Karabuğday Faydaları Nelerdir

karabuğday faydaları nelerdir
karabuğday faydaları nelerdir

Karabuğday, isminde ‘buğday’ yer almasına rağmen aslında bir tohumdur ve ‘sahte tahıl’ olarak da tanımlanabilmektedir. Greçka ismiyle de bilinmekte olan karabuğday düşük yağ içeriğine, yüksek lifli ve glutensiz yapısından dolayı pek çok kişi tarafından harika bir gıda olarak kabul edilmektedir. Karabuğday, daha fazla serin ve kurak iklim koşullarında yetişmektedir. Pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin değerlere sahip olan karabuğday gluten içeriğine sahip değildir. Bu özelliğiyle birlikte çölyak hastalarının rahatlıkla tüketimini sağlayabileceği bir besin olarak yer alır. Karabuğday olarak adlandırılsa da aslında bir bitkidir. Tadı genel olarak kuruyemişlerle benzerlik göstermektedir. Özellikle de bulgura yakın bir tada sahip olmasıyla birlikte karabuğdayın daha aromatik bir lezzeti bulunmaktadır. Peki, karabuğdayın faydaları nelerdir?

Karabuğdayın Faydaları Nelerdir

  • Karabuğday, gluten içermemesinden dolayı çölyak hastaları ve glutensiz beslenme alışkanlığına sahip olan kişilerin rahatlıkla tüketimi sağlayabileceği bir seçenektedir.
  • İçermiş olduğu potasyum sayesinde çeşitli yararlı maddelerle birlikte yüksek tansiyonun düşürmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Yüksek kolesterolün dengelenmesiyle birlikte kalp sağlığının korunmasını sağlar.
  • Karabuğday, yüksek miktarda magnezyum içermesinden dolayı kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Lif içeriğinin yüksek olması sayesiyle sindirim ve boşaltım sisteminin işlevine destek olur. Özellikle de bağırsak sağlığının korunabilmesi açısından önemli bir role sahiptir.
  • Karabuğday gluten içeriğine sahip değildir. Bu özelliğiyle birlikte çölyak hastalığına sahip olan kişilerin ya da glutensiz beslenme diyetini uygulayan kişiler tarafından da tüketilebilir.
  • Pirinç ve buğdaya göre daha yüksek miktarda lysine içeriğine sahiptir. Lysine vücuda diyetle birlikte alınması gereken proteinlerden biridir.
  • Karabuğdayın %70’ini karbonhidrattan oluşturmaktadır. Kolon sağlığı açısından faydalı olmasıyla birlikte yüksek olmasıyla birlikte lif ve dirençli nişasta içeriğine sahiptir. Ayrıca %14 miktarında yüksek kaliteli protein sağlamaktadır.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmanın önüne geçer. İçermiş olduğu B vitaminden dolayı saç ve cilt açısından önemli rol oynamaktadır.
  • Saçta keratin üretimini artış göstererek saçlarında daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde saçın uzamasına destek olur. Karabuğday iyi bir antioksidan özelliğine sahiptir.

Karabuğdayın Zararları Nelerdir

Karabuğdayın zararları nelerdir‘ sorusu oldukça merak edilen konulardan biri olarak yerini almaktadır. Karabuğday yüksek kalori içermesinden dolayı fazla miktarda tüketimi sonucunda kilo almaya sebep olmaktadır. Bununla birlikte sık ve yüksek miktarda tüketimini sağlayan kişilerde karabuğday alerjisi meydana gelebilmektedir. Karabuğday alerjisi, deri döküntüleri ve sindirim problemleri gibi belirtilere neden olabilmektedir. Karabuğdayda yer alan fagoprin, tüketimini sağlayan kişilerin ışık hassasiyetine sebep olabilmektedir. Bu sebeple de bu semptomlarla karşı karşıya kalınması durumunda bir uzmana danışılması ve karabuğday tüketiminden uzak durulması tavsiye edilir.

karabuğday nasıl tüketilir
karabuğday nasıl tüketilir

Karabuğday Nasıl Tüketilir

Haşlanan karabuğday, salata ve lapa yapımında kullanımı sağlanmaktadır. Ayrıca karabuğday pilavı yapılabilmekte ve yoğurt ile birlikte karıştırılmasıyla da tüketimi sağlanabilmektedir. Haşlanmasından sonra çorbalara ilave edilebilir. Karabuğday unu kullanımı sağlanarak gluten içeriğine sahip olmayan çeşitli tarifler hazırlanabilmektedir. Aynı zamanda kepekli un ile birlikte kullanımıyla ekmek yapılabilmektedir. Karabuğday tuzlu tariflere ilave olarak tatlılarda da kullanımı sağlanabilir. Tatlıların besin değerinde artış göstererek ve lezzet kazandırabilmek açısından kullanılabilmektedir.

Karabuğday Nasıl Pişirilir

Karabuğday kısa bir zaman içerisinde haşlanmaktadır. Haşlanmasından sonra buzdolabında saklanmasıyla birlikte birkaç gün içerisinde tüketimi sağlanabilir. Karabuğdayı haşlarken buğdayla birlikte su miktarı 1’e 2 olarak ayarlanabilmektedir. Yıkanmakta olan karabuğdaya 2 su bardağı kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı tamamen kapalı olmadan kısık ateşten pişirilir. Greçka, keskin bir kokuya sahiptir. Bu koku bazı kişiler için rahatsızlık yaratabilmektedir. Karabuğdayın kokusunun azalması için pişirmeden öncesinde bol miktarda su yıkanması gerekmektedir. Ayrıca koku rahatsız edici olmasıyla birlikte çiğ karabuğday ve çiğ karabuğday unu tercih edilebilmektedir.