İştahsızlığa Ne İyi Gelir

iştahsızlığa ne iyi gelir
iştahsızlığa ne iyi gelir

Bir sağlık problemi olarak değerlendirilen iştahsızlık, beslenme düzeninin bozulmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflayarak vücut direncinin düşmesine neden olabilir. Farklı faktörlerin neden olabileceği iştahsızlık, günümüzde her yaş grubunun yaşayabileceği sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Mevsimsel değişimlere bağlı olarak da görülen iştahsızlık problemi süreklilik arz ediyorsa bir uzman hekimden yardım alınması ihmal edilmemelidir. 

İştahsızlık problemine en etkili çözümler arasında iştah açan yemeklerin tercih edilmesi başı çekmektedir. Bu sayede yeniden yeterli beslenmeye başlayan insanların vücut direnci artmaktadır. Ayrıca çağımızın hastalığı olan streste iştahsızlığa neden olabilmektedir. İştahsızlık yaşayan kişiler, yaşam tarzlarına yapacakları dokunuşlarla stresten uzak yaşamayı başarırlarsa iştahsızlık problemiyle rahatlıkla başa çıkabilirler.

Çağımızda birçok insan obeziteyle mücadele ederken, iştahsızlık nedeniyle yeterli beslenemeyen ve bağışıklık sistemi zayıf düştüğü için sık sık hastalanan insanların sayısı da az değildir.

Peki, çoğu zaman psikolojik faktörlerin tetiklediği, bazen de hastalık habercisi olabilen iştahsızlığa ne iyi gelir? İştahsızlığın nedenleri, bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlığın nedenleri, iştahsızlığın belirtileri ve iştahsızlığa doğal ve bitkisel çözümler bu yazımızda mevcuttur.

İştahsızlık Nedir?

Halk arasında iştah kapanması da denilen iştahsızlık, yemek yemeye karşı isteksiz olma haline denilmektedir. İştahsızlığa patolojik faktörler neden olabileceği gibi psikolojik faktörlerde neden olabilmektedir. Bundan dolayı da iştahsızlığın neden kaynaklandığının öğrenilebilmesi için uzman bir hekime muayene olunması ihmal edilmemelidir. 

Peki, ‘İştahsızlık nedir?’ İnsanda açlık hissi oluşmadığı için yemek yeme isteğinin olmamasına ve en sevdiği yemeklerin dahi kendisine cazip gelmemesine iştahsızlık denilmektedir. 

Tıp literatüründe iştahsızlık anoreksiya olarak adlandırılmaktadır. Tedavi edilebilen sağlık problemleri arasında yer alan iştahsızlığın tıbbi tedavi yöntemlerinin yanı sıra doğal ve bitkisel yollardan da birçok çözümü bulunmaktadır. 

Kilo kaybına neden olan iştahsızlıkla birlikte baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk hissi ile hareket etmek istememekte seyretmektedir. Sağlıklı beslenmenin önünde en büyük engellerden biri olan iştahsızlık probleminin günlük yaşamın aksamaması için tedavi edilmesi gerekmektedir. 

İştahsızlık gebelik sürecinde görülürse hamilelik dönemi çok zorlu geçmektedir. Ayrıca iştahsızlık anne karnındaki bebeğin sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bundan ötürü de anne ve bebeğin sağlığı için hamilelik sürecinde iştahsızlık probleminin yaşanmaması çok önemlidir.

Annede iştahsızlık probleminin görülmesi sonucunda bebekte gelişim bozukluğu görülebilmektedir. İştahsızlık metabolizmaya bağlı olarak görülebileceği gibi vücudun metabolik hızı ve kan değerlerinden de kaynaklanabilmektedir. 

İştahsızlık Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık, insanlarda açlık hissini engellediği için iştahsız olan insanlar yemek yeme konusunda ya çok az istek duyarlar ya da hiç istek duymazlar. 

İnsanlar, gün içerisinde kendilerini enerjik hissedebilmek ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için belirli aralıklarla yemek yeme gereksinimi hissederler. Kendilerini iştahsız hisseden insanlarda ise bu gereksinim olmadığı için iştahsızlık, birçok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir. 

Peki, ‘İştahsızlık belirtileri nelerdir?’ İştahsızlığın en belirgin semptomları arasında baş dönmesi ve halsizlik yer almaktadır. Bu nedenle insanlar, iştahsız oldukları dönemlerde hiçbir iş yapmak istemedikleri gibi hareket dahi etmek istemezler. 

İştahsızlık aynı zamanda insanları özellikle psikolojik olarak zorlu bir sürecin içerisine sokmaktadır. Çünkü kendilerini güçlü hissetmedikleri için sosyal yaşamdan kendilerini soyutlayan insanlar, depresif bir ruh hali sergilemektedir. 

İştahsızlık nefes darlığına da neden olduğu için insanlar, günlük işlerini yaparken dahi çok zorlanmaktadır. 

İştahsız insanlar, sağlıklı beslenemedikleri için zamanla kayda değer kilo kaybı yaşamaktadırlar. Ayrıca düzenli beslenmedikleri için bağışıklık sistemleri zayıfladığından vücut dirençleri düşmekte ve çok sık hastalanmaktadırlar.

Kilo almaktan korkulması da iştahsızlığın en önemli nedenleri arasında yer aldığından bu korkunun bedeli çok ciddi bir kilo kaybı ve beraberinde gelen sağlık problemler olmaktadır.

İştahsızlık, kadınların yaşadığı regl dönemlerinde düzensizliğe de neden olmaktadır. Öyle ki birkaç ay regl dönemi görmeyen kadınlar, yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için iştahsızlık probleminin üstesinden uzman bir hekim desteğiyle gelmek durumundadır. 

İştahsız insanlar, iş yaşamlarının yanı sıra günlük yapması gereken işlerde de dalgın oldukları için unutkanlık ve sakarlık problemleriyle çok sık karşılaşırlar. 

Vücut gereksinim duyduğu enerjiyi alamadığı için iştahsız insanlar, kendilerini zinde hissetmediklerinden konsantrasyon eksikliği problemi yaşamaktadırlar. 

İştahsızlık beraberinde cilt kuruluğu problemini de getirdiği için iştahsız insanların cildi soluk ve cansız bir görünümde olur. Ayrıca iştahsızlık sonucunda yaşam enerjisi ve libido da dibe vurmaktadır. 

İştahsızlık, fiziksel yorgunluğun yanı sıra mental yorgunluğa da neden olmaktadır. İştahsız insanlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve uzman hekimlerce tedavi edilirse eski sağlıklı yaşamlarına geri dönebilirler.  

İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde iştahsızlık problemi yaşayan ve iştahsız olduğu için kendilerini güçsüz hissettiğinden yakınan insanların sayısı hiç de az değildir. Peki, ‘İştahsızlık nedenleri nelerdir?’ İşte iştahsızlığa neden olan başlıca faktörler; 

  • Günümüzde stressiz insan bulmakla, samanlıkta iğne aramak arasında herhalde herhangi bir fark yoktur. Çağımızın hastalığı olarak nitelenen stres, maalesef insanların yemek yeme isteğini de köreltmektedir.
  • Hepatit ve böbrek yetmezliği gibi sağlık problemleri ile sürekli ilaç kullanımı da iştahsızlığa neden olmaktadır.
  • Sigara ve alkol tüketilmesi iştahsızlığın bir diğer nedenidir. 
  • Bebeklik çağından beri yemek yemeye karşı isteksiz olunması çocuklarda görülen iştahsızlığın yaygın nedenleri arasındadır. 
  • İnsanlar, bazı olaylara ve insanlara ön yargılı yaklaştıkları gibi yemeklere de önyargılı yaklaşabilmektedir. Bu önyargıda iştahsızlığa neden olmaktadır. 
  • Yaşam öyküsünde bazı yemeklerle ilgili yaşanan problemler de psikolojik olarak iştahsızlığa neden olabilmektedir.
  • Kilo alma korkusuyla yemek yemekten kaçınmada zamanla iştahsızlığı tetiklemektedir.
  • Midede bulantı hissinin çok sık yaşanması da kusma korkusuna neden olduğundan yemek yeme isteğini köreltmektedir.
  • Uyku problemi olan ve düzensiz beslenen insanlarda iştahsızlıktan çok sık yakınmaktadırlar.

Çocuklarda İştahsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Ebeveynler genellikle çocuklarının iştahsız olduğundan ve çok az yemek yediğinden şikâyet etmektedirler. Bu ebeveynler, çocuklarının neden iştahsız olduğunu öğrenmek için öncelikle bir uzman hekimden yardım almalıdır. Uzman hekimin önerileri doğrultusunda çocuğun iştahsızlık problemiyle baş edilmeye çalışılmalıdır.

çocuklarda iştahsızlık nedenleri
çocuklarda iştahsızlık nedenleri

‘Çocuklarda iştahsızlığın nedenleri nelerdir?’ sorusunun en önemli yanıtlarından bir diğeri de çocuklarda çok sık rastlanan bir sağlık problemi olan parazitlerdir. Çocukların yemek yeme isteğini parazitler köreltmektedir.

Çocukların yemek yemeye karşı önyargıları varsa, bunun psikolojik kaynaklı olduğu bilinmeli ve çocuğa zorla yemek yedirilmemelidir. Çünkü çocuk, ebeveynleriyle inatlaşabileceği için bu durumdan daha fazla zarar görebilir. 

Çocukların ağız tadı farklı olabileceği için çocukların çok sevdiği yiyecekleri ebeveynleri ara sıra yapmalıdır. 

Çocuklar paketlenmiş gıdalar, gazlı içecekler ve cips gibi ürünleri küçük yaştan itibaren tüketmeye başlarlarsa, doğal yemeklere karşı soğuk olabilmektedirler. Bu da çocukları aşırı yağlı ve aşırı şekerli gıdaları tüketmeye yöneltmektedir.  

Bebeklerde İştahsızlığın Nedenleri Nelerdir? 

Bebeklerde görülen yeme sorununa iştahsızlık denilmektedir. Zamanla bebeğin yemek yemeye karşı soğuması veya yemeği tümüyle reddetmesi bebeklerde iştahsızlığın en önemli belirtileridir.

iştahsızlık nedenleri nelerdir
iştahsızlık nedenleri nelerdir

Peki, ‘Bebeklerde iştahsızlığın nedenleri nelerdir?’ Bebeklerin iştahı genellikle ek gıda verilmeye başlandığı süreçte kapanmaktadır. Bebeklerde iştahsızlığı ise birçok farklı neden tetiklemektedir.

Bebekler diş çıkarma süreçlerinde yemek yemeye karşı soğuk davranırlar. Ebeveynler ise bu durumu bebeğimin iştahı kapandı diye ifade etmektedirler. Ancak bebeğin diş çıkarma sürecinde yemek yemeyi reddetmesi gelişim döneminde normal olarak değerlendirilmektedir. Ancak bebeğin bu dönemde kaybettiği kilo çok fazlaysa, mama ve sütü dahi reddediyorsa, bebeğin gelişimini takip eden hekime götürülmesi ihmal edilmemelidir.

Blw yöntemi, bebeklerin ek gıdaya karşı sıcak bakmasında ebeveynlere yardımcı olmaktadır. Bu nedenle renkli tabaklar ve renkli yemekler, bebeklerin ek gıdaya daha sıcak bakmasında yardımcı olabilir. 

Bebek uyanır uyanmaz hemen yemek yedirilmemelidir. Bebeğin rahatlaması için bir süe beklenmelidir. 

Bebek birkaç gün, hatta haftalarca iştahsızlık yaşarsa beslenmesinde travma yaşanmaması için zorla yemek yedirilmemelidir. 

Bebeğe ek gıdanın oyun oynayarak verilmesi en etkili yöntemlerden biridir. 

Bebek uzun zamandan beri iştahsızlık problemi yaşıyorsa, iştahının açılması için uzman hekim kontrolünde vitamin takviyesi verilmelidir. Ancak bu tür takviyeler yapılmadan evvel bebeğin kan tahlillerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bu tür tahlillere gerek olup olmadığının son kararı ise çocuk doktoru tarafından verilmelidir. 

İştahsızlığa Ne İyi Gelir?

Her şeyden önce şu bilinmelidir ki iştahsızlığa iyi gelen besinler tüketilmeden evvel iştahsızlığa neyin neden olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bunun içinde uzman bir hekime muayene olunarak düzenli bir beslenme programının hazırlanması ve bu programa uyulması gerekmektedir. Peki, ‘İştahsızlığa ne iyi gelir?’ İşte iştahsızlığa iyi gelen yöntemler;

  • Ağız tadının tekrar geri gelmesi için doğal besinler ile doğal meyveler tüketmeye dikkat edilmelidir. 
  • Greyfurt, portakal ve kayısı gibi meyvelerin tüketilmesi iştahın açılmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Komposto türlerinden ise ayva kompostosu tatlı olması sebebiyle iştah açmada ön plana çıkmaktadır. 
  • Besleyicilik değeri oldukça yüksek olan badem, ceviz gibi kuruyemişler iştahı açmaktadır. 
  • İçerisine sarımsak, soğan gibi malzemelerin katıldığı yiyecekler, kokusuyla insanı sofraya çektiği için iştahın açılmasında etkili olabilir. 
  • Damak zevkine göre yemeklere baharat katılması da iştahı açmaktadır. 
  • Kahvaltılık türlerinde ise acuka ve mezelerin iştah açmada etkisi bilinmektedir.
  • İçerisinde domates, havuç ve enginar olan yemekler insanı cezbetmektedir.
  • Şu da bir gerçek ki yemeklerin içerisindeki malzemeler kadar görüntüsü de iştahın açılmasında etkilidir. Bu nedenle iştahsızlık dönemlerinde özenle hazırlanan ve görünümüne önem verilen yemeklerde iştahı açmaktadır.

İştahsızlığa Bitkisel ve Doğal Çözümler

Vücudun belirli bir beslenme düzeninin olması gün içerisinde tüketilen yiyecekleri rahat kabul etmesi için özellikle iştahsız insanların belirli aralıklarla beslenme programı yapması ve buna uyması çok önemlidir. 

Yemek tabaklarını tam doldurmak yerine küçük porsiyonlar alınması, tam doygunluk hissi vermeyeceğinden yeni porsiyonlar yemeye teşvik edebilir. Ayrıca tabakların tam dolu olması, tabağı bitirememe korkusundan dolayı yemeğe soğuk yaklaşılmasına sebep olabilir. 

İştahsızlık problemi yaşayan insanlar, sevmedikleri yiyecek ve içeceklerin yanı sıra bu yiyecek ve içecekleri hatırlatan besinlerden de kaçınmalıdır. Bu sayede yiyeceklere karşı pozitif yaklaşılarak iştah açılabilir. 

Yoğun baharat içeren ve aşırı acı besinlerden uzak durulmalıdır. 

Mide, geleneksel beslenme tarzından dolayı baklagillerden hazırlanan yemeklere daha alışkın olduğu için daha rahat hazmetmektedir. 

Süt ürünlerinin sağlıklı olmasının yanı sıra tüketimi de kolay olduğu için iştahsızlıkla baş etmeye yardımcı olabilir.

İştahsızlık dönemlerinde hazır gıdalar kesinlikle tüketilmemeli, bunun yerine doğal gıdalardan oluşan bir beslenme programı hazırlanmalıdır. 

Ceviz yapraklarından demlenen çay, mideyi güçlendirdiği gibi iştahsızlığa da çözüm olmaktadır. 

İştahı açmak için en etkili yöntemlerden bir diğeri de anason tohumunun ya da anason tohumundan elde edilen yağın tüketilmesidir. 

Adaçayı yapraklarının tozları iştahın açılmasında oldukça etkilidir. 

Sarı kantaron otu hazımsızlığa çok iyi geldiği gibi iştahı da açmaktadır. 

Kimyon, kereviz, maydanoz, kavun ve melisa otu, iştahsızlık problemi olan insanlar tarafından sık tüketilmelidir. 

İştahı açmak için yemeklere karabiber katılması ihmal edilmemelidir. 

Kesme şekerin üstüne lavanta yağından 3-4 damla damlatıldıktan sonra tüketilmesi iştahın açılmasında oldukça faydalıdır. 

İnsanın, kendisini dinç hissetmesi ve iştahının açılması için kırmızı yaban mersininin meyvesiyle komposto hazırlanmalı ve içilmelidir. 

Yemeklerin yanında tüketilen soğanında iştah açıcı etkisi vardır. 

Bu doğal ve bitkisel çözümlere rağmen halen iştahsızlık problemi yaşanıyorsa, bu iştahsızlık kanserde dahil ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden bir uzman hekime muayene olunması ve iştahsızlığın altında yatan nedenin tespit edilmesi ihmal edilmemelidir.