Kahve Metabolizmayı Hızlandırır Mı

Kahve Metabolizmayı Hızlandırır Mı
Kahve Metabolizmayı Hızlandırır Mı

Kahvenin Metabolizmayı Hızlandırmaya Yönelik Etkisi Var Mı

Günün en erken saatinde işe doğru koyulmanın en keyifli yanı da kahveyle güne başlamak olmalıdır. Tabi ki kahveyi sevme gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Güne siyah çay veya bitki çaylarıyla birlikte de başlayabilirsiniz. Fakat, kahve denildiğinde akıllara ilk gelen şüphesiz kafein oluyor.

Kafein, 60 civarında farklı yaprak, tohum yada meyvenin yapısından doğal olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda üzerinde de en çok bilimsel çalışma yapılmakta olan maddelerden biridir. Her gün birçoğumuz kahve, çay, soda veya çikolata gibi yiyeceklerden kafein almaktayız. Aslında genel olarak bakıldığında kentsel yaşamın beslenme alışkanlıklarında ortalama olarak günde 100-150 mg aralığında kafein almaktayız.

Kahve ve çayların içerisinde bulunan kafein, en yaygın uyarıcılardan biridir. Kafein, metabolizma hızının artmasını sağlayarak aynı zamanda da vücudunuzun yağ yakma olasılığını da arttırmada etki gösterebilmektedir.

Daha öncesinde sizlerle paylaşmış olduğumuz “Spor ve Kahve İlişkisi” konu başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz. https://sporvebeslenme.com/filtre-kahve-kac-kalori/

En Fazla Ne Kadar Kafein Alınmalı
En Fazla Ne Kadar Kafein Alınmalı

En Fazla Ne Kadar Kafein Alınmalı

Beslenmede sınırsız bir tüketim olmadığı gibi, her gün ne kadar kafein tüketmeniz gerektiğine dair de bir sınır bulunmaktadır. Uzman kişiler tarafından, günde 300 miligrama kadar kafeinin alımının yetişkinlerde sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olmadığına yönelik raporlar elde etmektedir. Yaklaşık olarak 7 fincan çay yada 3 fincan kahve yada 2 kutu enerji içeceği günlük olarak 300 miligram kafein miktarının karşılanmasını sağlamaktadır.

Kahvenin Zararları Nelerdir
Kahvenin Zararları Nelerdir

Kahvenin Zararları Nelerdir

Kahve her ne kadar sağlıklı ve yararlı bir besin olsa da bazı hastalıkları bulunan yada ilaç kullanan kişilerin tüketimi, sağlıklı bireyler için ise aşırı tüketim sonucunda bazı olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle de tansiyon, kalp ritmi bozukluğu, taşikardi ve diğer kalp rahatsızlıkları olan kişilerin kahve tüketimi sonucunda çarpıntıya yol açabilmektedir.

Bu olumsuzluk herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan kişilerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda da görülebilmektedir. Tansiyon hastalarında ise kahve tüketimi, kan basıncının yükselmesine neden olabilmektedir. Tüm besinlerde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesinin önemi olduğu gibi kahvenin de porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda olacaktır.

Günlük 3 fincan üzerindeki kahve tüketimi sonucunda doğurganlığın olumsuz etkilenmesi, 5 fincan üzerindeki kahve tüketimi ise kemik erimesi gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Yine aynı şekilde aşırı kahve tüketimi sonucunda uyku problemi, gerginlik, sinirlilik gibi durumlara da yol açabilmesine yönelikte bilimsel çalışmalarında olduğu mevcuttur.

Kansızlık gibi sorunu bulunan kişilerde de aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azaltması sonucunda kansızlığında daha da şiddetlenmesini sağlamaktadır. Bu kişilerin öncelikle kahve tüketimiyle ilgili olarak doktoruna başvurmasını önermekteyiz. Kahve tüketiminde ise bir fincan ile sınırlı olmasıyla birlikte yemeklerden 45 dakika önce yada sonrasında tüketmenize dikkat etmenizi öneriyoruz.

Bunlarla birlikte kahvenizi sade yada sadece süt eklenerek tüketmenizi öneriyoruz. Kremalı, şekerli, şuruplu yada hazır kahve ve süt tozları içermekte olan kahvelerde yağ ve şekerin içerik açısından oldukça yüksektir.