Karın bölgesinin farklı bölgelerinde meydana gelen ağrılar, o bölgeye özgü organların hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Mide ve bağırsak bozukluğu, böbrek taşı, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı ve adet sancısı gibi durumlar sonuçlardan kaynaklı karın ağrısı meydana gelmektedir. Peki, karın ağrısına ne iyi gelir? Karın ağrısı neden olur? Karın ağrısı ile ilgili tüm merak edilen detaylar yazımızda..
İçerik Başlıkları
Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Teşhis Edilir
6 ila 7 saat içerisinde aniden başlamakta olan karın ağrısıyla birlikte kendini göstermekte olan karın hastalığı, akut karın ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Bağırsakta bulunan iltihabi bir olaydan kaynaklı kişinin kendisinde bulantı, kusma aynı zamanda iştahsızlık da hissetmektedir. Ani bir şekilde başlamakta olan karın ağrısı, her hasta için detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bir haftadan fazla süren karın ağrısında hasta için ‘akut karın ağrısı’ durumu düşünülmemektedir. Fakat bu durum bir doktor tarafından incelenmesi önerilir. Peki, ‘karın ağrısı neden olur?‘, ‘karın ağrısı nasıl geçer?’
Karın Ağrısı Neden Olur
- Fazla yağlı ve baharatlı besinlerin aşırı tüketimi
- Yukarıdaki nedene bağlı hazımsızlık
- Gıda zehirlenmesi
- Reflü, gastrit gibi rahatsızlıklar
- Laktoz intoleransı
- Grip hali veya zatürre
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Bağırsakların düzenli çalışmaması (kabızlık veya ishal olma gibi rahatsızlıklar)
- Yumurtalıklarda oluşan rahatsızlıklar (kist gibi)
- Safra kesesinde oluşan taşlar
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Regli döneminde oluşan rahatsızlıklar
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir
Karın ağrısının çok kolay anlaşılabileceği sebepleri olduğu gibi ciddi rahatsızlıklarında etki edebilmektedir. Sizlere önerilen besin önerileri sadece karın ağrısını yatıştırabilmektedir. Ağrı tamamen sonlanmaz, eğer ciddi bir rahatsızlıktan dolayı ağrınız varsa mutlaka bir doktora gözükmenizi öneririz. Karın ağrısına evde ne iyi gelir sorusu için tüm detayları sizler için derledik.
- Muz : Sindirim problemleri nedeniyle hazımsızlık hissediyorsanız, beslenme programınıza daha fazla muz tüketimi dahil edebilirsiniz. Besin lifi açısından oldukça zengin olan muz, bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesinde yardımcı olacaktır.
- Zencefil Çayı : Kaslarınızın kasılması sonucunda karın ağrınız oluşuyorsa, antioksidan açısından zengin olan zencefil çayı tüketerek ağırınızı hafifletebilirsiniz.
- Elma Püresi : Muz ile aynı şekilde besin lifi açısından zengin olan elma midenizin rahatlamasını sağlayacaktır. Elmayı doğrudan ısıtıp yemek yerine püre haline getirmeniz tavsiye edilmektedir. Böylece karın ağrınızda hafifleyecektir.
- Nane : Şiddetli mide bulantısı veya sindirim problemleri nedeniyle karın ağrısı sorunu yaşıyorsanız nane, mide bulantısını ve buna bağlı oluşan karın ağrısı sorununuzu azaltacaktır. Doğal ağrı kesici özelliğine sahip olan nane, salatalara ilave ederek veya nane çayı yaparak tüketebilirsiniz.
- Yoğurt : Kabızlık gibi sorun yaşayanlar için genellikle yoğurt tüketimi önerilmektedir. İçerisinde birçok faydalı madde bulunması sayesinde bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlamakta olup mideyi de rahatlatmaktadır.
Karın Ağrısında Mutlaka Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar
- Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı olan ağrılar
- Dışkıda kan görülmesi
- Karında gerginlik ve şişkinliğin olması
- Karın ağrısının omuza, göğse ve boyuna yayılması durumunda
- Ağrı ile nefes alıp vermede zorlanma, kanama, kusma, baygınlık hissi ve yüksek ateş gibi oluşan durumlarda mutlaka bir doktora gözükmekte fayda olacaktır.
- 1 hafta veya daha uzun süreli ağrılar
- İdrar yaparken yanma, ağrı
- 2 günden fazla süren şişkinlik
- Yemek sonrasında oluşan ağrı
- Uzun süreli kabızlık problemleri
- Geceleri uykudan uyandıran şiddetli ağrılar
Adet (Regl) Döneminde Oluşan Karın Ağrısına Ne İyi Gelir
- Bitki çayları
- Öğünlerin hafif tüketilmesi, aşırı yağlı ve baharatlı besinlerin tüketilmemesi
- Karın bölgesinde masaj
- Rahat bir şekilde dinlenme süreci
- Soğuktan korunma, karın bölgesini sıcak tutmak ağrıyı hafifletmede etkili olacaktır.
Regli Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları
- Rezene Çayı
- Nane Çayı
- Papatya Çayı
- Zencefil ve Tarçın Çayı
- Nane Limon Çayı
Karın Ağrısı Türleri Nelerdir
- Visseral Ağrı : Kramp şeklinde, yanıcı, yakıcı şeklinde tarif edilebilir. Ağrı, aniden ortaya çıkar, şiddetli kas spazmı olarak hissedilebilmektedir. Tipik olarak yeri tam olarak belirlenemeyen derin bir ağrıdır. Çoğunluk olarak kusma, bulantı, terleme ve ishal gibi durumlar ağrıya eşlik etmektedir.
- Somatik Ağrı : Şiddetli bir ağrı meydana gelir, kesin şekilde lokalize edilmektedir. Öksürmek ve hareket halindeyken ağrıda artmaktadır. Karnın bir bölgesinde sınırlıdır. Apandisit, safra kesesi, mide gibi belirli bir organda iltihaplanma veya hastalığa işaret etmektedir.
- Yansıyan Ağrı : Problemli organın uzağında hissedilen ağrıdır. Ciltte yada daha derin dokularda hissedilmektedir.