Böbrek hastalıkları arasında yer alan, çok aşırı ağrı ve sancıyla kendisini belli eden kum dökme rahatsızlığına karşı tıbbi desteğin yanı sıra alternatif bitkisel tedavi yöntemlerinden de destek alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Kum rahatsızlığına neden olan başlıca faktörler arasında beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikler yer almaktadır. Toplumdaki insanların en az yüzde 10’u yaşamında bir defa kum dökmektedir. Kum dökme rahatsızlığının tanısı hastanın şikâyet ettiği semptomlar doğrultusunda yapılan idrar tahlilinin sonucuna göre konulmaktadır. Hastaya yapılan idrar tahlilinde eritrosit ve lökosit gibi kan hücrelerinin yanı sıra bazı kristallerde görülebilmektedir.
Kum dökmeye ne iyi gelir? Kum dökme hastalığının ne olduğu, belirtileri, kum dökme hastalığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri, kaç gün sürdüğü ve nasıl korunulduğuna dair tüm detaylara bu yazıdan ulaşılabilir.
İçerik Başlıkları
Kum Dökme Nedir?
Vücut sıcaklığında idrarda çözünemeyen sistin, fosfat ve oksalat gibi kimyasal bileşikler, vücutta uzun süre katı halde kalmaktadır. Bu kimyasal bileşiklerin vücuda çok aşırı miktarda girmesi ve vücudun bu kimyasal bileşikleri uzun süre atamaması halinde aşırı şiddetli sancı ve ağrıyla birlikte bu kimyasallar vücut tarafından idrarla birlikte atılmaya çalışılır.
Kum dökme nedir? Genellikle şiddetli sancı ve ağrıyla kendisini belli eden kum dökme esnasında vücuttaki kimyasal bileşikler atılamıyorsa, bu kimyasal bileşikler küçük parçacıklar halinde vücuttan atılmaktadır. Vücudun bu kimyasal bileşikleri küçük parçacıklar halinde dışarıya atma eylemine kum dökme denilmektedir. Kum dökme hastalığına genellikle böbreklerin işlevlerini yeterince yerine getirmemesi neden olmaktadır. Kum dökme hastalığı tıbbi olarak uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemlerinden destek alınarak da hasta kısa sürede sağlığına kavuşturulmaktadır.
Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?
Birtakım şiddetli semptomlarla kendisini belirgin şekilde hissettiren kum dökme esnasında yaşanan semptomların kum dökmeyle ilişkili olup olmadığının tespit edilmesi için ultrason görüntülerinin yanı sıra idrar testleri de yapılmaktadır. Uzman hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda kum dökme tanısı konulduysa gerekli tıbbi tedavi uygulanarak hasta sağlığına kavuşturulmaktadır.
Peki, ‘Kum dökme belirtileri nelerdir?’ İşte kum dökme esnasın hissedilen şiddetli semptomlar;
- İdrarı yapma esnasında şiddetli yanma hissedilmesi
- Bulantı hissi ve kusma
- İdrarın tamamen boşaltılamaması
- Kasık bölgesinde şiddetli kramp ve ağrı hissedilmesi
- Kasıklarda hissedilen şiddetli ağrının bazen sırt bölgesine kadar yayılması
- Sindirim sisteminde sağlık problemleri yaşanması
- Kabızlık
- İdrar renginin koyu olması
- İdrardan bazen gözle de fark edilebilen kan gelmesi
- Kum dökmesiyle birlikte çok nadirde olsa enfeksiyon seyredebilmektedir.
- İshal
Kum Dökme Nedenleri
Vücuttaki birçok sağlık problemi bir böbrek hastalığı olan kum dökmeye neden olabilmektedir.
Kum dökmenin nedenleri nelerdir? İşte kum dökmeye neden olan başlıca sağlık problemleri;
- Genetik faktörler kum dökmeye neden olabilmektedir. Aile öyküsünde kum dökme hastalığı olan insanların bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır.
- Sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzı da kum dökmenin en yağın rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Beslenme tarzında şekere ve potasyuma daha fazla yer verilmesi kum dökme rahatsızlığına yakalanma riskini artırmaktadır.
- Gün içerisinde vücudun gereksinimi olan sıvı miktarının karşılanmaması da kum dökme hastalığının nedenlerinden bir diğeridir. Kum dökme hastalığına yakalanma riskini düşürmek için özellikle su tüketimine çok dikkat edilmeli ve vücut susuz bırakılmamalıdır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına çok sık yakalananların kum dökme hastalığından daha fazla yakındıkları gözlenmektedir.
- Böbrek hastalıklarına yakalananlar sağlıklı yaşamaya ve beslenme tarzına çok dikkat etmelidir. Aksi takdirde kum dökme gibi günlük yaşam kalitesini düşüren ciddi bir sağlık problemiyle karşılaşmaları kaçınılmaz hale gelmektedir.
- Kalsiyum ve D vitamini takviyesinin uzun süreli alınması da kum dökme probleminin ön plana çıkan nedenlerindendir.
Kum Dökme Ne Kadar Sürer?
Kum dökme problemi yaşayanlar, o kadar şiddetli ağrı ve sancı hissederler ki bu ağrı ve sancılardan ne zaman kurtulacaklarını öğrenmek için ‘Kum dökme ne kadar sürer?’ sorusunun yanıtını çok fazla araştırmaktadırlar. Ancak kum dökmenin ne kadar süreceği ile ilgili uzmanlar tarafından yapılan net bir açıklama bulunmamaktadır. Çünkü kum dökmenin ne kadar süreceği ve iyileşme süresi böbreklerin işlevlerini ne kadar sağlıklı yerine getirdiğine göre değişmektedir. Yine kumun miktarı ve bireysel farklılıklarda iyileşme süresini etkilemektedir. Kum dökme süresi bazen 2 gün sürerken, bazen de çok daha uzun sürerek hastayı bir hayli yıpratabilmektedir. Kum dökme sürecindeki ağrı ve sancılar çok uzun süreden beri devam ediyor ve bir türlü iyileşmiyorsa, hastanın sağlığına kavuşması için uzmanlar tarafından cerrahi operasyon tavsiye edilmektedir.
Kum Dökme Nasıl Önlenir?
Kum dökme hastalığını hayatlarında en az bir defa yaşayanlar için ‘Kum dökmeden nasıl korunulur?’ sorusunun yanıtı çok önemlidir. Çünkü o şiddetli ağrı ve sancıyı bir daha yaşamak istemezler. İşte kum dökmekten korunmanın başlıca yöntemleri;
- Günlük 2-3 litre su tüketimi ihmal edilmemelidir.
- Beslenme tarzında değişikliğe gidilerek tuz tüketimi azaltılmalıdır.
- Lif içeriği yüksek olan sebzeler bol tüketilmelidir.
- Hareketli yaşam tarzı ve egzersiz, vücutta kristal birikmesini engellediği için gün içerisinde elden geldiğince hareket etmeye dikkat edilmelidir.
Kum Dökme Nasıl Tedavi Edilir?
Kum dökme hastalığının tedavi süreci kesinlikle bir uzman hekimin kontrolünde olmalı ve uzman hekim bilgisi dışında bitkisel tedavi yöntemlerine başvurulmamalıdır. Çünkü kum dökmenin tedavi sürecinde uygulanacak hatalı tıbbi ya da bitkisel tedavi daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Peki, ‘Kum dökme nasıl tedavi edilir?’ Öncelikle kum dökme şikayeti olanların bir üroloji uzmanına muayene olmayı ihmal etmemesi gerekmektedir.
Böbreklerden başlayarak idrar yollarına ilerleyen kumlar çok küçük boyuttaysa tedavi sürecinde ağrı kesici ilaçların kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kum dökme tedavi sürecinde bol sıvı tüketilmesi, özellikle su tüketiminin bol olması tedaviyi destekleyerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Vücudun sıcak tutulmasına dikkat edilmesi de kum dökmeye çok iyi gelmektedir. Kum dökme sürecinde hissedilen şiddetli ağrı ve sancının hafiflemesi için vücut ısısı korunmalıdır.
Kum dökme hastalığı çok ciddi boyuta ulaşmışsa tedavi sürecinde ses dalgaları ve lazer kullanılmaktadır.
Antispazmodik ile ağrı kesici ilaçlar kullanan hastalar, böbrek ve idrar yollarındaki kumu birkaç gün içerisinde kendiliğinden düşürmektedir.
Kumun boyutları çok büyükse uzmanlar endoskopik cerrahi operasyonu tavsiye etmektedir. Bu operasyon esnasında bel bölgesinden açılan 1 cm boyutundaki kesiden kum ve taşlar temizlenerek hasta sağlığına kavuşturulmaktadır.
Kum Dökmeye İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kum dökme tedavi sürecinde uygulanan tıbbi tedaviye bitkisel tedavi yöntemleriyle de destek verilmesi hastanın süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olmaktadır.
“Kum dökmeye bitkisel tedavi yöntemleri” İşte kum dökmeye iyi gelen ve hastayı hissedilir derecede rahatlatan bitkisel tedavi yöntemleri;
Kekik
Kum dökme esnasında yaşanan o şiddetli ağrıyı ve sancıyı hafifleten kekik, kum oluşmasını da engellemektedir. Kekik çayının demlenerek düzenli tüketilmesi, kumun vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı gibi böbreklerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.
Ardıç Meyvesi
İdrar yollarının sağlığını koruyan ardıç meyvesi, kum dökme sürecinde tavsiye edilen bitkisel tedaviler arasında yer almaktadır. Ardıç meyvesi ölçülü ve düzenli tüketildiği takdirde kum dökme rahatsızlığına yakalanma riski azalmaktadır. Yine kendilerinde kum dökme semptomları olduğunu fark edenler, ardıç meyvesini düzenli tüketirlerse vücutlarındaki kristaller hızla temizlenmektedir.
Avokado Yaprağı
Kum dökmeye yardımcı olan en etkili bitkiler arasında avokado yarağı da yer almaktadır. Avokado yaprağının kum dökmeye destek olması için avokado yaprağından demlenen bitki çayının 2 hafta boyunca düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. İdrar yollarında oluşan kristalleri kolaylıkla çözen bu çay, kum dökme semptomlarına son vermektedir.
Kuşburnu
Sağlığa olan faydalarıyla dillere destan bitkilerden olan kuşburnu, kum dökme tedavi sürecini de destekleyerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Kuşburnu meyvesinin hem çayı, hem de ezmesi kum dökerken yaşanan ağrıları ve sancıları dindirmektedir. Aynı zamanda kuşburnunun içeriğindeki antioksidan maddeler vücutta zor çözülen kimyasal bileşikleri rahatlıkla çözmekte ve idrarla vücuttan atmaktadır.
Sarımsak
Allisin adlı maddeyi içeren sarımsak, bu sayede böbreklerde oluşan taşları rahatlıkla vücuttan atmaktadır. Antibiyotik özelliği sayesinde de idrar yollarındaki enfeksiyon rahatsızlığına son vererek kum dökme sürecinin daha rahat geçirilmesine yardımcı olmaktadır.
Limon Suyu
İçeriğinde bol miktarda sitrat barındıran limon suyu, doğal olarak içildiği takdirde kum dökmenin yanı sıra böbrek taşının düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Her sabah kalkıldığı zaman kahvaltı yapılmadan yarım limon ılık suyun içerisine sıkılarak aç karnına 10 gün içilmelidir. Bu sayede idrar yolları temizlendiğinden kumun vücuttan atılma süreci hızlanmaktadır.
Turşu Suyu
Turşu suyunun içerisindeki sirke, idrar yollarındaki kumu oldukça etkili bir şekilde vücuttan atmaktadır. Ayrıca kum dökmenin semptomlarına son vermek için gün içerisinde 1 bardak turşu suyu içilmesi ihmal edilmemelidir. Turşu suyunun sağlığa bir diğer faydası ise böbrekleri rahat çalıştırmasıdır.
Yeşil Çay
Kum dökmeye etkili bir çözüm arayanlar, hiç vakit kaybetmeden yeşil çaya başvurmalıdır. Düzenli tüketimi böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek kum oluşmasını engellemektedir. Gün içerisinde 2 fincan taze yeşil çayın içilmesi, kum dökme semptomlarını ortadan kaldırarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmektedir. İdrar yollarının yanı sıra böbrekleri temizlemesi de sağlığa olan faydalarındandır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinin içeriğindeki sağlığa yararlı asitler, kum dökme probleminden kısa sürede kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Elma sirkesi tek başına tüketilemeyeceği için turşu ve salatayla birlikte tüketilmelidir. Yine 2 yemek kaşığı elma sirkesi 2 litre suyun içerisine katıldıktan sonra gün içerisinde belli aralıklarla içilmesi kum dökmenin neden olduğu o dayanılmaz ağrı ve sancıların hafiflemesinde oldukça etkilidir.
Maydanoz Suyu
İdrar yollarındaki enfeksiyonu hızla iyileştiren, böbreklerin temizlenmesinde oldukça etkili olan maydanoz suyu, zararlı kristalleri de eritmektedir. Hamilelik süreci haricinde maydanoz suyu hazırlandıktan sonra bol bol içilmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
Tıbbi tedavi sürecinin destekçisi olan bu bitkisel tarifler, uzman bir hekime danışılmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi takdirde daha ağır sağlık problemleri görülebilir.