Ortadoğu ve Arap mutfağında tatlılar arasında yer alan künefe, ülkemizde de yıllardan beri sevilerek tüketilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Ülkemizde künefesiyle meşhur olmuş teki bir şehir bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise Doğu Akdeniz’de hangi ile gidilirse gidilsin yemeğin ardından künefe yenmeden sofradan kalkılmaz.
Vücut için tam bir enerji kaynağı olan künefenin Adana, Hatay, Gaziantep ve Mersin illerinden ülkemizin diğer bölgelerine yayıldığı söylenebilir.
Künefe, ülkemizde daha fazla Hatay iline özgü bir tatlı olarak bilinmektedir. Özel bir tepside kızartılan çok ince kadayıfların üstüne şerbet dökülmesiyle hazırlanan künefeyi normal kadayıftan ayıran en önemli fark künefenin peynirle yapılmasıdır. Ancak künefenin kahvaltı sofralarına konulan peynirle hazırlanmasının imkansız olduğu bilinmelidir. Künefe, üretimi özel yapılan tuzsuz ve sıcakta eriyebilen peynirden hazırlanmaktadır. Künefe genellikle dondurma ve kaymakla ikram edilen tatlı türlerindendir. Şerbetli bir tatlı türü olan künefenin yanına dondurma ve kaymakta eklenince künefenin kalori değerleri günümüzde kilo problemi yaşayan birçok kişi için önemli bir sorun olmaktadır.
Peki, ‘Künefe kaç kalori?’ Porsiyonuna kesinlikle dikkat edilerek tüketilmesi gereken künefenin kalori değerleri, künefenin sağlığa faydaları, tarihçesi ve künefe seçerken dikkat edilmesi gerekenler bu yazıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır.
İçerik Başlıkları
Künefe Kaç Kalori?
İçeriğinde bol şeker barındıran künefe genellikle Antep fıstığı kullanılarak hazırlanmaktadır. Künefenin yanında tüketilen dondurma ve kaymak gibi besinler ise künefenin kalori değerlerini yükseltmektedir. Ayrıca künefenin içerisinde kullanılan peynirin yağlı olması da künefenin kalori değerini yükseltmektedir. Peki, yapımı tahmin edilenden çok daha kolay olan künefe kaç kalori? İşte künefenin kalori değerleri;
- 50 gram gelen künefe 127 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen 1 dilim künefe 253 kalori değerindedir.
- 300 gram gelen büyük boy 1 porsiyon künefe 759 kalori değerindedir.
- Fıstıklı künefenin 1 porsiyonu 440 kalori değerindedir. Fıstıklı künefe kaymakla birlikte tüketildiği zaman 500 kalori değerindedir.
- Künefe 1 top sade dondurmayla tüketildiği zaman künefenin kendi kalori değerine 104 kalori daha eklenmelidir.
- Sade künefe 1 kaşık kaymakla birlikte tüketildiği zaman ek olarak 59 kalori daha alınmaktadır.
- Künefenin bu kalori değerleri diyette tüketime uygun değildir. Künefe küçük bir porsiyon tüketildiği zaman alınan kaloriyi vücudun yakması için en az 1,5 saat tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
- Künefenin kalori değerlerinin yüzde 51’ini karbonhidratlar, yüzde 43’ünü yağlar ve yüzde 7’sini proteinler oluşturmaktadır.
100 gram gelen künefenin besin değerleri ise şöyledir;
- 45,75 gram Karbonhidrat
- 17 gram Yağ
- 6,3 gram Protein
- 1 gram Lif
- 160 mg Sodyum
- 91 mg Potasyum
Künefenin Faydaları Nelerdir?
Künefeyi diğer şerbetli tatlılardan ayıran en önemli özellik künefenin tatlı ve tuzluyu bir arada barındırmasıdır. Künefe genellikle etli yemeklerin üstüne tüketilen bir tatlı türü olsa da gün içerisinde can çektiği zamanda tüketilebilmektedir. Künefeyi vitrin tatlılarından ayıran özelliği ise siparişten sonra şerbetlenmesi ve tüketiminin sıcak olmasıdır. Künefe ağır ve şerbetli bir tatlı olduğundan dolayı yanında şekersiz çay veya şeker içermeyen diğer içecekler tüketilmelidir. Peki, ‘Künefenin sağlığa faydaları nelerdir?’ İşte künefenin sağlığa faydaları;
Mutlu Hissettirir
Tatlı türlerinin hepsi vücuda serotonin yani mutluluk hormonu salgılattığından insana, kendisini mutlu hissettirmektedir. Ülkemizin en meşhur künefesi olan Hatay künefesi tatlı türü olarak insana mutluluk hissi verdiği gibi lezzetine lezzet katan içeriğindeki Antakya peyniri sayesinde vücuda daha fazla mutluluk hormonu salgılatmaktadır.
Künefeyi düzenli olarak tüketenler, kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmektedir. Kendilerinde stres ve depresyon belirtileri olduğunu fark edenler, tatlı tüketeceği zaman künefeyi tercih etmektedir. Künefeyi evde hazırlayacak vaktim yok diyenler ise marketlerden şoklanmış künefe satın alarak pratik bir şekilde künefe hazırlayabilirler.
Kemik ve Diş Sağlığını Destekler
Bir bardak süt ya da bir kâse yoğurt kadar kemik ve diş sağlığını desteklemese de Antakya’nın tuzsuz peynirinden hazırlanan künefe, kemik ve diş sağlığını destekleyen magnezyum ve kalsiyumu bol miktarda barındırmaktadır. Künefenin 100 gramı 135 miligram kalsiyum içerdiğinden diğer tatlı türlerine kıyasla kemik ve diş sağlığına daha faydalıdır. Hatay künefesinin 100 gramında ise 43 miligram magnezyum vardır.
Vücuda Enerji Verir
Hatay künefesi yiyenler bir tatlı tüketmenin yanı sıra içeriğindeki şeker ve peynir karışımından dolayı enerji depolamaktadırlar. Ayrıca Antakya’nın tuzsuz peyniri tam bir protein deposu olduğundan yoğun aktivitelerde dahi vücuda enerji vererek yorgunluk hissine engel olmaktadır.
Künefe fındık ya da Antep fıstığı gibi kuruyemişlerle süslendiği zaman vücuda çok daha fazla enerji verdiği gibi kuruyemişlerin içeriğinde bol miktarda barındırdığı proteinden de istifade edilmiş olunur. Yine kuruyemişlerin kalp sağlığını desteklediği unutulmamalıdır.
Kasların Sağlıklı Oluşmasını Destekler
İnsan vücudunun en küçük yapı taşlarını proteinler oluşturmaktadır. Fiziksel aktiviteler esnasında kasların sağlıklı oluşmasını süt ve süt ürünleri desteklemektedir. Künefenin içerisindeki peynir ve tereyağının barındırdığı protein vücudun günlük protein gereksiniminin bir kısmını karşılamaktadır. Künefe o kadar yüksek miktarda protein içerir ki klasik şerbetli tatlıların barındırdığı protein miktarıyla künefenin barındırdığı protein miktarı kıyaslanamaz.
Künefenin Tarihçesi
Kadayıf tatlıları arasında değişik bir lezzet olan künefenin tarihçesi tam olarak bilinmemektedir. Ancak künefenin belirli yörelerde 10. yüzyıldan bu tarafa yapılarak tüketildiğinden bahsedilmektedir. Künefenin ülkemizdeki tarihi ise 1900’lü yıllara dayanmaktadır. Dönem eserleri üzerinde yapılan incelemeler, geleneksel bir tatlı türü olan künefenin ilk olarak Filistin’in Nablus kentinde keşfedildiğini gösteriyor. Künefenin ilk versiyonunda hamurun içerisine sütten yapılan tuzsuz peynir koarak katılarak kızartılmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında Araplardan görülerek yapılmaya başlanan künefeyi, hamur işi tatlısını çok seven Anadolu halkı kısa sürede sahiplenmiştir. Künefeden Arapça metinlerde ‘Kunefah’ ya da ‘Kanefeh’ diye bahsedilmektedir. Künefenin Yemen’den 1930’lu yıllarda ilk önce Mersin iline, buradan da Hatay iline geldiğinden söz edilmektedir. Ancak künefenin ilk önce Hatay’a geldiğinden de bahsedildiğinden bu konuda netlik olduğundan bahsedilemez.
Künefe Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tek kişilik porsiyonlar halinde servis edilebilen künefe, dilim olarak da servis edilebilmektedir. Künefe hazırlanırken yapımında kullanılan bütün malzemeler taze olmalıdır. Künefenin şerbeti hazırlanırken şeker doğru miktarda katılmalı ve şerbet, kadayıfın üstüne belli oranlarda dökülmelidir. Künefe seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer önemli hususta künefenin içerisine katılan peynir tercihine aşırı dikkat edilmesidir. Tuzsuz, beyaz renkli ve ısıtıldığı zaman eriyen künefe peyniri çoğunlukla keçi sütünden yapılsa da inek sütünden yapılan künefe peynirleri de kullanılmaktadır.
Çiğ kadayıf belirli oranlarda un ve suyun bir araya gelmesiyle hazırlanmaktadır. Kadayıf yapılan unun hem kaliteli hem de taze olmasına çok dikkat edilmelidir. Kadayıf yaparken unun topak topak olmaması ve tadından bir şey kaybetmemesi için un, nemli ortamlarda kesinlikle bulundurulmamalıdır. Künefenin hazırlandığı unda dikkat edilmesi gereken her şeye şerbetinin hazırlandığı şekerde de dikkat edilmelidir. Yine künefenin istenilen formda olması için içerisine katılan özel peynirin bozuk olmaması çok önemlidir. Bunun için peynirin hazırlandığı sütlerin sağıldığı hayvanların doğru koşullarda ve dönemde sağılmasının yanı sıra sütün tazeliğini korumuş olması da önemlidir.