İçerik Başlıkları
Genetik Yatkınlık
Dirençli kilo olarak da bilinmekte olan kilo verememenin bir diğer sebeplerinden biride genetik yatkınlık olabilmektedir. Kişinin aile bireylerinde fazla kilolu kişi veya kişiler varsa yada ailede kilo verme hızı yavaş kişiler varsa bunun nedeni genetik olabilmektedir. Vücut kitle endeksi baz alınarak yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda birinci derece akrabalarında obezite, aşırı kilo veya kilo verememe gibi problemleri olan kişiler, toplumun genel yapısına göre iki kat daha fazla kilo verememeyle karşı karşıya kalmaktadır.
Sürekli Düşük Kalorili Beslenme
Diyetisyen gözetiminde yapılmayan diyetler sonucunda bir anda hızlı kilo vermek için yapılmakta olan düşük kalorili diyetlerle birlikte çoğu zaman aç kalarak fazla kilolardan kurtulmaya çalışmak ne yazık ki yanlış bir yöntem olacaktır. Bunun nedeni ise dengeli ve yeterli miktarda beslenilmediğinden dolayı, egzersiz ile desteklenmeyen ve diyetisyen tarafından da takip edilmediğinden dolayı, vücut yeterli miktarda beslenememekte ve kendini koruma altına alarak metabolizmayı yavaşlatmaya başlatmaktadır.
Bir süre sonra baş ağrısı, sinirlilik, gerginlik, bulantı, kabızlık, düşük tansiyon, kansızlık ve depresyon vb. gibi birçok durumlar karşı karşıya kalabilirsiniz. Kişinin kendini fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıksız hissetmesiyle birlikte, tüketilmemesine özen gösterilmeye çalışan besinlere karşı aşırı istek duyulmaya başlar ve tekrardan verilen kilolar hızlı bir şekilde geriye alınır.
Antidepresan ve Kortizol Türevi İlaçların Kullanımı
Depresyon tedavisinde kullanılmakta olan bazı ilaçların sonucunda kilo verememe gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Pek çok hastalığın tedavi amacıyla kullanılmakta olan kortizol de kilo aldırabilmektedir. Bu ilaçları kullanmakta olan kişiler de kilo verememe problemiyle oldukça karşılaşılmaktadır. Mutlaka gün içerisindeki aktivite miktarınızı arttırmanızı öneriyoruz. Doktor kontrolüyle birlikte gün içerisinde hafif tempoda yapılan yürüyüşler/egzersizler, yağ depolanmasının önüne geçilmesini sağlayarak kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.
Polikistik Over Sendromu
Yüz ve vücutta tüylenme, sivilce, adet düzensizliği veya adet yokluğu, kısırlık ve kilo alma belirtileri ile görülmekte olan kronik bir endokrin hastalığı olmakta olan “Polikistik Over Sendromu” kilo vermenin önüne geçmektedir. Beslenme ve egzersiz programına uyum sağlamakta zorlanan hastaların kişinin vücut ağırlığının artmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte olmak üzere vücutta bulunmakta olan yağ dokusunda da artış gözükmektedir. Bu durumda hastalığın hem sebebi hem de sonucu olan hormonal dengesizliği oluşturmaktadır. Bu nedenle diyetisyen tarafından hazırlanmış olan kişiye özel beslenme programının takip edilmesi oldukça önem taşımaktadır.