Dişlerin kırılmasına dişlerin aldığı darbelerin neden olduğu travmatik durumların yanı sıra dişleri gıcırdatmak gibi basit nedenler de yol açabilmektedir. Yine bazı hastalıklarda diş ve diş etlerinin sağlığını olumsuz etkileyerek diş ve diş etlerinde çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.
Diş kırılması ve dişlerde yaşanan diğer sağlık problemlerinin tedavisine yönelik öncelikle bir diş hekimine müracaat edilerek tedavi programının belirlenmesi ve gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.
Kırık diş ağrısı günümüzde çok sık rastlanan bir sağlık problemi olduğu için ‘Kırık diş ağrısına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtı çok sık araştırılmaktadır. Kırık diş ağrısına yönelik merak edilen her şey yazımızın içeriğinde bulacaksınız.
Aynı konuda daha detaylı bilgilere sahip olan diğer bir yazımız olan ” diş ağrısına ne iyi gelir ” başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Diş Kırılması Neden Olur?
Ağız bölgesinde yaşanan enfeksiyon diş kırılmasına neden olduysa öncelikle enfeksiyonun giderilmesi için bir tedavi programı uygulanmalıdır. Daha sonrada ağız bölgesinde bu enfeksiyonun neden olduğu belirlenmeli ve enfeksiyona neden olan etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra diş kırığının tedavisine geçilmelidir.
Dişin kırılması travmatik bir sağlık problemi olduğu için diş kırıldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine müracaat edilerek tedaviye başlanması hem estetik kaygıyı ortadan kaldırmakta, hem de yaşanabilecek uzun süreli problemlerini engellemektedir. Diş kırılmasına neden olan temel faktörler ise spor müsabakaları, trafik kazaları, geniş diş çürükleri, şiddetli çarpışma ve dolgu kayıplarıdır. Diş kırılmasının sebebine bakılmaksızın diş kırıldıktan sonra bir diş hekimine gidilerek tedaviye başlanması kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Peki, ‘Diş neden kırılır?’ Uzmanlar, diş kırılmasına neden olan faktörleri şöyle sıralamaktadır;
- Ağız içerisinde çok fazla dolgulu diş olması
- Kemik erimesi rahatsızlığının diş sağlığını olumsuz etkilemesi
- Uyurken dişleri gıcırdatmak
- Dişlere herhangi bir nedenden dolayı şiddetli darbe alınması
- Tüketilen besinlerin aşırı derecede sıcak veya soğuk olması
- Kabuğu çok sert olan fındık, ceviz gibi besinlerin dişle kırılması
Diş Kırıldığı Zaman Ne Yapılmalı?
Diş kırıldığı zaman yapılması gerekenlerin bilinmesi tedavide başarı şansını artıracaktır. Ayrıca evde uygulanacak tedavi yöntemleri de tedavide başarı şansının artmasında etkilidir. Peki, ‘Diş kırıldığı zaman ne yapılmalı?’ İşte diş kırıldığı zaman izlenecek tedavi yöntemleri;
- Diş kırılır kırılmaz öncelikle diş kırıkları toplanmalı ve diş hekimine götürülmek üzere hijyenik ve kuru bir kabın içerisine konulmalıdır.
- Dişin ağız içerisinde kalan kısmı kir ve kalıntılardan temizlenmek için ılık suyla yıkanmalıdır.
- Diş alınan şiddetli bir darbe nedeniyle kırılmışsa şişmenin engellenmesi için bölgeye buz aracılığıyla soğuk kompres uygulanması gerekmektedir.
- Sert besinler tüketmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca ağız içerisinde kalan dişin sivri uçlarının diş etine zarar vermemesi için ağız içi hamuru veya sakızla bölge kapatılmalıdır.
- Diş, ağız bölgesine alınan şiddetli bir darbe neticesinde kırıldıysa bu durumda diş kırığının yanı sıra çene kırığı olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Ağzın kapatılması esnasında alt ve üst dişler birleştirilemiyorsa hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine veya bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir.
- Son olarak bir diş hekiminden randevu alınmalıdır. Ancak kırılan dişte sarı dentin veya kırmızı ve açıkta pulpa görülüyorsa derhal bir diş hekimine müracaat edilmelidir.
Kırık Diş Ağrısına Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Diş kırılmasına daha fazla travmatik faktörler neden olmaktadır. Diş kırıkları çok şiddetli ağrıya neden olduğundan günlük yaşamı da olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık problemidir. Kırık diş, insanlarda estetik açıdan ciddi bir kaygıya neden olsa da günümüzde porselen kuron veya zirkonyumla diş kaplanarak bu estetik kaygı ortadan kaldırılmaktadır. Kırık diş ağrısına bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;
Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde
Tuzlu Su
Ağız yaralarına, iltihaplanmalara ve ağrılara tuzlu su çok iyi gelmektedir. Tuzlu su, ağız içerisindeki bakterileri öldürdüğü gibi ağız içerisinde hissedilir bir rahatlama sağlar. 1 su bardağı ılık suyun içerisine 1 kaşık tuz katarak karıştırdıktan sonra gargara yapılması kırık dişin neden olduğu ağrının hafiflemesi için yeterlidir.
Soğuk Kompres
Kırık dişin ağrı yaptığı bölgeye buzla soğuk kompres uygulanması da ağrının dinmesinde etkilidir. Soğuk kompres uygulamak için buz torbası havluya sarıldıktan sonra yanağın üstünde bekletilmesi yeterlidir.
Sarımsak
Dişlerde görülen iltihap problemine sarımsak şifa olmaktadır. Antiseptik etkisiyle dişlerdeki mikropları öldüren sarımsak, aynı zamanda doğal bir ağrı kesici olduğundan kırık dişin neden olduğu ağrının dinmesinde de etkilidir. İki diş sarımsak ezildikten sonra ağrıyan bölgeye uygulanması yeterlidir.
Soğan
Kırık dişin neden olduğu ağrının hafiflemesinde ağızda çiğ soğan çiğnemekte oldukça etkilidir. Soğan, antiseptik etkisiyle şiddetli ağrıyı dindirecektir.
Çay Ağacı Yağı
Kırık dişin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için çay ağacı yağı ile ağrıyan bölgeye masaj yapılması da ağrının hafiflemesinde etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bir iki damla çay ağacı yağını bir parça pamuğa damlattıktan sonra kırık dişe uygulanması ya da ılık suya damlatılan çay ağacı yağıyla ağız içerisinin çalkalanması ağrının dinmesinde etkilidir.
Karbonat
Kırık diş ağrısının dinmesinde doğal tedavi yöntemlerinden bir diğeri de karbonattır. Bu tedaviyi uygulamak için bir su bardağı suyun içerisine yarım tatlı kaşığı karbonat atılması ve karıştırıldıktan sonra yarım dakika boyunca ağzın bu suyla çalkalanması ağrının dinmesinde etkilidir. Kırık dişin ağrısı her şiddetlendiğinde bu yönteme başvurulabilir.