Kornea Yaralanması Nedir

Kornea Yaralanması Nedir
Kornea Yaralanması Nedir

Kornea Yaralanması

Kornea yaralanması, gözün ön kısmında bulunmakta olan damarsız, saydam doku olan korneanın tırnak, kağıt yada herhangi bir sert çisim sonucunda çizilmesi, sıyrılması yada kimyasal yanıklarla oluşmakta olan bir hasar türüdür. Hasar yara izi şeklinde gelmesi sonucunda ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.

Genellikle kaynak işi yapan kişilerde ve demircilik mesleğinde çalışmakta olan kişilerde kornea yaralanmaları daha sık görülmektedir. Kişilerin işlerini yaparken mutlaka koruyucu gözlük yada kalkan kullanılması gerekmektedir. Aksi taktirde kullanılmadığında etrafa fırlayan küçük parçacıkların gözün kornea tabakasına yapışması ve hatta gelen cismin çarpma sonucunda retinayı delmesine ve yırtılmasına neden olabilmektedir.

Bu tarzda kornea yaralanmalarında gözün üst tabakasına giren yabancı cismin hemen çıkarılması gerekmektedir. Mutlaka bir doktorada başvurulması gerekmektedir.

 

Günlük kısa bilgiler edinmek için “ sporvebeslenme_ https://twitter.com/sporvebeslenme_  adresli Twitter hesabımızı takip etmenizi öneririz.

Kornea Yaralanmasında Belirtileri Nelerdir
Kornea Yaralanmasında Belirtileri Nelerdir

Kornea Yaralanmasında Belirtileri Nelerdir

  • Korneanın çizilmesi sonucunda gözde yabancı bir cisim var hissi yaratması, yanma, batma ve acı gibi hissiyatlar oluşması.
  • Gözde kızarma meydana gelmesiyle birlikte ışığa karşı bir hassasiyet oluşmakta ve gözde yaşarma başlamaktadır.
  • Bulanık görme de kornea yaralanmalarında görülen belirtilerden biridir.
Kornea İyileşir Mi
Kornea İyileşir Mi

Kornea İyileşir Mi

Korneal abrazyon durumunda küçük çizik ve sıyrıklar genel olarak 2 ila 3 gün içerisinde iyileşmektedir. Fakat büyük çaptaki yaralanmalar 7 gün ila 10 gün arasında iyileşme süresi uzayabilmektedir.

Kornea Epiteli Nedir

Kornea epiteli, korneanın en dış tabakasıdır. Beş kat hücreden oluşur ve en alttaki hücreler ve kornea’yı çevremekte olan limbuzdaki hicreler çoğalmaktadır ve yukarı katlara doğru ilerlemektedir. Bu durum sonucunda da yaşlı hücrelerin yerini almaktadır. Kornea epiteli yaklaşık iki hafta boyunca kendini yenilemektedir.

Kornea Zarar Görürse Ne Olur
Kornea Zarar Görürse Ne Olur

Kornea Zarar Görürse Ne Olur

İyi bir görüş için sağlıklı ve net bir kornea da oldukça önemli ve gereklidir. Korneanız göz hastalığı yada göz yaralanmasından dolayı zarar görmesi, şişlik, yaralanma yada ciddi şekilde şekil değişiklikleri ve görüşte bozulmalar meydana getirebilmektedir. Gözlük yada kontakt lensler yeterli miktarda görmenizi iyileştirmediği durumlarda kornea nakli gerekebilmektedir.

Kornea Ne İşe Yarar
Kornea Ne İşe Yarar

Kornea Ne İşe Yarar

Kornea, gözün içerisindeki yapıları korumak ve dışarıdan gelen ışığı kırarak retina adı verilen ve görmeyi sağlayan sinir tabasına net bir şekilde odaklamaktır. Gözün en yüksek miktar kırıcılığı kornea tabakasındadır. Bu nedenle korneadaki bir bulanıklık yada şekil bozukluğu görmeyi ileri şekilde bozmaktadır.

Kornea Kendini Yeniler Mi
Kornea Kendini Yeniler Mi

Kornea Kendini Yeniler Mi

Korneanın kendisini yenileme süresi yaklaşık olarak 6 ay ila 1 yıl arasındadır. Gözler, kornea tabakası haricinde kendini yenilme özelliğine sahip değildir. Zaman geçtikçe yaş ilerler ve gözleriniz de sizlerle birlikte yaşlanmaktadır.