Asparagus officinalis olarak bilinmekte olan kuşkonmaz, zambak ailesinin bir üyesidir. Tüm dünyada yaklaşık olarak 300 çeşidi yer almaktadır. Eşsiz, lezzetli tadıyla bilinmektedir. Kuşkonmaz ile ilgili yapılan araştırmalar, bu sebzenin hücreye zarar veren serbest radikallerin etkisini azaltmayı sağlamasından dolayı iyi bir meyve ve sebze arasında yer almaktadır. Peki, kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz ile ilgili merak edilen tüm faydalı bilgiler yazımızda derlenmiştir.
İçerik Başlıkları
Kuşkonmaz Nedir
Kuşkonmaz, zambak ailesinin bir üyesidir. Filiz anlamına da gelen kuşkonmaz yunanca bir kelimeden türetilmiştir. Sebze de zaten filize benzemektedir. Filizlerin yaklaşık olarak 300 farklı çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak yeşil olan kuşkonmazlar klorofil içeriğine sahip olmasıyla birlikte beyaz kuşkonmazlar karanlık yetişmesinden dolayı klorofil içeriğine sahip değildir.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir
- Hamilelik Döneminde Yardımcıdır: Kuşkonmazın içeriğinde yüksek miktarda folat içermesinden dolayı hamilelik esnasında düşük doğum ağırlığı ve doğum kusurlarının tehlikesini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Folat, fetüsün büyümesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Aynı zamanda diüretik etkisinden dolayı komplikasyon ve ödem atma açısından yardımcıdır.
- Sindirimin Gelişmesini Sağlar: Kuşkonmaz, yaygın bir şekilde probiyotik olarak adlandırılan bir tür kompleks karbonhidrat olan önemli oranda inülin içeriğine sahiptir. İnülin, besinlerin daha iyi emilimini sağlamaktadır.
- Kilo Vermeye Yardımcıdır: Sadece yağsız ve kalorisi düşük olan kuşkonmaz, ayrıca çok fazla çözünür ve çözünmeyen lif içeriğinden dolayı kilo vermeye çalışan kişiler için iyi bir seçim olarak yer almaktadır. Vücudunuz lifi yavaş sindirmesiyle birlikte öğünler arasında kendinizi uzun süre tok hissetmenize fayda sağlamaktadır.
- İdrar Yollarının Temizlenmesini Sağlar: Kuşkonmaz, yüksek miktarda amino asit asparagin içeriğine sahiptir. Bu durumda da doğal bir idrar söktürücü etkisine sahiptir. Bir başka deyişlede, daha fazla kuşkonmazın tüketilmesi durumunda vücudunuzdaki aşırı sıvı ve tuzun atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu durumda da idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine karşı yardımcı olmaktadır.
- Bağışıklık Sistemin Güçlenmesini Sağlar: Kuşkonmaz ayrıca bir diğer özelliğinden biri de antioksidan olan E vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır ve hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerini sağlamaktadır.
- Kemik Sağlığının Korunmasını Sağlar: Diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte kuşkonmazın içeriğinde de yüksek miktarda K vitamini kaynağı yer almaktadır. K vitamini, pıhtılaşma ve kemik sağlığı açsından oldukça önem taşımaktadır.
- Diyabetin Kontrolünü Sağlar: Kuşkonmazda yer alan anti-enflamatuar besinler, tip 2 diyabet de dahil olmasıyla birlikte kronik sağlık problemlerine karşı oluşabilecek risk durumlarını azaltmada yardımcıdır. Bu faydalı etki aynı zamanda vücudun kan şeker seviyesinin dengede olmasında hayati bir rol oynamakta olan mineral kromun varlığına da atfedilir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, kan şekerinin seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olmasıyla birlikte insülin sekresyonunu iyileştirmede ve anti-diyabetik etkisi olduğunu kanıtlamıştır.
Kuşkonmaz Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Birçok yemeğe ilave edilmesiyle birlikte yenebilen kuşkonmaz, kalp-damar, ürüme, bağışıklık ve kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Afrodizyak etkisinin olmasıyla birlikte depresyona karşı da olumlu etkileri bulunmaktadır. İdrar yolu sağlığının korunması ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin etkisi minimum seviyeye düşmektedir.
Kuşkonmaz Suyu Neye İyi Gelir
Kuşkonmaz içeriğinde yer alan folik asit sayesiyle kansere karşı koruyucudur. Midede uzun süreli tokluk hissi yaratarak zayıflamaya karşı etkilidir. Sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğine de sahiptir.
Kuşkonmaz Zararlı Mı
Gıda miktarında tüketilmesiyle birlikte kuşkonmaz güvenilirdir. Fakat daha büyük tıbbi miktarda tüketimi sağlanmasıyla birlikte kuşkonmazın güvenli olup olmadığını bilmek açısından yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bir sebze olarak tüketimi sağlanmasıyla birlikte cilt üzerine de uygulandığında alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır
Kuşkonmaz besleyici ve lezzetli olmasıyla birlikte günlük beslenmeye dahil edilmesi de oldukça kolaydır. Kaynatma, ızgara, buharlama, kavurma ve sote olmasıyla birlikte garnitür, salata, omlet, markana gibi pek çok yemekte tercih edilebilmektedir. Filizleri meze olarak da tüketilebilmektedir.
Kuşkonmaz Nasıl Yenmeli
Kuşkonmaz seçiminde kırılgan yapıda, körpe, parlak ve nemli dokuya sahip olanları tercih etmeye özen gösterin. Kuşkonmaz, pek çok seçenek ile birlikte hazırlayıp tüketme imkanına sahiptir. Neredeyse her gün hazırlanan çorbalara, salatalara, yemeklere ilave edebilirsiniz.