Karaciğer hücrelerinin normalin üstünde yağ toplaması sonucu gelişen bu sağlık sorununa toplum içerisinde oldukça sık rastlanır.
Karaciğer yağlanması
Karaciğer yağlanması çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Karaciğerin yağlanmasındaki en önemli etkenin ise fazla kilo olduğu bilinmektedir. Ayrıca karaciğer yağlanmasının derecesinin artması karaciğerde iltihaplanmaya neden olduğu gibi organ fonksiyonlarını da azaltıcı etki yapar.
Öncelikle belirtmek isteriz ki karaciğer sizi üzmez; iyi bir protein diyeti ve biraz dikkat ederek karaciğer kendini yenileyebilir ve karaciğer yağlanması sorunu ortadan kalkabilir.
Bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilen bir sağlık problemidir. ‘Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?’ ‘Karaciğer yağlanması neden olur?’ ‘Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?’ ‘Karaciğer yağlanması nasıl geçer?’ sorularının yanıtlarının yanı sıra karaciğer yağlanmasına dair birçok bilgiyi yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
Vücudun yağ metabolizmasında önemli bir görevi olan karaciğerin işlevi ve enzim dengeleri çeşitli nedenlerden dolayı bozulmaktadır. Bu bozulma neticesinde karaciğerde gereğinden fazla yağ birikir ve karaciğerde büyüme gözlenir. Karaciğerin yağlanmasındaki ve büyümesindeki en önemli etken dengesiz ve sağlıksız beslenmektir. Gün içerisinde tüketilen ve sağlıklı olup olmadığı pek önemsenmeyen besinler, günlük tüketilen yağ miktarı, öğün aralıkları ve öğünlerin içeriği, uyku vakitleri dengeli bir şekilde ayarlanmazsa karaciğerde yağlanma riski yükselir. ‘Karaciğer yağlanması neden olur?’ sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise;
- Karaciğer yağlanmasının öne çıkan nedenlerinden alkol tüketimi
- Aşırı kilo ve obezite
- Karaciğeri tahrip eden ve karaciğer yağlanmasını hızlandıran sigara tüketimi
- Hızlı kilo almak ve vermek
- Hareketsiz ve düzensiz yaşam
- Çeşitli sağlık problemlerinden ötürü kullanılması zorunlu bazı ilaçlar
- Vücudun insülin direnci ve şeker hastalığı
- Yüksek kolesterol
- Hamilelik
- İçeriğinde yüksek toksin barındıran gıdaların tüketilmesi
- Diyabet hastalarında insülin direncinin yükselmesi karaciğerin yağlanma riskini artırır.
Karaciğer yağlanması cinsiyet farkı gözetmiyor. Kadın ve erkeklerde görülme sıklığı neredeyse aynıdır. Gençlerle kıyaslandığı zaman orta yaş ve üstü kişilerde daha sık görülür. Yetişkinlerin neredeyse yüzde 30’unun mücadele ettiği karaciğer yağlanmasının her 10 kişiden birinde baş sorumlusu karaciğerde enzimatik dengenin bozulmasıdır.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?
Erken evrelerde olan karaciğer yağlanmasının kendine özgü bir belirtisi yoktur. Bu nedenle de erken evrelerdeki karaciğer yağlanması günlük yaşama olumsuz etki etmez. Bu evrelerin ilerlemesiyle yani yağlanma derecesinin artması ve karaciğerin büyümesiyle birlikte görülen belirtilerden birisi karnın sağ üst bölgesinde basınç ve doluluk hissidir. Bu baskının nedeni ise karaciğerin büyümesi neticesinde çevre doku ve kemiklere baskı yapmasıdır. Yağlanma ve büyümenin ileri derecede olduğu vakalarda karaciğer kaburgaların arasına doğru öyle bir basınç yapar ki bu basınç, hekim tarafından yapılan fiziki muayenede belirlenir. ‘Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?’ sorusunun diğer yanıtları şöyle sıralanabilir;
- Enerjinin düşmesi ve halsizlik hissi
- Karın ağrısı
- Karın bölgesinde şişkinlik
- Kilo kaybetme
- Çabuk yorgunluk hissi
- Göğüs ve karın kısmında ağrı hissi
- Mide bulantısı ve kusma
- Sarılık hastalığı
- İştahsızlık
Karaciğer yağlanmasının belirtileri nadirde olsa ciltte de görülebilmektedir. Ciltte görülen en yaygın belirtisi ise kaşıntı sonucunda ortaya çıkan kızarıklık ve pullanmadır. Ciltlerinde bu tür problem yaşayan kişiler, karaciğer yağlanmasından şüphelenerek bir hekime başvurmalı ve gerekli muayenelerini ve tetkiklerini yaptırmalıdır.
Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?
Karaciğer yağlanmasını tedavi edebilecek bir ilaç yoktur. En iyi tedavisi sağlıklı ve düzenli beslenmek ve egzersiz yapmaktır. Ayrıca karaciğerdeki hücrelere ciddi hasar veren alkolün kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Karaciğer yağlanmasının nedeni olan aşırı kilolardan kurtulmak için egzersiz yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Karaciğer yağlanmasını engelleyecek en etkili egzersiz yöntemleri ise yüzmek, yürüyüş yapmak ve fitnesstir. Sağlıklı bir karaciğer için sporun yeri her zaman ayrıdır. Yine beslenirken az yağlı ve düşük kolesterol içeren gıdalar tüketmeye dikkat edilmelidir. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. İçeriğinde aşırı yağ ve şeker barındıran gıdalardan ise kesinlikle kaçınılmalıdır. Her çeşit gıda tüketilerek vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineraller karşılanmalıdır. ‘Karaciğer yağlanması nasıl geçer?’ sorusu üzerine söylenebilecekler bunlardan ibarettir. Karaciğer yağlanmasının ilacının sağlıklı ve dengeli beslenme ile spor olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar tarafından ‘Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtı araştırılarak bu araştırmadan elde edilen sonuca göre beslenme ve yaşam tarzı belirlenmeye çalışılır. Bu sorunun yanıtını sizler için araştırdığımızda şu sonuçlara ulaştık;
- Bir diyetisyen veya hekim tarafından hazırlanacak beslenme planıyla sağlıklı ve dengeli beslenmek.
- Endüstriyel ve rafine şekeri kesinlikle tüketmemek.
- Tek tip beslenme tarzından uzak durmak.
- Kan şekeri kontrolünü sağlayacak tarzda beslenmek.
- Kötü beslenme alışkanlıklarını terk etmek.
- Karaciğer yağlanmasında beslenme planı ve sporda kesinlikle uzman yardımı alınmalıdır.
- Alkolün terk edilmesi.
- Gün içerisinde çay ve kahve az tüketilmelidir.
Karaciğere İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Karaciğer yağlanmasının önüne karaciğer dostu besinler ile geçmek mümkündür. Karaciğer yağlanmasının toplum içerisinde sık görülen bir rahatsızlık olması hasebiyle bu besinlerin araştırılması çok yapılmaktadır. Peki, ‘Karaciğere iyi gelen besinler nelerdir?’ Bu sorunun yanıtı üzerine detaylı bir araştırma yaparak karaciğere iyi gelen besinleri sizler için yazdık.
Elma Sirkesi: Tam bir karaciğer dostu olan elma sirkesi karaciğer yağlanmasının bitkisel tedavisinde belki de en etkili olanıdır. Karaciğerdeki yağlanmayı yok eden elma sirkesinin karaciğeri onarıcı etkisi de vardır. Ancak elma sirkesinin karaciğer yağlanmasının üstesinden gelmesi ve karaciğeri onarması için düzenli tüketilmesi gerekir. Zaten elma sirkesini düzenli tükettiğinizde kendinizi daha sağlıklı hissedeceğinizden düzenli tüketimine kendiniz dikkat edeceksiniz. Elma sirkesinin sağlık için en önemli yararlarından biriside kilo vermede çok önemli bir yardımcı olmasıdır.
Karahindiba: Bu bitki, karaciğer yağlanmasının iyileşmesinde o kadar etkilidir ki karaciğer yağlanmasına olan yararları saymakla bitmez. Karaciğer yağlanmasında etkili toniklerden biriside karahindiba bitkisidir. Karaciğerdeki yağları eriterek hastaya kendisini daha iyi hissettirir. Ancak karahindiba alkol nedeniyle oluşan karaciğer yağlanmalarında fazla etkili değildir. Karaciğer yağlanmasından kurtulmak için sıcak suyun içine karahindiba katarak günlük 1 defa içmeniz yeterlidir. Günde bir defadan fazla kesinlikle içmeyin.
Yeşil Çay: Karaciğer yağlanmasıyla bitkisel çaylarda içilerek mücadele edilebilir. Bu bitkisel çaylar içerisinde en etkililerinden biride yeşil çaydır. Karaciğeri onararak karaciğer yağlanmasını ortadan kaldırmak için günde 3 defayı geçmemek koşuluyla yeşil çay içebilirsiniz. Ayrıca yeşil çay, karaciğer yağlanmasının karaciğerde oluşturduğu hasarı da giderir. Karaciğer yağlanmasının nedeni alkol değilse, yeşil çay tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Yeşil çayın diğer bir özelliği ise karaciğerin fonksiyonlarını artırarak işlevini daha iyi yerine getirmesini sağlar.
Limon: İnsan vücudu için tam bir antioksidan kaynağı olan limon, karaciğer yağlanması içinde çok faydalı bir bitkidir. C vitamini açısından oldukça zengin olan limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde karaciğer yağlanmasını giderir. Limonun karaciğer dostu bir bitki olduğu uzmanlar tarafından da dile getirilmektedir. Karaciğerdeki yağlanmayı engellemesinin yanı sıra vücuttaki bütün zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Daha sağlıklı bir karaciğer için günlük iki defa limon tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca limon suyuna şeker katarak içmekte fayda sağlayacaktır.
Papatya: Karaciğer yağlanmasına etki eden bitkisel çaylardan biriside papatya çayıdır. Papatya çayının içeriğindeki enzimler ve besin değerleri karaciğerdeki bütün hasarları onarır. Papatya çayı düzenli olarak günlük 2 defa içilirse karaciğer yağlanmasını engeller. Ama etkili çözüm için düzenli tüketmeye çok dikkat edilmelidir.
Enginar: İçeriğinde bol miktarda A ve B vitamini barındıran enginar, idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra tam bir antioksidan kaynağıdır. Karaciğer hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmasıyla bilinir.
Bulgur ve Baklagiller: Karaciğer yağlanması riskini azaltmak için kola, gazoz, reçel, bal, çay şekeri ve çikolata gibi basit şeker içeren gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Bu tür basit şekerlerin sağlığa verdiği en önemli zarar ise kan şekerini hızlı yükseltip düşürmesidir. Kan şekerini ılımlı yükselten ve uzun süre istenilen seviyede tutan bileşik şekerli besinler tüketilmelidir. Karaciğer rahatsızlığı olanların makarna, bulgur, sütlü tatlılar, baklagiller, sebzeler, bulgur pilavı vb. içeriğinde bileşik şeker barındıran besinleri tüketmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Süt Ürünleri: 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı süt, bir kibrit kutusu peynir ile 2/3 kibrit kutusu kaşar peynirinin değerleri aynıdır. Yoğurt yenildiği gün peynir ya da süt tüketiminin azaltılmasında fayda var.
Et ve Yumurta: Büyüklüğü 1 yumurta kadar olan et, 1 yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyatla aynı değerdedir. Beslenme tarzında değişim yapılacağı zaman bu oranların dikkate alınması gerekir.
Tahıllar: 2 dilim ekmeğin değerlerinin, 4 yemek kaşığı pirinç pilavı, makarna ve bulgur pilavının değerleriyle aynı olduğu bilinmelidir. Günlük beslenme dengesinde bu oranlar dikkate alınmalıdır.
Karaciğer yağlanmasına iyi gelen meyveler ise greyfurt, avokado ve yaban mersinidir. Kuru yemiş bol tüketilmelidir.
Karaciğer Yağlanmasını Önlemenin Yöntemleri
Karaciğer yağlanmasını oldukça basit tedbirlerle engellemek mümkündür. Karaciğer yağlanmasını önlemenin yöntemleri arasında en basitleri ise şöyle sıralanabilir;
Günlük yarım saat tempolu yürümek
Metabolizmanın işlevlerini düzenleyen beslenme tarzı edinmek. Akdeniz tipi beslenme diyeti karaciğer yağlanması için oldukça idealdir.
Ağırlık egzersizlerinin yanı sıra kas egzersizleri de oldukça faydalıdır.
Yağ içeren besinlerden, unlu mamullerden ve rafine şekerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor.
İçeriğinde tekli doymamış yağ asitleri barındıran zeytinyağı, sebze ve balık yenmesi ihmal edilmemelidir.
Raf ömürleri uzun olan, içeriğinde koruyucu madde barındıran ve kapalı kutu yiyecek ve içeceklerden kesinlikle kaçınmak gerekiyor.
Karaciğer Yağlanması Siroza Neden Olur mu?
Karaciğer yağlanmasının neden olabileceği en tehlikeli rahatsızlıklar içerisinde siroz rahatsızlığı da yer almaktadır. Bu nedenle ‘Karaciğer yağlanması siroza neden olur mu?’ sorusuna maalesef evet yanıtını vermek zorundayız. Sinsice ilerleyen karaciğer yağlanması siroz evresine gelinceye kadar hiçbir belirti vermez. Karaciğer, yağlandığına dair sinyaller vermeye başladığında ise hasta zaten siroz rahatsızlığına yakalanmıştır. Sirozun tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılsa da en iyi tedavisi sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitedir.
Karaciğer Yağlanması Ciddi Bir Sağlık Problemi mi?
Vücudun en önemli ve işlevsel organları arasında yer alan karaciğerin yağlanması ciddi bir sağlık problemidir. ‘Karaciğer yağlanması ciddi bir sağlık problemi mi?’ sorusunu soranlar genellikle alkol tüketen insanlardır. Alkol kullananlar şunu çok iyi bilsin ki alkolün neden olduğu karaciğer yağlanması alkolik siroz ve akut alkolik hepatite neden olmaktadır. Son yıllarda özellikle beslenme kaynaklı karaciğer yağlanma oranlarında ciddi artış yaşanmaktadır. Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı olarak adlandırılan bu durum, ciddi karaciğer hastalıklarına neden olabilmektedir.