Bir bireyin beslenme düzenin de daha yüksek protein, yağ ve lif ilave etmek iştahın azalması için yardımcı olmaktadır. Bakliyat ve sebze tüketiminde artış da daha uzun süreli tokluk hissiyat sağlamaktadır. Bunlara ekstra olarak zencefil ve acı biber gibi çeşitli baharatları yemeklere ilave ederek ve bitki çayı içmesiyle birlikte yemek yeme isteğinin önüne geçme de etkilidir. Peki, iştahı kapatan besinler nelerdir?
İçerik Başlıkları
Salata
Salata, iştahın azalmasında oldukça etkili gıdalardan biri olarak yeri almaktadır. Özellikle de bol yeşillik içeriğine sahip olan salatalar, içermiş oldukları besin lifleriyle birlikte uzun süre tokluk hissiyatı oluşturmasıyla birlikte iştahınızın kapanmasına da yardımcı olacaktır. Beslenme planlamasında salata gibi çeşitli sebze içeriğine sahip olan yiyecekler ilave ederek kan basıncını düşürmek için destek sağlar, kalp rahatsızlığı ve felç riskinin azalmasını sağlar. İştah kontrolüne yardımcı olan kan şekeri seviyesinin üzerinde olumlu etkiler sağlar. Mide, beyine doymuş olduğunu bildirmek için yaklaşık olarak 20 dakika zaman harcar. Bu sebeple de yemek öncesinde küçük bir salata ile başlanması, bu açlık hissiyatının azalması açısından iyi bir başlangıç olacaktır. Ayrıca, iştahın azalması için çeşitli lifler ve sağlıklı yağ içeriğine sahip olan bir öğün iyi bir tercih olabilmektedir. Özellikle de tahıl bazlı salatalarla birlikte daha doyurucu ve lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Elma
İştah azaltan besinler arasına en çok bilinen besinlerden biri de elma almaktadır. Elma pektin isimli madde içeriğine sahiptir. Bu madde, uzun süre tokluk hissiyatı yaratmayı sağlar. Aynı zamanda elmanın içerisinde yüksek miktarda çözünebilen ve çözünemeyen lif içeriği yer almaktadır. Bu lifler vücudu pek çok şekilde etkilemektedir. Liflerin iştah azalmasında etkili olmasıyla birlikte etkisi midede yer alan sıvıları emilimidir. Böylece tokluk hissiyatı yaratmaktadır. Ayrıca elma, kolesterolün düşmesinde faydalıdır, kan şekerini dengeler ve sindirimi desteklemektedir.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi yüksek lif içeriğine sahip olmasıyla birlikte hem sağlık açısından pek çok faydası bulunur hem de uzun süreli tokluk hissiyatı yaratmaktadır. Karbonhidrat bakımından da oldukça zengin değerlere sahip olan yulaf ezmesi, bu sayesiyle birlikte vücuda enerji sağlamaktadır. Yulaf ezmesindeki karbonhidrat çeşidi yavaş sindirilmekte olmasından dolayı kahvaltıda tüketimi önerilir. Böylece kahvaltıdan sonra da sizlere uzun süreli tokluk hissiyatı yaratacaktır.
Leblebi
Leblebinin içeriğinde A ve C vitaminleri vücut bakımından büyük miktarda fayda sağlar. Bu vitaminlere ekstra olarak içermiş olduğu minerallerden gelen kalsiyum ve demir vücuda enerji sağlamaktadır. Leblebi diyet listelerinde de yerini almaktadır. Leblebiyi sade ve sossuz tüketilmesi metabolizmanın hızlanmasını, tokluk hissiyatı sağlaması ve kilo vermeye yardımcı olmasını sağlamaktadır.
Avokado
Avokado lif ve kalp sağlığı bakımından tekli doymamış yağla birlikte dolu olan avokado, yeterli oranda tüketilmesi durumunda iştahın bastırılmasına yardımcı olur. Özellikle de kilo vermek isteyen bireyler açısından da avokado tüketimi iyi bir seçenek olacaktır.
Çorba
Sağlık bakımından da çorbanın önemi bilimsel araştırmalar sonucunda da desteklenmiştir. Çorba ve sulu/katı bir öğünün geçişinde karşılaştırılmakta olan yakın zamanlı bir araştırma sonucuna göre, çorbanın gastrik boşalım hızının yavaşlattığı tespit edilmiştir. Farklı bir çalışmada, çorba tüketiminden 20 dakika sonra tüketimi sağlanan katı bir gıdanın kişinin daha uzun süreli tokluk hissiyatı yarattığı da keşfedilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda da özellikle diyet döneminde çorba tüketiminin önemi de vurgulanmaktadır. Çorba, sıvı olmasından dolayı bağırsaklara hemen girdiği düşünülmesinden dolayı mideden en yavaş geçiş sağlayan besinlerden biridir. Mideden yavaş geçmekte olan uzun süreli acıkmanın önüne geçmeyi engellemekte ve yemekte ilk olarak tüketimi sağlandığında ise hızlı bir şekilde tokluk hissiyatı yaratmaktadır.