K Vitamini Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunur

k-vitamini nedir hangi besinlerde bulunur
k-vitamini nedir hangi besinlerde bulunur

Günlük koşturmacanın ardından birçok insan yorgunluk, halsizlik hislerinden şikayetçidirler. Bunun altında yatan en önemli neden sağlıksız, dengesiz ve gelişigüzel beslenmemizdir. Oysa vücudumuz bizden sadece gereksinim duyduğu vitamin ve proteinleri dengeli bir şekilde almamızı istiyor. Bu nedenle tükettiğimiz besinlere dikkat ederek içeriğinde ne olduğunu bilmeli ve dengeli beslenmeliyiz. 

Vitaminler içerisinde adını pek duymasak da K vitamini, vücudumuz için önemli vitaminler arasında yer almaktadır. Bu yazımızı okuduktan sonra K vitamini hakkında bilgilenecek ve bu vitamini içeren besin gruplarını tüketmeye dikkat edeceğinizden şüphemiz yok. 

Diğer vitaminlerin faydaları ve hangi besinlerde bulunduklarını merak ediyor iseniz bu bağlantımıza tıklayabilirsiniz: https://sporvebeslenme.com/tag/vitaminler/

K Vitamini Nedir?

Yağda çözünen vitamin grupları arasında yer alan K vitamini, günlük yaşamımızdaki aktiviteleri sürdürebilmek için önemli bir vitamindir. ‘K vitamini nedir?’ sorusunun yanıtı hakkında ise yeterli bilgiye maalesef sahip değiliz. Bunun en büyük kanıtı ise dünya çapında yapılan araştırmalar neticesinde birçok insanda K vitamini eksikliği olduğunun tespit edilmesidir. 

İnce bağırsaklarımızın emdiği K vitaminini karaciğerimiz depolamaktadır. Vücudumuz ise karaciğerde depolanan bu vitamini kanı pıhtılaştırmakta kullanmaktadır. Vücudumuzda bir kanama olduğu zaman kanın pıhtılaşarak hayatta kalmamız için K vitaminine gereksinimimiz vardır. 

Her yaş grubunda yeteri kadar almamız gereken K vitamini 3 sınıfa ayrılmaktadır. K1 vitamini kanımızı pıhtılşatırırken, K2 vitamini karaciğerin dışında bulunan dokularda görev alır. K3 vitamininin ise vücudumuzda diğer iki türü kadar önemli bir görevi yoktur. K vitamini kan ve kemik sağlığımız için çok ciddi görevler üstlenmektedir.   

K Vitamini Ne İşe Yarar?

Ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve bağışıklık sistemimizin kuvvetli kalabilmesi için vücudumuzun sentezleyemediği K vitaminini beslenirken yeterli düzeyde almak zorundayız. Peki, vücudumuzda önemli görevler üstlenen ve sağlığımıza birçok faydası olan K vitamini ne işe yarar? Şimdi hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız K vitaminini birlikte tanıyalım.  

Kemik oluşumunda ve gelişiminde çok önemli görevler üstlenen K vitamininin vücudumuzdaki etkisinin en az D vitamini kadar olduğunu söylesek yeridir. Genç yaşlarda yeterli düzeyde K vitamini alınırsa ileryen yaşlarda görülme riski oldukça yüksek olan kemik erimesinde risk yok denecek kadar az olur. İskelet sisteminin güçlü ve dinç olması içinde vücut K vitaminine gereksinim duyar. 

Kesik ya da herhangi bir nedenden dolayı kanama olduğu zaman kanın durması için pıhtılaşması gerekir. K vitamini ise kanı pıhtılaştırıcı etkiye sahiptir. K vitamini üstlendiği bu görev sayesinde kan kaybını engelleyerek hayatta kalmamızı sağlar. 

K vitamininin vücuttaki diğer bir önemli görevi ise şeker dengesini korumasıdır. Özellikle diyabet rahatsızlığı olanların K vitaminini yeterli düzeyde alması önemlidir. 

Kalsiyumun kemiklere eşit şekilde dağıtılmasında ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli bir rol oynar. 

Kalp ve beyin sağlığını koruyan K vitamini, Alzheimer hastalığını da engellemektedir.

Saç telinden tutun da ayak tırnağına kadar güçlü olmak isteyenler, K vitaminini yeterli düzeyde almaya dikkat etmelidir. 

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Karaciğerimizde depolanan K vitamininin vücudumuzda ne işe yaradığını öğrendikten sonra şimdi de hangi besinlerde bulunduğunu merak etmeye başladığınızı tahmin ettiğimiz için ‘K vitamini nelerde var?’ başlığı altında K vitaminini içeren besinleri sizlerle paylaşacağız. İşte o besinler;

  • İçerisinde bol miktarda K vitamini barındıran ıspanağın gün içerisinde vücudun K vitamini gereksinimini karşıladığı ifade edilmektedir. 1 su bardağı ıspanağın içerisinde ortalama 144 mg K vitamini vardır. 
  • Bamya mevsiminde toplandığı zaman tam bir K vitamini deposudur. 1 avuç bamyanın içeriğinde ortalama 34 mg K vitamini vardır. 
  • K vitamini deposu besinler arasında yer alan brokolinin haşlamasının daha sağlıklı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. 1 bardak brokolinin içerisinde ortalama 110 mg K vitamini bulunur. 
  • Mevsiminde bol tüketilmesi gereken besinler arasında yer alan lahananın 1 avucunda ortalama 75 mg kalsiyum bulunur. 
  • Sıvı yağlar içerisinde konala ve soya yağı bol miktarda K vitamini içermektedir.   
  • Günlük 1 fincan yeşil çay içerseniz vücudunuzun K vitamini gereksinimini karşılaşmış olursunuz. 
  • K vitamini açısından zengin olan süt ve süt ürünlerini de tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. 
  • Kuru erik, incir, avokado, erik, böğürtlen, üzüm ve yaban mersini K vitamini bakımından çok zengin olan meyvelerdir. 
  • K vitaminini bütün yeşil sebzeler içeriğinde barındırsa da özellikle pazı, marul, maydanoz ve yeşil soğan tüketilmesi ihmal edilmemelidir. 

K Vitamini Eksikliği

Tükettiğimiz besinlerden yeteri miktarda K vitamini alamazsak vücudumuzda K vitamini eksikliği ile karşı karşıya kalınır. Peki, K vitamini eksikliği halinde ne olur? Herkes tarafından merak edilen bu sorunun yanıtını birlikte inceleyelim. 

Vücutta K vitamini eksikliği varsa kan pıhtılaşmayacağından dolayı ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilier. Bu nedenden dolayı vücudunuzda herhangi bir nedenden dolayı kanama olduğunda kanamanız durmuyorsa sizde K vitamini eksikliği olması çok yüksek bir olasılıktır. Ayrıca regl dönemindeki kanamalar olması gerekenden fazlaysa bu problemde K vitamini eksikliğine işaret eder. Yani kan ile ilgili problemlerin bir çoğunun altında K vitamini yatabilir.

İdrar yolunda kanama olması ve cildin çok kolay morarması da K vitiminİ eksikliğinden kaynaklanır. 

K vitamini tüketilen besinlerden yeteri düzeyde alınamazsa doktor kontrolünde alınan K vitamini tablet ile vücudun K vitamini gereksinimi karşılanır. Ayrıca K vitamini ampul ve K vitamini kremlerde vücudun K vitamini gereksinimini karşılamada kullanılabilir.