Kas spazmı son dönemde oldukça fazla kişide görülmekte olan problemler arasında yer almaktadır. Kas spazmı çeşitli belirtiler ile birlikte kendini göstermektedir. Bu belirtilerin ortadan kalkması için öncelik olarak hastalığı teşhis etmek ve nedeni öğrenmek gerekir. Sizler için kas spazmının ne olduğu ve neden olduğu ile ilgili tüm detayları derledik.
Toplumda kramp olarak da adlandırılan kas spazmı, her 10 kişiden birinde meydana gelen kas hastalıklarından biri olarak yer alır. Kaslarda ortaya çıkan kasılma durumu ağrı veya sızı gibi durum ortaya çıkmaktadır. Hareket esnasında oldukça ciddi ağrıların oluşması söz konusu olabilmektedir. Bu tarz bir durumla karşılaşılmasında kişilerin o bölgeyi hareketsiz bir şekilde bırakarak spazmın geçmesini beklemesi gerekmektedir. Kas gruplarından bir kısmı kasılmasıyla bir kısmı da gevşemesinden dolayı spazmlar ortaya çıkmaktadır. Peki, kas spazmı nasıl geçer, neden olur? Tüm detayları inceleyelim.
İçerik Başlıkları
Kas Spazmı Neden Olur
Kas spazmının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenleri genel olarak yanlış hareketlerin ön plana çıkmasıdır. Spor esnasındayken veya gün içerisinde yanlış bir hareketin yapılması durumunda ise kas spazmı ortaya çıkmaktadır. Kas spazmı en fazla kalça ve bacakta meydana gelmektedir. Ayrıca bel, boyun ve sırt bölgelerinde de oldukça sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Kaslara aşırı miktarda skritin salgılanması durumunda da kas spazmı meydana gelmektedir.
Kas spazmlarının meydana gelmesinde en etki olan nedenlerden biri de D vitamini eksikliğinin ortaya çıkmasıdır. Vitamin eksikliğinin meydana gelmesiyle birlikte kaslarda çeşitli problemler de kendini göstermeye başlamaktadır. Kasların en sağlıklı duruma getirmek için ve spazmların engellenmesini sağlayabilmek adına mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin besinlerin tüketimi gerekir. Potasyum ve kalsiyum eksikliğinde de kas spazmı oldukça sık meydana gelen problemler arasında yer alır.
Bel ve Boyun Kas Spazmı Tedavisi
Bel ve boyun bölgesinde yaşanan kas spazmı en çok karşılaşılan spazmlar arasında yerini almaktadır. Bu spazmlarla birlikte birçok ağrı ve sızı durumları meydana gelmektedir. Egzersiz esnasında boyun ve belin daha fazla gerilmesiyle birlikte spazmlar meydana gelmektedir. Ağır olan sırt veya omuz çantalarının kullanımı da kas spazmlarının tetiklenmesi arasında yer almaktadır.
Çanta ağırlığı tek bir omuza verilmesi yerine her iki omuza da eşit bir mesafede dağıtmak daha doğru olacaktır. Oldukça sert yastıklarda uyunması durumunda da yine boyun bölgesinde spazm problemiyle karşılaşılması söz konusu olabilmektedir. Cep telefonu ile konuşma esnasında kulak ile omuz arasında el ile tutulmadan sabitlemek de bel ve boyun spazmı nedenleri olarak yer almaktadır. Hem spor yapan bireylerin hem de normal hayatta bel ve boyun spazmıyla karşılaşılması söz konusu olabilmektedir. Boyun ve bel bölgesinde daha dikkatli olunarak bu durumdan kurtulmanız mümkündür.
Kalçada Kas Spazmı Tedavisi
Kalça bölgesinde meydana gelen kas spazmları da oldukça rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Bu gibi problemlerle karşılaşılması durumunda kişilerin vitamin ve mineral açısından zengin beslendiği de söylenebilmektedir. Özellikle de B vitamini ve D vitamini eksikliği sonucunda da kas spazmları tetikleyici unsurlar arasında yerini almaktadır. Kalça bölgesi de sık sık spazm sorunları yaşayan kişilerin B vitamini ve D vitamini açısından zengin besinlerin tüketimi önerilmektedir.
Bol bol güneşlenerek de kas spazmlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olunabilmektedir. Kalsiyum miktarının arttış gösterebilmek adına bol bol süt, peynir ve yoğurt tüketiminin sağlanması önerilir. Kasların gevşemesini sağlayabilmek adına kalça egzersizlerinin yapılması da iyileşme dönemini hızlandırmaktadır. Sağlıklı beslenmek ve doğru egzersizlerin uygulanması da spazmların ortaya çıkarmış olduğu ağrı ve sızı gibi durumların tedavisi için son derece önem taşır.