İsilik Nasıl Geçer

isilik nasıl geçer
isilik nasıl geçer

Günümüzde en fazla görülen cilt problemleri arasında yer alan isiliği en fazla güneşli ve aşırı sıcak havaya maruz kalmak tetiklemektedir. İşlik, ciltte yaşanan uzun süreli bir sağlık problemi olduğu için günlük yaşamda kişiye rahatsızlık vermektedir.

İsiliğin tedavisinde ilaç kullanmayı reddedenler ise alternatif tedavi yöntemlerinden olan bitkisel tedavi yöntemlerine yönelmektedir.

Peki, ‘İsilik nasıl geçer?’ Sadece yetişkinlerde değil, bebeklerde de görülebilen isilik problemini gideren etkili bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra isiliğin ne olduğu, belirtileri ve nedenleri de bu yazıda tüm deteylarıyla incelenmiştir.

İsilik Nedir?

Tıp literatüründe miliaria denilen ve geçici bir cilt sağlığı problemi olan isilik ile günümüzde karşılaşmayan insan bulmak oldukça zordur. Peki ‘İsilik nedir?’ Her yaştan insanda görülme riski olan isiliği tetikleyen faktörlerin başında güneşli ve sıcak günler gelmektedir.

İsilik cildin üstünde minik minik kırmızı veya pembe renkteki kabartılarla kendisini belli etmektedir. İsilik en yaygın ter bezleri daha oluşmamış olan bebeklerde görülmektedir. Yani bebekte isilik görüldüğü zaman ebeveynlerin paniklemesi ve endişeye kapılması son derece yanlış bir davranıştır.

İsiliğin 4 farklı türünün olduğu bilinmektedir. İsilik nedeniyle ciltte oluşan kabartıların boyutu ve neden oluştuğu, işliğin türlerini belirlemektedir.

İsiliğin görülmesindeki temel neden aşırı sıcaklar olsa da mevsime uygun tarzda giyinmemekte isiliğe neden olabilmektedir. İsilik, tedavisi olan ve ciltte kalıcı hasar bırakmayan bir sağlık problemidir. Ciltte isilik oluştuğu fark edildiği zaman uzman bir hekime danışılması tavsiye edilmektedir.

İsiliğin Nedenleri Nelerdir?

Cilt sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaya isilik, yeni doğan bebeklerde dahil her yaşta görülebilmektedir. Peki, ‘İsilik nedenleri nelerdir?’ İsiliğin nedenlerinin bebeklerde ve yetişkinlerde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. İşte bebeklerde ve yetişkinlerde isiliğin görülme nedenleri;

Bebeklerde isilik nedenleri

Bebekler, dünyaya henüz yeni geldikleri için ter bezleri henüz gelişmemiştir. Bu da bebeklerde isiliğin yaygın olarak görülmesine neden olmaktadır.

bebeklerde isilik nedenleri
bebeklerde isilik nedenleri

Bebeklerin bezleri sık değiştirilmediği takdirde bu durum bebeklerde isilik oluşumunu tetiklemektedir.

Bebeklere dar kıyafetler giyindirilmesi ve bu kıyafetlerin bebeklerin üstünde uzun süre kalması, bebeklerin cildinin yeterince hava almasını engellemekte ve bebeklerin cildinde isilik oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Bebeklerde isilik, özellikle mevsimsel olarak sık rastlanan bir cilt sağlığı problemidir. Bunun nedeni bebeklere mevsime uygun kıyafetler giydirilmemesidir. Bebeklerde mevsimsel görülen isiliğin engellenmesi için bebeklere mevsime uygun kıyafetler giydirilmelidir. Yine sentetik kumaşlar ciltleri çok hassas olan bebeklere giydirilmemelidir.

Bebeğin geçirdiği ateşli hastalığın ardından da isilik görülme riski yüksektir.

Bebeğin banyosunun sık aralıklarla yaptırılmaması da bebeklerde isilik oluşmasına yol açmaktadır.

Bebeklerde isilik oluşumunu engellemek için bebeği terletmeyen ince ve pamuklu kıyafetler bebeğe giydirilmelidir. Ayrıca bebeklere ılık suyla sık duş aldırılması ve altının sık değiştirilmesi ihmal edilmemelidir.

Yetişkinlerde isilik nedenleri

Migren ve yüksek tansiyon ilaçlarını uzun süre alan yetişkinlerde, bu ilaçların bir yan etkisi olarak isilik görülebilmektedir.

Yine güneşli ve sıcak havalarda aşırı terleyen yetişkinlerin cildinde isiliğe çok sık rastlanmaktadır.

Kozmetik ürünlerin uzun süre kullanılması ciltte isilik oluşumunu tetiklemektedir.

Kalın kıyafetler giyilmesi de isilik oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Aşırı sıcağa uzun süre maruz kalmakta ciltte isilik oluşmasının sık görülen nedenleri arasında yer almaktadır.

Günlerce süren yatak istirahati de yetişkinlerde isilik oluşumuna yol açmaktadır.

İsilik Belirtileri Nelerdir?

Hava sıcaklıklarının ve nemin çok yüksek olduğu yaz mevsiminde çok sık rastlanan bir cilt sağlığı problemi isilik genellikle kollarda, bacaklarda, karında, göğüste, koltuk altlarında ve sırtta görülmekte olup, birkaç belirgin belirtiyle kendisini belli etmektedir. Peki, vücudun kıvrımlı ve boğumlu yerlerinde daha fazla görülen isilik belirtileri nelerdir?İşte isiliğe işaret eden o belirtiler;

  • Cildin aşırı kaşınması ve kızarması
  • Ciltte kırmızı ya da pembe renkte ufak kabarcıklar oluşması
  • İğne batıyormuş gibi hissedilmesi
  • Parlak kırmızı tonlardaki kızarıklıkların boyutunun geniş olması
  • Her zaman olmasa da ciltteki minik kabarcıkların su toplaması

İsilik Nasıl Önlenir?

İsiliğin vücutta sık görüldüğü yerler arasında dirseğin ve diz kapağının iç kısımları, kollar, bacaklar, göbek, sırt, burnun çevresi, popo, göğüs bölgesi, göz kapakları ve alın yer almaktadır. İsilik, herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeyen ve genellikle üç ila dört gün kadar sürdükten sonra kendiliğinden geçen bir cilt problemidir. İsilikte yanma ve kaşıntı hissi çok şiddetliyse, diğer semptomlarında hafifleme ya da iyileşme yoksa ve gittikçe artıyorsa, isilik olan bölgeler enfeksiyon kaptıysa vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına müracaat edilerek tedavi olunmalıdır. İsilik tedavisinde uzman hekimin önerdiği losyon ve kremler, isilikte görülen semptomları hafifleterek yaşam kalitesini yükseltmektedir. Peki, ‘İsilik nasıl engellenir?’ İşte isiliği engellemenin o kadar da zor olmayan yolları;

  • İsiliği engellemenin en etkili yönteminin kişisel hijyene dikkat edilmesi olduğu bilinmektedir.
  • Cilt gözeneklerini tıkayarak cildin hava almasını engelleyen makyaj malzemeleri, yağ, krem, kişisel cilt bakım ürünleri ve parfüm gibi kozmetik ürünler, nemin ve sıcağın aşırı yüksek olduğu yaz aylarında kullanılmamalıdır.
  • Yine nemin ve sıcağın çok yüksek olduğu yaz aylarında ılık suyla düzenli duş alınması ihmal edilmemelidir. Bu yöntem, aynı zamanda ciltteki isiliği de geriletmektedir.
  • Aşırı sıcak ve yüksek nemli ortamlarda fazla vakit geçirmekten, yeterince havalanmamış ortamlarda uyumaktan, gün içerisinde yeterli miktarda su içmemekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Yatak ve yastık kılıfları üretilirken, aşırı terlemeyi engellemek için pamuklu ürünler kullanılmalıdır.
  • İç çamaşırlarının pamuk ya da benzeri doğal ipliklerden üretilmiş olmasına, dar ve koyu renkli elbiseler giymekten kaçınmaya dikkat edilirse cilt rahat nefes alır.
  • Bebekleri yaz sıcaklarında kat kat giydirmekten kesinlikle kaçınılmalı ve ılık suyla sık yıkamalıdır. Bebeklerin hassas yapıdaki ciltlerinin rahat nefes alması için rahat ve bol kıyafetler giydirilmelidir.
  • Bebek terlediyse kıyafetlerinin değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Yine bebeğin bezinin sık değiştirilmesi de isilik oluşumunu engellemektedir.

İsilik Nasıl Geçer

İsilik çok ciddi bir cilt rahatsızlığı olmadığı için isilik olanlar, bu cilt probleminin üstesinden bitkisel tedavi yöntemleriyle gelmeye çalışmaktadır. Bu da akıllara ‘isilik nasıl geçer?’ sorusunu getirmektedir. İşte isilik için bitkisel tedavi yöntemleri;

Çay Ağacı Yağı

İsiliğe bitkisel tedavi yöntemleri arasında çay ağacı yağı ön plana çıkmaktadır. Ciltte isilikten kaynaklanan kızarık kabartıların kaybolması için biraz suyla karıştırılan çay ağacı yağı ciltte isilik olan bölgeye sürülmelidir. Çay ağacı yağını çocukların cildine uygulamadan evvel mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Çünkü çay ağacı yağı, isiliğin tedavisinde yetişkinlere göre bitkisel bir tedavidir.

Bentonit Kil

Bebeklerin cildinde oluşan isiliğe bentonit kil çok iyi gelmektedir. Cildin kendisini yenilemesine yardımcı olan bentonit kil, bebeklerde isiliğin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bentonit kil, aynı zamanda etkili cilt bakım ürünleri arasında yer almakta olup, yetişkinlerin cildinde de isiliğin neden olduğu rahatsızlığı kısa süre içerisinde gidermektedir.

Magnezyum Yağı

Ciltteki kızarıklık ve kaşıntı hissiyle etkili mücadelede magnezyum yağı tavsiye edilmektedir. Magnezyum yağının isiliğe de çok iyi geldiği bilinmektedir. Aşırı sıcak ve nemli günlerde ciltte isilik olan bölgelere magnezyum yağı sürülmesi cilde daha iyi bir görünüm kazandırmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı

İsiliğin bitkisel tedavisinde Hindistan cevizi yağı unutulmamalıdır. İsiliğin neden olduğu kızarıklık ve kaşıntının giderilmesinde Hindistan cevizi yağı oldukça etkilidir. Bu bitkisel tedavi yöntemi, ciltte isilik olan bölgeye Hindistan cevizi yağının düzenli olarak sürülmesiyle rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Zerdeçal

Ciltteki sivilce ve kabarcıkların ağrısız olarak kurumasında ve iyileşmesinde etkili olan zerdeçal, isiliğin bitkisel tedavisinde de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Biraz suyla zerdeçal krem kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım, isilik olan bölgeye sürülmeli ve bir müddet beklenmelidir. Son olarak uygulamanın yapıldığı bölge iyice yıkanarak temizlenmelidir.

Shea Yağı

İçeriğinde bol miktarda vitamin barındırmaktadır. Bu özelliği sayesinde cilt kurumasını engellediği gibi isiliğin neden olduğu kaşıntıyı da geçirmektedir. Shea yağı, isiliğin ilk aşamasında ve iyileşme sürecinin son döneminde kullanılmalıdır. İsiliğin ciltteki olumsuz etkilerinin kısa sürede geçmesi için düzenli kullanılması ihmal edilmemelidir.

Aloe Vera

Cildin nem dengesinin korunmasında oldukça etkili olan aloe vera, ciltte yeni hücre oluşmasına da yardımcı olmaktadır. Ciltte isilik olan bölgenin iyileşme sürecini hızlandıran aloe vera, isiliğin semptomları arasında yer alan kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıkları da geçirmektedir. Aloe vera, krem veya jel şeklinde kullanılmalıdır.

Zeytinyağı

Uzmanlar, isiliğin bitkisel tedavisinde zeytinyağını da tavsiye etmektedir. Ayrıca zeytinyağı, her yaş grubunda görülen isilik için kullanılabilir. Zeytinyağı direkt cilde sürüldükten sonra bir süre beklenmelidir. Zeytinyağının düzenli kullanımı vücudun isilikten korunması için oldukça etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, bebeklerin cildinde oluşan isilikte de güvenle kullanılabilir.

Elma Sirkesi

Yetişkinlerin cildindeki isilik problemine elma sirkesi çok iyi gelmektedir. Biraz suyla elma sirkesi karıştırıldıktan sonra bu karışıma batırılan pamuk isilik olan bölgeye sürülmelidir. Bu sayede isilik ola bölgenin enfeksiyon kapması engellendiği gibi ciltte yeni hücre oluşması da hızlanmaktadır.

Kantaron Yağı

Cildi nemlendiren ve yenileyen kantaron yağı, isiliğin ciltteki olumsuz etkilerini kısa sürede yok etmektedir. Bu nedenle aşırı sıcak ve nemli yaz günlerinde evde kantaron yağı bulundurulmalı ve ciltte isilik oluştuğu zaman bu yağ kullanılmalıdır.

İsiliğe iyi gelen doğal yöntemler arasında ılık suyla duş alınması, isilik olan bölgelere soğuk kompresle müdahale edilmesi, terli kıyafetlerin vakit kaybetmeden değiştirilmesi, terletmeyen ve cildin rahat nefes almasını sağlayan pamuklu kıyafetler giyilmesi, duş alırken cildi tahriş eden sabunluk, lif ve kese gibi malzemelerin kullanımından kaçınılması, duşun ardından vücudun iyice kurulanması, yaz sıcaklarında girilen deniz suyunun temiz olması, uzman hekime danıştıktan sonra cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olan ve cildi serinleten kremler kullanılması, cildin rahat nefes alması için cilt gözeneklerinin açık tutulması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi de yer almaktadır.