Kökeni Doğu Asya’ya dayanan meyve ve çay saatlerinin en lezzetli meyvelerinden biri olan kivi, tam bir C vitamini deposudur. İnsanların genellikle meyve olarak tüketmeyi tercih ettiği kivinin dilimlenerek kurutulmasıyla hazırlanan kivi çayı da son zamanların popüler bitki çayları arasında yer almaktadır. Piyasada satılan kivi tozundan pratik olarak hazırlanan kivi çayları olsa da kivi tozundan yapılan bitki çayı pek sağlıklı olmadığı için uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Kivi meyvesinin görünümü o kadar zarif ve kusursuzdur ki insanı sadece tadıyla değil, görüntüsüyle de cezbeder. Kabukları kahverengi renkte ve tüylü olan kivinin yeşil renkte olan meyvesinin üstünde çok küçük siyah çekirdekler yer almaktadır. Kivinin sağlığa sayısız faydaları olduğu için uzmanlar, bu meyvenin düzenli tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Kivi C vitamini bakımından çok zengin olduğu için kış mevsiminde yaygın görülen enfeksiyon hastalıkları arasında olan grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan vücut direncini artırarak etkili bir şekilde korumaktadır. Kivinin içeriğindeki vitaminler cilt sağlığı için çok faydalıdır. Bu nedenle cilt sağlığının korunması için bol bol kivi tüketmelidir. Ayrıca lif içeriği çok yüksek olduğu için diyette bol tüketilen kiviyi sağlıklı beslenmek isteyenler de severek tüketmektedir.
Ayrıca bu yazımızın konusuna benzer olan kivinin faydaları nelerdir başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Peki, ‘Kivi kaç kalori?’ Kivinin kalori ve besin değerleri, zayıflamaya etkisi, kivi diyetinin nasıl yapıldığı, kurutulmuş kivinin ve kivi çayının kalori değerleri bu yazımızda ele alınmıştır.
İçerik Başlıkları
Kivi Kaç Kalori?
Bir meyve türü olarak kivinin kökeni her ne kadar Doğu Asya’ya dayansa da iklim şartlarından dolayı ülkemizde sadece Karadeniz bölgemizde yetiştirildiğinden üretimi oldukça sınırlıdır. Yine de sağlığa sayısız faydaları olan kivinin topraklarımızda yetişme imkanı bulduğu için şanslı ülkeler arasında yer almaktayız. Kivinin yeşil rengi sütlü tatlıların canlanmasında oldukça etkilidir. Örneğin diyet beslenmelerinde kivili smoothie tüketilebilir. Ayrıca kivi, çocukların beyin ve zihin gelişimini desteklediği için çocukların bu sağlıklı meyveyi düzenli olarak tüketmesi çok önemlidir.
Peki, anavatanı Çin olan kivi kaç kalori? İşte kivinin kalori değerleri;
- 16 gram gelen küçük 1 dilim kivi 10 kalori değerindedir.
- 69 gram gelen küçük 1 tane kivi 42 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen orta boyutta 1 tane kivi 61 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen 1 porsiyon kivi 92 kalori değerindedir.
- 1 kilogram gelen kivi 610 kalori değerindedir.
Kivinin kalori değerlerinin yüzde 91’ini karbonhidratlar, yüzde 8’ini yağlar ve yüzde 2’sini proteinler oluşturmaktadır.
Kivinin Besin Değeri (100 gram)
- 14,68 gram Karbonhidrat
- 0,53 gram Yağ
- 0,16 gram Protein
- 3 gram Lif
- 3 mg Sodyum
- 312,1 mg Potasyum
- 34,2 mg Kalsiyum
- 62,1 iu A vitamini
- 92,08 mg C vitamini
- 0,32 gram Demir minerali
Kivi Çayı Kaç Kalori
Sevilen sıcak içecekler arasında yer alan kivi çayı, toz haline getirilen kivi özlerinin sıcak suyla karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Kivili oralet olarak da bilinen bu çay, kivinin içeriğindeki stresi önleyen maddeler sayesinde insana kendisini iyi hissettirmektedir. Bu nedenle stresten uzak bir hayat hayal edenlerin düzenli olarak kivi çayı içmesi tavsiye edilir.
Peki, ‘Kivi çayı kaç kalori?’ 100 ml gelen bir çay bardağı kivi çayı 50 kalori değerindedir. Kivi çayının kalori değerini daha da yükseltmemek için şekersiz içmeye dikkat edilmelidir.
Kivi Kurusu Kaç Kalori
Özellikle diyet ara öğünlerinde çok fazla tüketilen kivi kurusu, kivilerin dilimlendikten sonra güneşte kurutulmasıyla elde edilmektedir. Kivi kurusunu tüketmenin bir başka yöntemi ise kivi kurusunun çaya atılmasıdır. Böylelikle kivi kurusuyla daha lezzetli çaylar içilebilir. Kivi kurusu küçük parçalar halinde doğranarak kek ve kurabiye gibi tatlıların içerisine eklenirse tatlılara değişik bir aroma katarak daha lezzetli yapmaktadır. Kuru kivi, yoğurtların içerisine katılarak da tüketilebilir. Kuru kivinin içeriğinde kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bol miktarda bulunduğu gibi yüksek miktarda lif de barındırmaktadır.
Kuru kivi kaç kalori? İşte kuru kivinin kalori değerleri;
- 1 gram gelen kuru kivi 4 kalori değerindedir.
- 5 gram gelen kivi kurusu 19 kalori değerindedir.
- 10 gram gelen kivi kurusu 37 kalori değerindedir.
- 30 gram gelen 1 porsiyon kivi kurusu 111 kalori değerindedir.
- 50 gram gelen kivi kurusu 185 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen kivi kurusu 368 kalori değerindedir.
Kivi kurusunun kalori değerlerinin yüzde 97’sini karbonhidratlar, yüzde 3’ünü proteinler oluşturmaktadır. Kalori değerlerinde yağ barındırmaz.
Kuru Kivi Besin Değeri (100 gram)
- 92,6 gram Karbonhidrat
- 2,6 gram Protein
- 2,6 gram Lif
- 240,1 mg Sodyum
- 45,2 mg Potasyum
- 75,1 mg Kalsiyum
Kivi Kilo Verdirir mi?
Diyet beslenmelerinin yanı sıra normal öğünlerde de meyve tüketimi ihmal edilmemelidir. Çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi ile vücut direncini artırarak hastalıklardan korunmak için meyve tüketilmesi oldukça önemlidir. Diyet beslenmelerinde meyveye yer verilmemesinin diyeti sağlıksız ve etkisiz hale getireceği diyetisyenler tarafından çok sık dile getirilmektedir.
C vitamini bakımından çok zengin olan ve yüksek miktarda lif içeren meyvelerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca lif içerikli meyveler bağırsakları aktif şekilde çalıştırmaktadır.
Kivi kilo verdirir mi? Lif içeriği yüksek meyveler arasında yer alan kivi, diyet sürecinde zayıflamaya çok ciddi katkı sağlamaktadır. Ancak kivi yüksek miktarda şeker içeren bir meyve olduğu için şeker oranı yüksek diğer meyveler gibi ölçülü tüketmeye dikkat edilmelidir.
Ekşi bir tadı olan kivi, içeriğindeki lif sayesinde uzun süre tokluk hissi vererek gereksiz kalori alımının da önüne geçmektedir. Kivi her ne kadar açlık hissini azaltan bir meyve olsa da kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin kivi tüketmeden evvel diyetisyene danışması gerekmektedir. Glisemik indeksi düşük meyveler arasında yer alan kivinin kilo verme sürecinde düzenli tüketilmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
Kivi Diyeti Nasıl Yapılır?
Detoks diyeti kivi tüketimiyle de yapılabilmektedir. Vücutta zamanla biriken ödemin atılmasında detoks diyeti oldukça etkilidir. Kivi diyeti kısa bir süre için uygulanmalıdır. En fazla 4 günü geçmemesi gereken kivi diyeti ile ideal kiloya ulaşmak mümkündür. Ancak kivi diyetinin 4 günü geçmesinin bağırsak sağlığını tehdit edebileceği unutulmamalıdır.
Peki, ‘Kivi diyeti nasıl yapılır?’ Kivi tüketimiyle yapılan kivi diyeti şöyle yapılmaktadır;
- Günün ilk öğünü olan kahvaltıda 1 su bardağı ev yoğurdu, 1 dilim tost ekmeği ve 1 tane kivi tüketilmelidir.
- Günün ilk ara öğününde olgunlaşmış 1 tane kivi tüketilmelidir.
- Günün ikinci öğünü olan öğlen öğününde yağ oranı düşük ve tuz içermeyen sebze çorbası ile kivi tüketilmelidir. Öğlen öğününde kivi tokluk hissedilene kadar tüketilebilir.
- Günün ikinci ara öğününde olgunlaşmış 1 tane kivi tüketilmelidir.
- Günün üçüncü ana öğünü olan akşam öğününde ise 2 tane haşlanmış yumurta, 1 tabak yağ oranı düşük ve tuz içermeyen sebze yemeği ya da bunun yerine haşlanmış et ile 1 adet kivi tüketilmelidir.
- 4 gün süren kivi diyetinde bol su içilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Bu diyet günlerinde açlık hissedildiği zamanlarda yeşil çay ya da papatya çayı içilebilir.
- Kivi diyeti boyunca kesinlikle kaçamak yapılmamalıdır.
- 4 gün aralıksız uygulanan kivi diyeti sayesinde en az 2 kilo verilebilir.