Geleneksel lezzetlerimiz arasında yer alan kete hamur işi bir besin olduğu için tüketirken ölçünün kesinlikle kaçırılmaması gerekmektedir. Yörelere göre farklı şekillerde yapılan kete, özellikle Kars ilimizde günlük tüketilen gıdalar içerisinde önemli bir yere sahiptir. İlk kez bu yöremizde yapılan ketenin daha sonra diğer yörelerimize yayılmasıyla tüketimi yaygınlaşmıştır. Sarıkamış yöremizde kete yapılırken temel malzemelerini kavrulmuş un ve ev yapımı tereyağı oluşturmaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz mutfağına özgü lezzetli bir hamur işi olan kete, yörelerimize göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Günümüzde kete ile özdeşleşen ilimizin ise Bayburt olduğu bilinmektedir. Bayburt yöremizde yapılan keteyi diğer yörelerimizdeki ketelerden ayıran temel özellikler ise iç malzemesinin hazırlanırken unla tereyağının kavrulması ve Bayburt yöresinde “gav” olarak adlandırılan topraktan gömme tandırlarda pişirilmesidir. Ayrıca bu tandırlarda kete pişirilmeden evvel lavaş pişirilmektedir. Bunun nedeni ise tandırın kete pişirilmeden evvel kıvama gelmesidir.
Kete, Erzurum ilimizde de çok fazla tüketilmektedir. Kete hazırlanırken un, tuz, yaş maya, yağ, biraz şeker ve suyla yoğrulan hamur bir saat dinlendirilir. Hamur dinlendikten sonra bezeler haline getirilir ve oklava yardımıyla orta incelikte yufka haline gelene kadar açılır. Bu yufkaların üstüne eritilmiş tereyağı sürüldükten sonra hamurlar küçük rulo haline getirilerek küçük parçalara bölünmelidir. Bu parçaların kesilmesinin ardından iki tanesi birleştirilerek arasına un kavurması, ceviz, çikolata ve peynirden biri konulduktan sonra daha önce yağlanmış tepsiye dizilerek ısısı yüksek fırında pişirilmektedir.
Peki, ‘Kete kaç kalori?’ Bu yazımızdan ketenin kalori değerlerinin yanı sıra cevizli ketenin nasıl yapıldığını da bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Cevizli Kete Nasıl Yapılır?
Cevizli kete yapmak için gereksinim duyulan malzemeler şöyledir;
- Yaş Maya: 1 tatlı kaşığı
- Tereyağı: 5 yemek kaşığı
- Tuz: 1 çay kaşığı
- Zeytinyağı: Yarım su bardağı
- Süt: 2 su bardağı
- 2 adet yumurtanın sarısı
- Malzemelere yetecek kadar un
Ketenin kuymağının hazırlanması için ise gereksinim duyulan malzemeler şöyledir;
- Ceviz: 2 çay bardağı
- Zeytinyağı: 2 yemek kaşığı
- Tereyağı: 1 yemek kaşığı
- Un: 2 küçük kase
- Tuz: 1 çay kaşığı
Kete Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir tavanın içerisinde 5 yemek kaşığı tereyağı eritilmelidir. 1 tatlı kaşığı yaş maya ise bir miktar suyun içerisinde eritilmelidir. Daha sonra yoğurma kabının içerisine 2 su bardağı sütün dökülmesinin ardından eritilen tereyağı ve tarım su bardağı zeytinyağı kaba ilave edilmelidir. 1 çay kaşığı tuzda kabın içerisindeki malzemelerin üstüne serpiştirildikten sonra kabın içerisine azar azar dökülen un ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğrulmalı ve üstü örtülerek ketenin kuymağı hazır olana dek dinlendirilmelidir.
Ketenin kuymağının hazırlanması içinde bir tavanın içerisine 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 çay bardağı dövülmüş ceviz konulduktan sonra kavrulmalıdır. Daha sonra üstüne 1 çay kaşığı tuz serpiştirilmeli ve 2 küçük kase ununda ilave edilmesinin ardından rengi dönene kadar sürekli karıştırılarak kavrulmaya devam edilmelidir. Fırın tepsisi yağlandıktan sonra dinlenmiş olan hamurdan küçük bezeler alınarak el yordamıyla genişletilmeli ve ortasına hazır edilen kuymaktan konulmalıdır. Son olarak her iki kenar ortada birleştirilmeli ve burularak sıkıştırılmalıdır. Bu son işleminde tamamlanmasının ardından tepsiye konulur. Her beze için aynı işlem tekrar edilerek tepsiye konulduktan sonra üstü nar gibi kızarıncaya dek fırında pişirilmelidir.
Kete Kaç Kalori
Kete karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bir besindir. Yörelerimize göre isimle de anılan ketenin kalori değerleri bu hamur işinin çok fazla tüketildiği Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz yörelerimizde çok fazla araştırılmaktadır. Yörelerimize göre Bayburt ketesi, Kayseri ketesi, Erzurum ketesi, Kars ketesi, Siirt ketesi, Kastamonu ketesi, Van ketesi ve Posof ketesi gibi yöresel isimlerle anılan ketenin kalori değerleri yöreye göre değişmektedir.
Peki, ‘Kete kaç kalori?’ Genel itibariyle ketenin kalori değerleri hakkında şunlar söylenebilir;
- 1 gram gelen kete 3 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen 1 porsiyon kete 323 kalori değerindedir.
- 103 gram gelen 1 tane kete 335 kalori değerindedir.
Ketenin kalori değerlerinin yüzde 66’sını karbonhidratlar, yüzde 24’ünü yağlar ve yüzde 10’unu proteinler oluşturmaktadır.
Ketenin Besin Değeri (100 gram)
- 53,1 gram Karbonhidrat
- 8,56 gram Yağ
- 7,66 gram Protein
- 1,89 gram Lif
- 34,89 mg Kolesterol
- 45,63 mg Sodyum
- 130,26 mg Potasyum
- 31,4 mg Kalsiyum
- 64,08 iu A vitamini
- 0,09 mg C vitamini
- 1,18 gram Demir minerali
Cevizli Kete Kaç Kalori
- 1 gram gelen cevizli kete 4 kalori değerindedir.
- 35 gram gelen 1 dilim cevizli kete 156 kalori değerindedir.
- 74 gram gelen 1 tane cevizli kete 331 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen 1 porsiyon cevizli kete 445 kalori değerindedir.
Cevizli ketenin kalori değerlerinin yüzde 33’ünü karbonhidratlar, yüzde 63’ünü yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır.
Cevizli Ketenin Besin Değeri (100 gram)
- 36,4 gram Karbonhidrat
- 30,97 gram Yağ
- 5,59 gram Protein
- 1,46 gram Lif
- 25,99 mg Kolesterol
- 60,17 mg Sodyum
- 88,15 mg Potasyum
- 27,46 mg Kalsiyum
- 94,16 iu A vitamini
- 0,17 mg C vitamini
- 0,78 gram Demir minerali