İçerik Başlıkları
Kefir Nedir
Kefir, eski zamanlarda Kafkas dağlarında kullanılan bir fermente süttür, tat olarak ayrana benzetilmektedir. Ekşi bir tadı olan kefirin, inek sütü, keçi sütü ve koyun sütünden mayalanmaktadır. Bağırsaklar açısından birçok faydalı bakteri içeren kefir, bağırsak sağlığı içinde büyük bir önem taşımaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasıyla birlikte aynı zamanda iyi bir aminoasit kaynağıdır. Kefir Türkçe olarak “keyf” kelimesinden türetilmiştir ve keyif verme anlamındadır. Günümüzde tüketimi yaygın olan kefirin bağışıklık güçlendirici probiyotikler içermektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir
- Kefir sindirim sistemi ve bağırsaklar için dost bakteriler içermektedir. Bu dost bakteriler bağırsak florasının daha düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Kabızlık ve hazımsızlık gibi oluşabilecek sorunların önüne geçmektedir. Kefirde süte göre daha fazla probiyotik bulunur ve laktoza karşı hassasiyeti olan kişiler rahatlıkla tüketebilmektedir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Kefir, kan basıncının düzenlenmesini sağlar.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Yorgunluğun geçmesini sağlar.
- Hücrelerin iyileşmesini sağlar ve yaşlanma karşıtıdır.
- Uyku düzenini dengeler, daha rahat uyumanızı sağlar.
- İçeriğinde A ve D vitamini bulunmaktadır.
- Kolesterolün dengelenmesini sağlar.
- Kanser oluşumunu engeller.
- Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Midede oluşabilecek kramplara iyi gelir.
- Karaciğer sağlığını korur.
- Vücutta oluşan toksinlerin ve ödemin atılmasını sağlar.
Kefir Kilo Verdirir Mi
Zayıflamak ve sağlıklı bir beslenme programı içeriğinde olması gereken içeceklerden biride kefirdir. Kefir kilo verdirir mi ? diye sorduğumuzda cevap olarak bol miktarda protein içermesiyle birlikte kas yapımını olumlu yönde etkiler, vücuda enerji verir. Kefir, vücutta uyarıcı etki yaparak metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımı da hızlanmasıyla birlikte kişinin kilo vermesini de sağlar.
Kefir Kaç Kalori, Besin Değerleri Nelerdir
- 1 bardak kefir yaklaşık olarak 150 kaloridir.
- 30 gram kolesterol ve 8 gram yağ içermektedir.
- 1 bardak kefirde yaklaşık olarak 12 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
- 1 bardak kefirde yaklaşık olarak 8 gram protein bulunmaktadır.
- Günlük alınması gereken A vitamininin %10’unu, kalsiyumun %30’unu, C vitaminin ise %4’ünü karşılamaktadır.
- Kefir sağlık açısından büyük bir önem taşımasıyla birlikte kilo vermede de büyük bir önem taşımaktadır.
Kefir Ne Zaman Tüketilmeli
Tokluk hissi ve iştah kontrolünü sağlayabilmek açısından yemeklerden önce tüketilmesi önerilmektedir. Kefiri, ara öğünlerde kuruyemişlerle veya meyveler ile tüketebilirsiniz.
Kefirin Zararları Var Mı
Kefirin bir zararı olduğu bilinmemektedir. Aşırı tüketimi sonrasında ishal gibi sorunlar oluşabilir. Kefirin yüksek kalori bir içecek olmasından dolayı tüketimi ve porsiyon kontrolü oldukça önem taşır. Tavsiye edilen tüketim miktarı haftanın üç günü ara öğünlerde önerilmektedir. Yaklaşık 1 ay uyguladıktan sonra mutlaka 14 gün ara vermeniz sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.