Kabak çekirdeği, dünyadaki en faydalı besinler arasında yer almaktadır. Düzenli ve dengeli olarak bir avuç kabak çekirdeğinin tüketilmesi sonucunda vücuda önemli ölçüde sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlamaktadır. Ucuz olmasıyla birlikte kolay bir şekilde ulaşılabilen atıştırmalıklardan biridir. Antioksidan ve lif açısından da oldukça zengindir. Bazı kanser çeşitlerinin oluşmasına ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğine sahiptir. Aynı zamanda bağırsak kurdu gibi parazitlerin vücuttan atılmasına da destek olunmaktadır. Ayrıca prostat ve idrar problemlerinin tedavisinde oldukça etkilidir. Kabak çekirdeğinin tüketimine dikkat etmekte fayda olacaktır. Porsiyon kontrolüne dikkat etmeden tüketilmesi sonucunda sindirim problemlerine neden olabilmekte veya kilo artışına sebep olabilmektedir. Bu yazımızda kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Konu başlıklı yazımızda sizlerin kabak çekirdeğiyle ilgili merak ettiğinizi tüm sorularınızın cevabını faydalı bilgilerle birlikte derledik..
İçerik Başlıkları
Kabak Çekirdeği İçi Neye İyi Gelir
Kabak çekirdeği, E vitamini açısından oldukça zengin değerlere sahiptir. Böylece göz sağlığına da fayda sağlamaktadır. İçerisinde yüksek miktarda demir içermesinden dolayı demir eksikliği ve kansızlık gibi sağlık sorunlarına da iyi gelmektedir. Beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyan besinlerden biri olan kabak çekirdeği gün içerisinde bir avuç tüketimi sağlanması durumunda günlük alınması gereken çinko ihtiyacının karşılanmasına ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir
- Antioksidan açısından oldukça zengindir: Antioksidan, vücutta bulunan iltihabın azalmasını ve hücrelerin zararlı serbest radikallerden korunmasını sağlamaktadır. Bu sebeple antioksidan açısından oldukça zengin besinlerin tüketimini sağlamak pek çok rahatsızlıkların oluşmasını önlemeye yardımcıdır. Kabak çekirdeğinin içerisinde E vitamini ve karatenoidler gibi antioksidanlar bulunmaktadır.
- Bazı kanserlere karşı koruyucu özelliğe sahiptir: Kanser riskinin önüne geçebilecek harika bir gıda bulunmamakta ve kanser için belirli risk faktörleri doğru beslenmeyle birlikte engellenmemektedir. Fakat yapılan araştırmalara yönelik, sağlıklı beslenmenin kanser riskinin azalmasını sağladığı gösterilmektedir. Kabak çekirdeği, hücrelerin zarar görmesini (serbest radikalleri) engellemek açısından yardımcı olmasını sağlayan antioksidan kaynaklarından biridir.
- Prostat ve mesane sağlığının desteklenmesini sağlar: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kabak çekirdeğinin ve yağının prostat bezinin büyümesinden dolayı idrara çıkmadan zorlanmaya sebep olabilmektedir. İyi huylu prostat hiperplazisi semptomlarının azalması tespit edilmiştir. Aynı zamanda erkeklerde ve kadınlarda aşırı aktif mesane gibi idrar bozukluklarının tedavisinde yardımcı olmasıyla birlikte semptomların azalması sağlanmaktadır.
- Yüksek miktarda magnezyum içeriğine sahiptir: Magnezyum, tansiyon kontrolü, kalp ve kemik sağlığının ve kan şekeri miktarının düzenlenmesi açısından oldukça gereki olan minerallerden biridir. Örnek vermek gerekirse gün içerisinde alınan her 100 mg magnezyum, tip 2 diyabetinin gelişme risk oranının azalmasını sağlamaktadır. Fakat magnezyum eksikliği genellikle yaygın bir problemdir.
Kabak Çekirdeği Nasıl Yenilirse Faydalı Olur
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum düzeyde faydalanabilmek açısından çiğ olarak tüketimi sağlanmalıdır. Kuruyemişçilerde satışı olan kabak çekirdekleri genel olarak sıcak bir ortamda uzun bir süre kalmasından kaynaklı özelliklerini yitirebilmektedir.
Kabak Çekirdeğinin Kalbe Faydası Var Mı
Kabak çekirdeğinde yer alan yüksek miktardaki bakır seviyesi, vücudun kırmızı kan hücre miktarının artmasını ve damardaki kanın oksijenli geçişinin iyileşmesini sağlamaktadır. Düşük oranda sodyum içeriğiyle birlikte bu durum, kan basıncının düşmesiyle birlikte kalp sağlığının da iyileşmesinde etkili olmaktadır.
Kabak Çekirdeğinin Zararı Var Mı
Lif açısından oldukça yüksek olan kabak çekirdeği, porsiyon kontrolü sağlanmadan fazla tüketilmesi sonucunda gaz ya da şişkinlik gibi sorunlara neden olabilmektedir. Lif, dışkının toplanmasına yardımcı olmakta ve uzun bir süre kabızlık gibi durumların önüne geçmektedir. Fakat bir anda aşırı kabak çekirdeği tüketimi kabızlık gibi problemlere neden olabilmektedir.
Kabak Çekirdeği Kan Şekerini Yükseltir Mi
Sağlıklı yağ içeriğine sahip olmasından dolayı içeriğinin de zengin olmasıyla birlikte kuruyemişlerin dengeli ve düzenli bir şekilde tüketimi sağlanmalıdır. Bunun nedeni ise kan şekerinin kontrolü kolay bir hale gelmektedir. Kuruyemişlerden biri olan kabak çekirdeği, Omega-3 açısından oldukça zengin bir besindir. Karbonhidrat değerinin düşük olmasıyla birlikte kan şekerinin dengelenmesiyle birlikte aynı zamanda bir demir deposudur.
Kabak Çekirdeği Bağırsakları Çalıştırır Mı
Kabak çekirdeği bağırsakları çalıştırır mı? Sorusunu kısa bir şekilde açıklamak gerekirse; Kabızlık gibi problemlerin önüne geçmesi açısından oldukça etkilidir. Kabak çekirdeği, bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi yaşanabilecek rahatsızlıkların ortadan kalkmasını sağlar.