Kilo Almak İçin Ne Yemeliyiz

Kilo Almak İçin Ne Yemeliyiz
Kilo Almak İçin Ne Yemeliyiz

Diyet denildiğinde ilk olarak akıllara gelen zayıflama olsa da, kilo almak için de bir diyet programının uygulanması gerekmektedir. Kilo almak için herhangi bir sağlık probleminin olmaması durumunda doğru ve uygun bir beslenme planlamasıyla birlikte hedeflenen kiloya ulaşılabilir. Orantılı ve formda bir vücuda sahip olabilmek için uzman kişilerinde yardımıyla ve bazı kurallara da özen göstermek oldukça önem taşımaktadır.

Kilo Almaya Engel Sağlık Sorunu Olup Olmadığını Öğrenmek
Kilo Almaya Engel Sağlık Sorunu Olup Olmadığını Öğrenmek

Kilo Almaya Engel Sağlık Sorunu Olup Olmadığını Öğrenmek

Öncelikle kilo almak için beslenme programına başlamadan önce mutlaka iç hastalıkları uzmanına başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Doktor tıbbi muayeneyi gerçekleştirdikten sonra, kilo almaya engel olan fizyolojik bir durumun olup olmadığını belirlemektedir. Temel nedenin genetik faktörlerin olabilmesiyle birlikte, bağırsak sistemindeki bozukluklar, tiroit bezlerinin fazla çalışması, stres, yeme bozukluğu, aşırı fiziksel aktivite gibi kilo almaya engel durumlar sonucunda da zayıflık kaçınılmaz olabilmektedir.

Aşırı Zayıf Olmak Birçok Hastalığa Neden Olmakta
Aşırı Zayıf Olmak Birçok Hastalığa Neden Olmakta

Aşırı Zayıf Olmak Birçok Hastalığa Neden Olmakta

Zayıflık derecesi, obezite hastalığının tanısında kullanılmakta olan Beden Kitle İndeksi (BKİ) hesaplanmasıyla birlikte ölçüm yapılmaktadır. Yaş, cinsiyet, boy gibi değişiklikler göstermesiyle birlikte 18 yaş altına göre olan değerlerin zayıflığa işaret etmektedir. Yeterli miktarda vücut ağırlığının ve yağ kütlesi olmaması durumunda bağışıklık sisteminin zayıflaması, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak oluşan hastalıklar, saç dökülmesi, tırnak kırılması, kadınlarda regl düzensizlikleri, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.

Sağlıklı Kilo Almak İçin Öneriler
Sağlıklı Kilo Almak İçin Öneriler

Sağlıklı Kilo Almak İçin Öneriler

  • Güne 1 su bardağı yada 1 çay bardağı kadar sade kefir içerek başlayın. Bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın.
  • Kahvaltı en önemli öğünlerden biridir. Bu nedenle kahvaltıyı atlamayın. Kilo almak isteyen kişiler en iştahsız olduğu öğün sabah saatleridir. Dolu dolu bir öğün yapmak zorunda değilsiniz, yumurta ve yanında 1 orta boy muz, 1-2 dilim peynir, 1-2 adet wasa gibi sağlıklı seçenekleri tercih edebilirsiniz.
  • Öğle ve akşam ana öğünlerini de mutlaka yapmaya özen gösterin. Örnek vermek gerekirse 45 kilo iseniz günlük olarak 60 gr kadar protein almanız gerekmektedir. Hayvansal gıdalar protein açısından oldukça zengin besinlerdir.
  • Karbonhidrat tüketiminde rafine olanlar yerine kompleks olanları tercih edin. Şeker ve şeker içeriğine sahip gıdalar, beyaz un ve ürünleri, mısır (glikoz) şurubu içeriğine sahip besinlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bunlar yerine tam tahıllı un ve ürünleri, kuru baklagilleri tüketmenizi tavsiye ederiz.
  • Günlük olarak 1 yemek kaşığı bal, reçel yada pekmezden fazlasını tüketmeyin.
  • Ara öğünlerinizde 1 avuç içi kadar kuruyemiş (fındık, ceviz, fıstık, kaju, kabak çekirdeği) tüketin.
  • Ara öğünlerde 1-2 porsiyon taze meyve de mutlaka tüketin.
  • Günde 1,5-2 litre kadar su tüketimine özen gösterin.
  • Her tedavi yöntemi gibi beslenme tedavileri de kişiye özeldir. Bu nedenle mutlaka uzman ve diyetisyen kontrolüyle birlikte ilerleyin.