormal seviyelere ulaşabilir.
Antidepresan, hipertansiyon, kolesterol, uyku ve kan inceltici ilaç kullananların lavanta yağından uzak durması gerekmektedir.