Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir

keçiboynuzu faydaları nelerdir
keçiboynuzu faydaları nelerdir

Geçmişi 4000 yıl önceye kadar dayanan keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde yetişmekte olup, keçiboynuzu ağacının boyu 5 ila 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Keçiboynuzu ağacının sadece meyvesi değil, yaprakları ve gövdesi de insan için şifa deposu olduğundan geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Halkın harnup da dediği keçiboynuzu sağlığa faydaları daha fazla antioksidan maddeleri bol miktarda içermesi ve zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle ön plana çıkmaktadır. Kendisi doğal bir tatlı olan keçiboynuzu, tatlı krizlerine girildiği zamanda tüketilebilecek en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır.

İçeriğinde çok sayıda antioksidan madde barındıran, lif oranı yüksek olduğu için uzun süre tokluk hissi veren, içeriğindeki yağ ve şeker oranı düşük olan, kafein ve glüten içermeyen keçiboynuzunun beslenme tarzında yer alması için birçok tüketim şekli vardır. Bu tüketim şekilleri arasında keçiboynuzu şurubu, keçiboynuzu özü, toz hali ve keçiboynuzu hapları ön plana çıkmaktadır. Ayrıca keçiboynuzunun kabukları yaş ya da kuru olarak da tüketilebildiği için ara öğünlerde atıştırmalık olarak da tüketilebilmektedir.

Keçiboynuzu Nedir?

İklim olarak Akdeniz iklim koşullarını seven keçiboynuzu, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü her coğrafyada yetişebilmektedir. Keçiboynuzu ağacının meyve vermesi 15 yıl gibi çok uzun bir süre alsa da meyve vermeye başladıktan sonra sadece bir ağaçtan 1 tona yakın meyve alınabilmektedir. Keçiboynuzu ağacının meyveleri ise ağustos ve eylül aylarında toplanmaktadır.

Keçiboynuzu nedir? sorusu günümüzde pek fazla gündeme gelmediği için keçiboynuzuna gereken kıymet maalesef verilmemektedir.

Keçiboynuzu üretiminde dünya üretiminin neredeyse yarısını İspanya karşılasa da keçiboynuzu üretiminde Portekiz ve İtalya’da ön plana çıkmaktadır. Dünya keçiboynuzu üretiminde Libya, Türkiye ve Kıbrıs gibi ülkelerde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduğu Mersin, Anamur, Silifke, Manavgat, Marmaris ve Datça yörelerimizde keçiboynuzu ağaçlarına çok sık rastlanmaktadır.

Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Antioksidan maddeler bakımından çok zengin olan keçiboynuzu doğal antibiyotik görevi üstlenmektedir.

Kalp ve damar sağlığını desteklediği gibi kanı temizleyerek damarlardaki tıkanıklığın giderilmesinde en etkili bitkiler arasında yer aldığı uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürmektedir.

Keçiboynuzu bitkisinin özellikle çekirdeği sütün yaklaşık üç katı kadar kalsiyum içerdiği için ileri yaşlarda görülebilecek kemik erimesi riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda kemik erimesi hastalığının tedavisinde en az ilaç kadar etkilidir. İçeriğindeki kalsiyum ile çocuklarda kemik gelişimini de desteklemektedir.

Keçiboynuzu sağlığa faydaları daha fazla içerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineral değerleriyle ön plana çıkmaktadır. E vitamini bakımından çok zengin olan keçiboynuzunun içeriğinde magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum ve demir mineralleri de bol miktarda bulunmaktadır.

Akciğer kanserinin tedavi sürecinde etkisi çok az olsa da akciğer kanserinden korunmak için keçiboynuzu bitkisi düzenli olarak tüketilmelidir. Vücutta akciğer kanseri gelişme riskini yüzde 90 gibi yüksek bir seviyede düşürdüğü için özellikle sigara içenlerin keçiboynuzu bitkisini düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilmektedir.

E vitamini bakımından çok zengin olan keçiboynuzu, şiddetli öksürüğün bile hızla kesilmesinde çok etkilidir. Aynı zamanda balgamı da söküp atmaktadır.

Bağırsak ve sindirim sisteminin sağlığını destekleyen keçiboynuzu, bağırsak parazitleri, bağırsak kurdu, kabızlık gibi problemlere birebirdir.

Astım, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarının tedavi sürecini destekleyen keçiboynuzu, özellikle kış mevsiminin soğuk ve ayaz günlerinde artan astım ataklarını azaltmaktadır. Ayrıca nefes darlığına da çok iyi gelmektedir.

Yüksek miktarda lif içerdiği için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Yine içeriğindeki lif sayesinde uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya da yardımcı olduğu için diyet listelerinde keçiboynuzu bitkisine yer verilmektedir.

Keçiboynuzu başka hiçbir bitkinin içeriğinde olmayan gallik asit sayesinde çocuk felcini engellemekte, karaciğerdeki toksinleri temizlemekte, vücuttaki bakterileri, mikropları ve serbest radikalleri öldürmekte, astıma ve alerjik reaksiyonlara karşı korunmada oldukça etkilidir. Aynı zamanda güçlü bir ağrı kesici olduğu için en şiddetli ağrıları dahi bir ilaç gibi kesmektedir.

Kendilerinde cinsel güçsüzlük hissedenler, cinsel gücü artıran keçiboynuzunu düzenli tüketmelidir. Keçiboynuzunun, sperm kalitesi ve sayısını da artırdığı bilinmektedir.

Gün içerisinde kendilerini yorgun ve bitkin hissedenler, enerji deposu bir besin arayışı içindelerse keçiboynuzu tüketmelidirler.

Alerjik rahatsızlıkların engellemesinde etkili olan keçiboynuzu, bu rahatsızlıkların tedavi sürecini de desteklemektedir.

Soğuk algınlığının adeta ilacı olan keçiboynuzu, soğuk algınlığından korunmada da oldukça etkilidir.

Vücuttaki ağır metalleri ve radyasyonu hızla vücuttan uzaklaştıran keçiboynuzu, iç organları da temizleyerek vücudun genel sağlığını desteklemektedir. Özellikle akciğer, karaciğer ve bağırsakların temizlenmesinde etkisi bir hayli fazladır.

Şişkinliğe karşıda keçiboynuzu tüketilmelidir. Özellikle mide şişkinliğine çok iyi gelen keçiboynuzu, bu sayede mideyi rahatlatmaktadır.

Akciğeri temizlediği için sigaranın akciğere ve vücuda verdiği zararı azaltmaktadır.

Düzenli tüketilen keçiboynuzu dişleri beyazlattığı gibi diş etlerini de güçlendirmektedir.

E vitaminini bol miktarda barındıran keçiboynuzu pekmezi, anemi yani kansızlık hastalığının ilacıdır. Özellikle bebeklerde görülen kansızlığa çok iyi gelen keçiboynuzu pekmezi, çocuk hekimine danıştıktan sonra bebeklere aç karnına yedirilebilir.

Diyabetle mücadelede en etkili besinlerden biri olan keçiboynuzu, diyabete karşı en etkili antioksidan bitkiler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kan şekerini düzenleyen keçiboynuzu, diyabetin semptomlarından olan sürekli uyku hali, halsizlik, bitkinlik gibi şikayetlere son vermektedir.

Kandaki kötü kolesterol yani LDL seviyesini düşürmektedir.

Çikolata yerine keçiboynuzu tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü kakao ile kıyaslandığı zaman keçiboynuzunun içeriğindeki kalsiyum oranı iki kat daha fazladır. Yine tatlı krizlerinin giderilmesinde de oldukça etkilidir.

Keçiboynuzu Neye İyi Gelir?

En şifalı bitkiler arasında kabul edilen keçiboynuzu, alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Keçiboynuzunun sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olan insanlar, ‘Keçiboynuzu neye iyi gelir?’ diye kendilerine sormaktadır.

keçiboynuzu neye iyi gelir
keçiboynuzu neye iyi gelir

Günümüzde birçok farklı ürünü olan keçiboynuzu, kalsiyum bakımından çok zengin olduğu için gelişim çağında olan çocuklarda kemik gelişimini desteklemektedir. Çocuklarda boy uzamasında oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Keçiboynuzu yeterli miktarda suyun içerisinde kaynatıldıktan sonra bu su içilirse, balgamı etkili bir şekilde söküp atmaktadır.

İçeriğinde bol miktarda lif barındırdığı için mide dostu besinler arasında kabul edilmektedir.

Keçiboynuzunun sakız gibi çiğnenerek tüketilmesi uzun süre tok tuttuğu için zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Vücuttaki hasarlı hücreleri onararak vücudun genel sağlığını desteklemektedir.

Keçiboynuzu ölçülü tüketildiği sürece sağlığa hiçbir yan etkisi yoktur.

Yüksek miktarda şeker içerdiğinden dolayı diyabet hastalarının hekime danışarak tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Keçiboynuzu Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzunun çok farklı tüketim şekilleri olduğu için neredeyse her damak tadına uygu bir tüketim şekli bulunmaktadır. Keçiboynuzu tüketim şekilleri araştırıldığı zaman en fazla çiğ olarak ya da kaynatılarak elde edilen pekmezinin tüketildiği görülmektedir.

Keçiboynuzunun bir diğer tüketim şeklide çayının demlenerek içilmesidir. Keçiboynuzu çayını demlemek için kaynar suyun içerisine keçiboynuzu atılarak demlenmesini beklemek yeterlidir. Keçiboynuzu çayı bitki çayları sınıfına girse de tüketirken kesinlikle ölçülü olunmalıdır. Ayrıca keçiboynuzu çayı demlendikten sonra buzdolabında üç gün saklanarak içilebilmektedir. Üç günden fazla bekleyen keçiboynuzu çayı ise kesinlikle içilmemelidir.

Tek başına tüketilebilen keçiboynuzu kurusunun, atıştırmalık olarak değil de ara bir öğün olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Keçiboynuzu çekirdeğinin insan sağlığına mucizevi etkileri olduğu bilindiğinden şifa niyetine tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca keçiboynuzu çekirdeğinin her birinin ağırlığı net 0.2 gram geldiğinden dolayı geçmiş dönemlerde ağırlık birimi olarak kullanıldığına rastlanmaktadır. Kalsiyum ve çinko mineralleri bakımından çok zengin olan keçiboynuzu çekirdeği bir bardak suda kaynatıldıktan sonra tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü keçiboynuzu çekirdeği, doğadaki en sert çekirdekler arasında yer aldığı için dişle kırılarak tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Kurutulan keçiboynuzu bitkisi öğütülerek toz haline getirilirse, ılık sütte kakao yerine kullanılabilir. Ayrıca pasta ve böreklerde de keçiboynuzu kullanımı oldukça yaygındır.

Keçiboynuzu Nerelerde Kullanılır?

Sağlığa olan sayısız faydalarıyla dillerden düşmeyen keçiboynuzuna halk arasında harnupta denilmektedir. Keçiboynuzu tüketiminde keçiboynuzu bitkisinin kullanım alanları çok fazla araştırılmaktadır. Keçiboynuzunun nerelerde kullanıldığını araştıranlar, keçiboynuzu bitkisinin çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu hemen fark etmektedirler.

Keçiboynuzunun en lezzetli tüketimleri arasında yer alan keçiboynuzu özü yapmak için keçiboynuzunun kısık ateşte uzun süre kaynatılması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren keçiboynuzu özü, sağlıklı ve uzun bir yaşam için tüketilmelidir.

Keçiboynuzu pekmezi tüketimi o kadar yaygındır ki üzüm pekmezinden sonra en fazla üretilen pekmez keçiboynuzu pekmezidir. Özellikle çocukların tüketmesi gereken keçiboynuzu pekmezini, yetişkinlerde tüketmeyi ihmal etmemelidir. Kış mevsiminde soğuyan havayla birlikte yaygın görülen grip ve nezle gibi salgınlardan etkili bir şekilde korumaktadır.

Keçiboynuzu bitkisini gıda sektörü çok fazla kullanmaktadır. Unlu mamullerde maliyeti düşüren keçiboynuzu unu, aynı zamanda bayatlama problemini de ortadan kaldırmaktadır.

Konserve et ve balık ürünlerinin kıvamını artırdığı gibi dondurma yapımında da keçiboynuzu kullanılmaktadır.

Kimya endüstrisi de keçiboynuzu bitkisinden birçok alanda faydalanmaktadır. Tekstil sanayinde kumaşlara parlaklık verilirken, fotoğraf kağıdı yapılırken kullanılan keçiboynuzu, boya macunlarının içerisine de katılmaktadır.

Keçiboynuzu bitkisini oje, jöle, diş macunu, tıraş sabunu gibi ürünleri yaparken kozmetik sanayi de kullanmaktadır.