Karabiberin Faydaları Nelerdir

karabiberin faydaları nelerdir
karabiber faydaları nelerdir

Yemeklerin lezzet sırrı olan karabiber, sağlığa olan faydalarıyla da insanlığa şifa olan baharatlar arasında yer almaktadır. Çorbaların, dolmaların, pilavların üstüne serpilen karabiber, yemeklerin daha lezzetli olması için pişerken içine de katılabilmektedir. Çayı demlenerek içilebilen karabiber, pek bilinmese de yağ olarak da tüketilmektedir. Sağlığa olan sayısız faydalarıyla her derdin devası bir baharat olan karabiber, cilt ve saç sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sisteminin sağlıklı işlemesine yardımcı olmakta ve öksürüğe çok iyi gelmektedir.

Kökeni Anadolu’dan uzaklara dayanan karabiber, vitamin ve mineraller bakımından da en zengin baharatlar arasında yer almaktadır.

Biz de Spor ve Beslenme ailesi olarak karabiberi çok severek tüketiriz 😊

Peki, ‘Karabiberin faydaları nelerdir?’ Karabiberin sağlığa faydaları, hangi hastalıklara şifa olduğu, zayıflamaya etkisi ve insan sağlığına olan yan etkileri detaylı olarak bu yazıda incelendi.

Karabiberi Tanıyalım

Bir baharat türü olan karabiberin anavatanı Anadolu’dan çok uzaklarda olan Hint yarımadasıdır. Karabiber taneleri ağaçta yetişmekte olup, sarkık başak şeklinde olan çiçeklere sahiptir. Yaprakları ve dalları hiçbir şekilde tüketilmeyen karabiber ağacının boyu kısa olmakla birlikte sadece yuvarlak şekilde olan meyveleri tüketilmektedir.

Peki, ‘Karabiber nedir?’ Alternatif tıbbın en değerli baharatlarından olan karabiber, Türk mutfağında da çok fazla tüketilmektedir. Ülkemizde her evin mutfağında bulunan karabiber yemeklere lezzet katmakta, sağlığa ise şifa olmaktadır. Karabiber ağacının anavatanı Hint yarımadası olsa da Amerika’nın ekvator bölgesinde, Brezilya, Malezya, Endonezya ve Batı Afrika gibi sıcak iklimin hakim olduğu ülkelerde de karabiber ağacı yetiştirilmektedir. Karabiber ağacı sarmaşık şeklinde büyüdüğü için duvara ya da özel kurulan bir çite tırmanarak büyümekte ve belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra meyvelerini vermeye başlamaktadır.

Karabiber taneleri toplandıktan sonra sofralarda kendisine yer bulması için kurutulduktan sonra öğütülmelidir. Tropik ve subtropik bitki türleri arasında bulunan karabiber ağacı ülkemizde ise Antalya başta olmak üzere diğer Akdeniz illerimizde sınırlı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizdeki üretim ihtiyacı karşılamadığı için karabiber, yurt dışından ithal edilerek marketlerde ve baharatçılarda satılmaktadır.

Karabiberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Öksürüğün ilacı olan karabiberin öksürüğe iyi geldiği yapılan araştırmalar neticesinde tıp tarafından da onaylanmıştır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran karabiber tohumu doğal bir antibiyotik olarak da bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Öksürük problemi olanların karabiberle balı karıştırarak tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Zerdeçal gibi metabolizmayı daha hızlı çalıştıran besinlerle karıştırılarak tüketildiği zaman sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Bağırsak ve mide hastalıklarına yakalanma riskini düşüren ve hazmı rahatlatan karabiberin yemeklerin ve çayların içerisine eklenerek tüketilmesi mümkündür.

‘Karabiberin sağlığa faydaları nelerdir?’ sorusunun sağlık için belki de en önemli yanıtı sigarayı bırakmaya yardımcı olmasıdır. Karabiber ve zerdeçalın karıştırılarak tüketilmesi sigara içme isteğini azaltmaktadır.

İçeriğinde bol miktarda A vitamini barındıran karabiber, göz sağlığını da ciddi olarak desteklemektedir.

Karabiber çayı anlık stres semptomlarını hafifletmektedir. Ancak şiddetli depresyon hallerinde psikolojik destek alınmalıdır.

Karabiberin ağrı kesici etkisi diş ağrısını dindirdiği gibi dişlerin çürümesini de önlemektedir. Diş sağlığı açısından karabiber tüketilmesi gereken besinler arasında bulunmaktadır.

Karabiber zayıflamaya yardımcı olduğu için diyette tüketilmesi diyetisyenler tarafından önerilmektedir.

Beyin sağlığını destekleyen karabiber, sinir hücrelerine de olumlu etki etmektedir. İnsanı depresif duygu halinden de uzaklaştırmaktadır.

Libidoyu yükselten karabiber cinsel performansı da artırmaktadır.

Karabiberin siyahı çok bilinse de beyaz karabiber de vardır. Beyaz baharat ise ishali hafifletmekte, sindirim sistemini düzenlemekte ve bol miktarda antioksidan maddeler barındırmaktadır.

Kabızlık, ishal ve kolik gibi yaygın görülen bağırsak problemlerini midenin daha fazla hidroklorik asit salgılamasını sağlayarak sindirimi rahatlatıp engellemektedir. Bağırsak gazının engellenmesinde de etkisi büyük olan karabiber diyette tüketildiği takdirde terlemeye ve daha fazla idrara çıkmaya yardımcı olmaktadır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması ise gastrointestinal hastalıkları engellediği gibi vücudun genel sağlığını da desteklemektedir.

Karabiberin içeriğindeki piperin maddesinin antienflamatuar etkisi vardır. Piperin maddesi ağrıyı hafiflettiği için karabiber, doğal ağrı kesici sınıfında yer almaktadır. Ayrıca piperin maddesinin vücutta iltihap oluşumunu azalttığı tespit edilmiştir. Yine piperin maddesi artritten sorumlu olan genin ekspresyonunu bloke etmektedir.

Sinüzit ve burun tıkanıklığına çok iyi gelen karabiber, vücutta biriken mukus ve balgam birikintilerini parçalayarak balgamı söküp solunumu rahatlatmaktadır.

Antibakteriyel etkisi sayesinde enfeksiyon ve böcek ısırıklarıyla etkili bir şekilde mücadele etmektedir. Ayrıca karabiberin vücutta life benzeyen etkisi arterlerdeki kolesterolü temizlediğinden dolayı felç ve kalp krizi geçirme riskini artıran aterosklerozu azaltmaktadır.

Karabiberin barındırdığı piperin maddesi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltmaktadır. Bağırsakların daha fazla kurkumin, selenyum, beta-karoten ve B vitaminleri emmesine yardımcı olan piperin, bağırsak sağlığının korunmasına da çok ciddi destek vermektedir.

Karabiber Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Karabiberin metabolizmayı güçlendirici etkisi, içeriğindeki piperin maddesi ve antioksidan maddeler birçok hastalığa yakalanma riskini düşürdüğü gibi hastalıklara da şifa olmaktadır. Peki, ‘Karabiber hangi hastalıklara iyi gelir?’ İşte karabiberin şifa olduğu hastalıklar;

Öksürüğün kesilmesinde ve gribal enfeksiyonların tedavi sürecinde etkisi büyük olan karabiberin pekmezle karıştırılarak tüketilmesi gribal enfeksiyonlara, balla karıştırılarak tüketilmesi ise öksürüğe çok iyi gelmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları içinde karabiberin tavuk suyuna katılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Alerjik reaksiyonu olanların ise karabiber tüketmeden evvel uzman hekim onayı almaları gerekmektedir.

Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavi sürecini desteklemektedir.

Karabiberin antibakteriyel etkisi özellikle cilt kanserine yakalanma riskini düşürürken, içeriğindeki piperin maddesi de sayısız kanser türünden vücudu koruyarak kansere yakalanmayı engellemektedir.

Karabiberin içerdiği çok sayıda vitamin ve mineral saç dökülmesini engellemekte ve kepek problemine son vermektedir. Karabiberin meyveleri öğütücüyle ezildikten sonra saç köklerine maske şeklinde birkaç defa uygulanırsa saç telleri yenilenmektedir. Ancak bu uygulamadan sonra saçların iyice temizlenmesi ihmal edilmemelidir.

karabiberin cilde faydaları
karabiberin cilde faydaları

Serbest radikallerin olumsuz etkilerinden cildi koruyan karabiber, bu özelliği sayesinde cilt sağlığını korumaktadır. Cilt egzaması gibi problemler için maske uygulamadan evvelde doktora danışılması ihmal edilmemelidir.

Diyabet hastalığının semptomlarını bloke ettiği gibi romatizmal semptomları hafifletmekte, damar sertliğine ve yüksek tansiyon hastalığına da çok iyi gelmektedir.

Karabiberin sağlığa faydalarından daha fazla istifade etmek için yemeklere katılarak tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Şu da unutulmamalıdır ki karabiber, hastalıklara karşı direkt tedavi olarak uygulanabilecek bir besin maddesi değildir. Ayrıca hastalıkların tedavi sürecinde karabiber tüketmeden evvel uzman doktora danışılması ihmal edilmemelidir.

Toz karabiberin ve tane karabiberin sağlığa faydaları arasında çok büyük farklar yoktur. Karabiberin sağlığa olan faydalarından daha yüksek seviyede istifade edebilmek için öğütme işleminin evde yapılması ve öğütülmesinin ardından tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Karabiber Kilo Verdirir mi?

Karabiberin vücutta biriken yağları yakıp yakmadığı çok fazla araştırılmaktadır. Karabiber vücutta yağ yakımını hızlandırmaktadır. Glisemik indeksi yüksek gıdaları rahatlıkla parçalayan en etkili baharatlardan olan karabiberin kürü zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Karabiber kilo verdirir mi? sorusunun yanıtı ise metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğundan dolayı olumludur.

karabiber zayıflatır mı
karabiber zayıflatır mı

Karabiber kürünü hazırlarken karabiber yağı, kimyon ve limon suyunun karıştırılması gerekmektedir. Bu karışımdan elde edilen kürü olduğu gibi içemeyenler ise greyfurt, bal ya da portakal suyuyla kürü tatlandırarak içebilirler. Karabiber kürü hazırlamak için 1 yemek kaşığı öğütülmüş karabiber, 1 adet limonun suyu ve 1 yemek kaşığından az kimyon bir litre suyun içerisine katılarak karıştırılmalıdır. Öğünlerden yarım saat evvel içilmesi gereken bu kürün iki günde tamamen içilmesi gerekmektedir. Karışımı içi almayanlar ise salatalarda sos olarak tüketebilirler.

Karabiberin kilo vermeye etkisi üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’da, karabiberin zayıflatıcı etkisinin yüksek olduğunu ve bu nedenle kilo almak isteyenlerin karabiber tüketmemesi gerektiğini ifade etmektedir.

Karabiberin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Karabiberin sağlığa faydaları olsa da aşırı tüketimi sağlığa zarar verebilmektedir. Peki, ‘Karabiberin sağlığa zararları nelerdir?’ İşte karabiberin sağlığa zararları;

Karabiberi çocukların ağız yoluyla tüketmemesi gerekir. Çünkü karabiberin çocukları akciğerine kaçma ve çok ciddi sağlık problemlerine neden olma riski çok yüksektir. Bu nedenle çocuklar, karabiberi yemekle birlikte tüketmelidir.

Karabiberin yetişkinlerde sağlığa zararı ise yoğun tüketimde görülmektedir. Mide yanmasına neden olabilen karabiber, digoksin, kolinerjik, sitokrom ve siklosporin A olanlarda da sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle bu tür hastalıkları olanların hekim onayı almadan karabiber tüketmemesi gerekmektedir.

Gastrit vb. kronik hastalıkları olan kişilerin yanı sıra ciltleri hassas olanlarda, özellikle yaz mevsiminin sıcak günlerinde karabiber tüketirlerse karabiberin sağlığa yan etkileri ile karşılaşma riskleri artmaktadır.

Karabiberin hamilelik sürecinde yan etkileri olup olmadığına dair henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak karabiberin aşırı tüketiminin çatlak oluşumuna neden olabileceği ifade edilirken, bunun haricinde ciddi sağlık problemlerine neden olup olmayacağı bilinmemektedir.

Karabiberin sağlığa zararları bünyeden bünyeye göre değişmektedir. Ayrıca karabiberin alerjik reaksiyona neden olma riski de yüksektir.