Kamburluk Nasıl Geçer

Kamburluk Nasıl Geçer
Kamburluk Nasıl Geçer

Uzmanlar genel olarak korse ve egzersiz yöntemini tavsiye etmektedirler. Düzenli olarak egzersizi yaşam tarzı haline getirmek oluşabilecek kamburluğun önüne geçmeyi sağlayacaktır. Aynı zamanda bel kaslarınızın güçlenmesine yönelik yapılan bazı egzersizler (ör.ters mekik) bel ve sırt ağrılarınızın da geçmesini sağlayacaktır. Kamburluk nasıl geçer? Kamburluk nasıl tedavi edilir? hakkında sorularınızın cevabı burada yer almaktadır. Kireçlenme nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Kamburluk Nasıl Tedavi Edilir
Kamburluk Nasıl Tedavi Edilir

Kamburluk Nasıl Tedavi Edilir

Kamburluk bir diğer adıyla “Postural Kifoz” olarak adlandırılmaktadır. Çocukluk dönemindeyken çocukların dik durmasının önemli olduğu ve bu konuda oldukça sık uyarı almaktadırlar. Ancak çocuk bir süre içerisinde farkında olmadan kısa bir süre dik durmaya devam etmesinden sonra tekrardan istemeden kambur bir pozisyona geçiş yapacaktır. Tekrarlanan uyarılar sonrasında ise inatlaşmalar başlayacaktır.

Postural kamburluğu önleyebilmek için öncelik olarak nedenlerini ortadan kaldırmak daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda oturma alışkanlıklarının doğru şekilde düzenlenmesi ve çocukların da çalışma ortamlarının uygun şekilde düzenlenmesi oldukça önem taşımaktadır. Bununla birlikte yine aynı şekilde bilgisayar yüksekliklerinin de uygun pozisyona ayarlanmasıyla uygun oturma alışkanlıklarının kazanılması için oldukça önemlidir. Yapılan bu düzenlemeyle alakalı olarak da çocuklarınızın omurgalarının fizyolojik olarak ideal pozisyonda olabilmesinide sağlamış olursunuz.

Yine oldukça önem taşıyan konulardan biride çocuklarınızın daha düzenli spor yapmalarını ve sporu yaşam tarzı haline getirmeyi sağlayın. Spor yapmak çocuğunuzun fiziksel kondisyonunu, omurganın dik kalmasını sağlayan kasların kuvvetlenmesini ve dayanıklılığınında artmasını sağlayacaktır. Bu durumda postural kamburluğun da önüne geçişmesi sağlanacaktır. Haftalık olarak da en az 3-4 gün düzenli ve doğru bir antrenman programı da uygulanması kötü duruşun önüne geçmesini sağlayacaktır.

Kamburluğu Düzeltmek İçin 2 Etkili Egzersiz
Kamburluğu Düzeltmek İçin 2 Etkili Egzersiz

Kamburluğu Düzeltmek İçin 2 Etkili Egzersiz

  • Köprü egzersizi: Öncelik olarak dizleriniz bükük olacak şekilde mata uzanın. Kollarınızı iki yana doğru açın ve parmak uçlarınız bacaklarınıza bakacak bir şekilde uzatın. Bacaklarınızdan güç alın ve belinizi yukarıya doğru çekin ardından nefes verirken karnınızı sıkın. 2-3 saniye durun ve nefes alıp tekrarlayın. Bu egzersizi 4-5 kez yapabilirsiniz. Haftada ise 3 kez uygulanabilmektedir.
  • Kobra egzersizi: Matın yere serilmesinden sonra mata yüzüstü olacak bir pozisyonda uzanın ve avuçlarınızı omuzlarınızın yanına doğru yerleştirdiğinizden emin olun. Avuçlarınızdan destek alarak kalçanızı sıkıp göğüsünüzü yukarı doğru kaldırın. 2-3 saniye kadar bu hareketi yapmanızdan sonra yavaş bir şekilde aşağıya inin. Günde 3-4 kez tekrarlıyor olmak ve düzenli olarak haftanın 3 gününü bunun için ayırmanız da yeterli olacaktır.

Dik Durmak İçin Ne Yapmalıyım

Dik durmak için ne yapmalıyım? Öncelikle başınızın dik durduğundan emin olun ve çeneniz yere paralel bir şekilde durmalı. Yürüyüş esnasındayken doğal bir şekilde kol ve omuzlarınızın hareket etmesinede özen gösterin. Oturma esnasında ise boynunuz dik olması gerekmektedir. Öne kısma doğru bükülmemeye özen gösterin.

Kifoz Nedir
Kifoz Nedir

Kifoz Nedir

Kifoz yalnız olarak çocukluk döneminde olmadığı gibi yaşlılık döneminde de karşılaşılan tehlikeli bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Skolyoz çoğunlukla gerçek bir rahatsızlığa sebep olmamakla birlikte, daha fazla bilindik bir rahatsızlık olmasına rağmen “kifoz” daha fazla hayati açıdan tehlike göstermektedir.

Kifoz, omurganın ön kısma doğru eğrilmesi durumudur. Bununla birlikte olmak üzere omurga ve sırt bölgesinde öne doğru eğik (kifotik) bir şekilde, bel bölgesinde ise çukur (lodotik) bir şekil alabilmektedir. Sırttaki öne doğru eğik olması durumu normal üzerine çıkması 50-60 º daha fazla olmasıyla birlikte ve beldeki çukurluğun düzelebilmesi için 15 derecenin altında olması veya kaybolması durumunda “kifoz” meydana gelir.