Kaşıntıya Ne İyi Gelir

kaşıntıya ne iyi gelir
kaşıntıya ne iyi gelir

Günümüzde birçok insanın mücadele etmek zorunda kaldığı kaşıntı problemi, cilt sağlığını ilgilendiren sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Ciltleri çok hassas olanlar ve kaşınma problemiyle sürekli karşılaşanlar, kaşınmaya iyi gelen bitkisel çözümleri araştırarak kaşınma problemine son vermek istemektedirler.

İnsandan insana değişkenlik gösterdiği için kaşıntıyı belli bir nedene dayandırmak son derece yanlıştır. Bazı insanlar aşırı baharat tükettiği için kaşınırlarken, bazı insanlar stresten, bazı insanlar ise mevsim geçişlerinden veya alerji sebebi ile kaşınmaktadır.

Kaşıntıya diğer bir sebepte sinek ısırığıdır. Sinek ısırığı nasıl geçer 👈 konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Peki, ‘Kaşıntıya ne iyi gelir?’ Kaşıntı problemiyle karşılaşıldığı zaman bu kaşıntıdan kurtulmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Kaşıntı probleminden kurtulmak isteyenler ise kimyasal ilaçlardansa, daha fazla bitkisel yöntemlere başvurmaktadırlar. Kaşıntıyı gideren bitkisel tedavi yöntemlerinin kolay ve ekonomik olduğu kadar oldukça etkili olduğunu da söylemek gerekiyor. Bu yazıda, kaşıntıya iyi gelen ve evde rahatlıkla uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri ele alındı.

Kaşıntı Nedir?

Kaşıntı hissi vücudun tümünde veya bir bölümünde hissedilebilmektedir. Kaşıntı hissi, herkesin yaşayabileceği ve çeşitli sağlık problemlerine işaret edebilen bir sağlık problemidir. Peki, ‘Kaşıntı nedir?’ Kaşıntı hissi bazen öylesine şiddetli olur ki insanı en az ağrı kadar rahatsız edebilmektedir. Kaşıntı hissine vücuttaki birçok sağlık problemi neden olabilir. Kaşıntı kontrol altına alınmadığı takdirde cilt sorunlarına, uykusuzluğa, kaşıntıya neden olan hastalığın ilerlemesine ve depresyona dahi neden olmaktadır. İnsanın yaşam kalitesini çok düşüren kaşıntı, bazen öyle ileri boyutlara varır ki insanın sosyal hayattan kendisini soyutlaması için tek başına bir neden bile olabilmektedir. Vücudun her tarafında görülebilecek bir sağlık problemi olan kaşıntı, kabarma şeklinde de görülebilmektedir. Vücutta kaşıntı hissinin ve kabarcıkların oluşmasına cilt rahatsızlıkları, alerji, stres, mantar, parazit, şeker hastalığı, kan rahatsızlıkları, kanser, anemi yani kansızlık ve kullanılan ilaçların yan etkileri neden olabilmektedir.

Kaşıntı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Kaşıntı, stres gibi psikolojik problemlere vücudun verebileceği bir tepki olabileceği gibi bazı rahatsızlıkların semptomu olarak da görülebilmektedir. Peki, ‘Kaşıntı hangi hastalıkların belirtisidir?’ Kaşıntı hissinin artması veya azalması, bazı hastalıkların işaretçisi olarak değerlendirilse de bu tek başına yeterli görülmemektedir. Vücuttaki kaşıntı hissinin neden kaynaklandığının tam olarak tespit edilebilmesi için bir hekim muayenesinden geçilmesi ihmal edilmemelidir. Hastanın kaşıntıyla ilgili öyküsünü dinleyen hekim tarafından daha sonra fiziki muayene yapılır. Hekim gerek görürse hastadan bazı laboratuvar tahlilleri isteyerek çıkan sonuçlara göre tanı koyar. Vücuttaki kaşıntıyla birlikte seyreden sağlık problemleri ön tanı konulmasına yardım etmektedir. Ön tanı konulmasına yardım eden ve kaşıntıyla birlikte seyreden sağlık problemleri ise şöyle sıralanabilir;

Kaşıntının Gece Artması

Geceleri yatağa yatıldığı zaman veya uyurken kaşıntının artması genellikle deri ve parazit enfeksiyonlarının belirtisidir. Yine yastık, yatak ve yorgan gibi yatarken kullanılan malzemelerin yıkanması esnasında aşırı deterjan kullanılması veya iyi durulanmamasından kaynaklanan alerjik reaksiyonlarda kaşıntı hissinin gece artmasına neden olabilir. Cildi tahriş eden kumaş türleri de geceleri kaşıntı hissini artırmaktadır.

Kaşıntı ve Kilo Kaybı

Kaşıntıyla birlikte fark edilir bir kilo kaybının yaşanması, deri renginin farklılaşması ve kalıntı hissinin artması kansere işaret edebilmektedir. Böyle bir durumda tanının net olarak konulabilmesi için gerekli sağlık taramaları mutlaka yapılmalıdır.

Kaşıntı ve Su Tüketiminin Artması

Kaşıntıyla birlikte su tüketiminin çok fazla artması ve idrara normalden daha fazla çıkılması şeker hastalığına işaret edebilir.

Kaşıntı ve Çarpıntı

Kaşıntı hissi normalden daha fazlaysa ve bu kaşıntıya çarpıntı veya saç dökülmesi eşlik ediyorsa, bu kaşıntının altında yatan neden hipotiroidi rahatsızlığı olabilir. Tiroit bezinin aşırı çalışmasından dolayı vücutta TSH hormonu çok fazla bulunduğundan kaşıntıya neden olabilir.

Kaşıntı ve Halsizlik

Kaşıntı hissiyle birlikte yorgunluk ve halsizlik hisside varsa hipotiroidi rahatsızlığının habercisi olabilir.

Kaşıntı ve Cilt Renginin Değişmesi

Kaşıntıyla birlikte idrar renginin koyulaşması, deri ve gözlerin sararması, karın ağrısı ve şişkinlik, karaciğerdeki bir sağlık problemine işaret edebilir.

Kaşıntı ve Kırmızı Lekeler

Kaşıntı hissiyle birlikte cilt yüzeyinde kızarıklıklar ve kabarıklıklar oluşması, halkın kurdeşen olarak adlandırdığı ürtiker rahatsızlığının belirtisi olabilir.     

Kaşıntının Nedenleri

İnsandan insana farklılık gösteren kaşıntının nedenleri ile ilgili günümüzde birçok insan araştırma yapmaktadır. Kaşıntının belli başlı nedenleri aşağıda sıralansa da kaşıntı hissini vücutlarında çok sık hissedenler bir hekim muayenesinden geçmeyi kesinlikle ihmal etmemelidir. Vücutta hissedilen kaşıntının belli başlı nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Gün içerisinde yeterli su içilmediği için vücutta yeterli miktarda su bulunmaması
  • Kaşıntının en önemli nedenlerinden bir diğeri de çağımızın hastalığı stres
  • Egzama
  • Mevsimsel alerji
  • Gıda alerjisi
  • Hamilelik sürecinde vücuttaki hormonların değişmesi
  • Uyuz hastalığına yakalanmak
  • Böcekler tarafından ısırılmak
  • Terlemek
  • Tozlu ortamlar
  • Cilt kuruluğu
  • Sarılık
  • Siroz
  • Böbrek yetmezliği
  • İlaçların yan etkileri
  • İç hastalıkları

Kaşıntıya Bitkisel Çözüm

kaşıntıya bitkisel tedavi doğal çözüm
kaşıntıya bitkisel tedavi doğal çözüm

Kaşıntı hissi, insanı hem fiziksel olarak, hem de psikolojik olarak rahatsız etmektedir. Özellikle geceleri tutan kaşıntı uykunun bölünmesine ve uyku kalitesinin düşmesine neden olduğundan başlı başına kaygı ve stres nedeni olarak değerlendirilmektedir. Yine aynı bölgenin sürekli kaşınması cildi tahriş ettiğinden yaralanmalara yol açmaktadır. Bu yaralanmalar, ciltte enfeksiyon oluşumuna neden olabileceği gibi yaralanan bölgede izde kalabilmektedir. Bunun gibi daha birçok sağlık problemine neden olabilecek kaşıntıya bitkisel çözümler ise şöyle sıralanabilir;

Limon Suyu ve Soda

Kaşıntıya iyi gelen doğal yöntemler arasında en kolay ve etkili olanlardan birinin limon suyu ve soda olduğu söylenebilir. Limon suyu ve soda karıştırıldıktan sonra bir pamuk aracılığıyla kaşıntı hissedilen bölgeye sürülerek birkaç dakika beklenirse kaşıntı hissi dakikalar içerisinde kaybolacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, gıda alerjisinden kaynaklanan kaşıntı hissine çok iyi geldiği gibi mevsim geçişlerinin neden olduğu kaşıntı hissine de çok iyi gelmektedir. Hindistan cevizi yağının içeriğindeki E vitamini cildi rahatlatarak kaşıntı hissini engellemektedir. Kaşıntının neden olduğu kızarıklıklara çok iyi gelen Hindistan cevizi yağı, vücuttaki her türlü kaşıntı içinde kullanılabilmektedir.

Aloe Vera

Ciltteki kaşıntı hissinin giderilmesine yardım eden aloe vera, ciltteki kaşıntının yanı sıra saç derisindeki kaşıntıya da çok iyi gelmektedir. Aloe vera jelinin şampuanın içerisine katıldıktan sonra saçların bu şampuanla yıkanması saç derisindeki kaşıntıyı gidermektedir. Aloe vera yağının bir miktar suya katıldıktan sonra ayakların bir süre bu suda bekletilmesi, ayaklardaki kaşıntının en etkili çözümleri arasında yer almaktadır.

Karanfil Yağı

Karanfil yağının da kaşıntıya çok iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca ciltte oluşan tahrişlerin iyileşme sürecini de karanfil yağı hızlandırmaktadır. 1 çay kaşığı suyun içerisine 2 damla karanfil yağı ilave edilerek karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım, kaşıntı hissedilen bölgeye masaj yapılarak yedirilmelidir. Bu uygulamadan kısa bir süre sonra kaşıntı hissi geçecektir.

Nane Yağı

Ayaklarda, ellerde veya vücudun herhangi bir tarafında hissedilen kaşıntıya içeriğinde mentol barındıran nane yağı önerilmektedir. Kaşıntı hissedilen bölgeye nane yağı sürüldüğü takdirde içeriğindeki mentol cildi ferahlatacaktır. Ciltte kaşıntı hissedildiği zaman kısa süre içerisinde rahatlama sağlamak için nane yağının masaj yapılarak kaşınan bölgeye yedirilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

Yoğurt

Vücutta kalıntı hissedildiği zaman bu kaşıntının giderilmesinde kaşınan bölgeye soğuk yoğurdun sürülmesi de en etkili çözümlerden bir diğeridir. Ayrıca yoğurt kaşıntı hissini giderirken cildi de yormamaktadır. Soğuk yoğurt kaşınan bölgeye sürüldüğünde kan dolaşımını dengelediğinden kaşıntının vücuda yayılmasını da önlemektedir.

Defne Yaprağı

Defne yaprağının da cildi rahatlatıcı etkisi olduğundan bahsedilmektedir. Ancak kaşıntı hissedildiği zaman defne yaprağının kullanılması için bu yaprakların kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılan defne yapraklarının suyu soğutulduktan sonra kaşıntı hissedilen bölgeye uygulanmalıdır. Sıcak veya toz nedeniyle sık sık kaşınanlar, defne yaprağını kaynattıktan sonra bir hafta boyunca buzdolabında muhafaza edebilirler. Ancak bu suyun haftalık değiştirilmesine çok dikkat edilmelidir.

Bal

İçeriğinde bol miktarda antioksidan barındıran bal, cilt rahatsızlıklarına karşı merhem olarak kullanılmaktadır. Kaşıntı hissedildiği zaman kaşınan bölgeye bal sürülmesi kaşıntının giderilmesinde en etkili yöntemlerden biri olarak gösterilmektedir. Kaşıntıyı gideren bal, cildin tahriş olmasını da engellemektedir. Ancak bala karşı alerjisi olanlar, bu yöntemden uzak durmalıdır.

Elma Sirkesi

İçeriğinde antioksidan maddeler barındıran elma sirkesi, kaşıntı hissedilen bölgenin temizlenmesinde son derece etkilidir. Bir miktar suyla karıştırılan elma sirkesi kaşıntı hissedilen bölgeye sürülmelidir. Elma sirkesi özellikle bacak, kol, ayak ve el bölgesindeki kaşıntılar için tavsiye edilmektedir. Vajinal mantardan kaynaklanan kaşıntıya da elma sirkesi çok iyi gelmektedir. Bunun için elma sirkesiyle vajinal bölgede temizlik yapılması yeterlidir.

Karbonatlı Su

Ayaklarda mantardan kaynaklanan kaşıntıya karbonatlı su çok iyi gelmektedir. Ayaklar karbonatlı suyla yıkandıktan sonra kaşıntı kısa süre içerisinde kesilecektir. Her akşam düzenli olarak ayakların karbonatlı suyla yıkanması ihmal edilmemelidir. Vücudun herhangi bir tarafındaki kaşıntı hissi içinde karbonatlı su tavsiye edilmektedir. Hazırlanan karbonatlı su pamuk aracılığıyla masaj yapılarak kaşınan bölgeye sürülmelidir.