İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli

İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli
İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli

İnsülin, vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol etmekte olan önemli hormonlar arasında yer almaktadır. Hücrelerimiz bazen insüline cevap vermeleri gerektiği gibi cevap vermeyebilirler. Bu nedenle insülin direnci olarak adlandırılmaktadır. Oldukça da yaygın bir durumdur. Yapılan birkaç araştırmaya göre obez kişilerin %70 oranında insülin direncine sahip olduğu ve olabileceği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda obez çocukların ve gençlerin de üçte birinin insülin direncine sahip olduğu da tespit edilmiştir. Bu belirtilen rakamlar sizi korkutabilir fakat yaşam tarzınızdaki birkaç değişiklik sayesinde insülin direncinizin düzelmesini sağlayabilirsiniz. Peki insülin direnci olan kişiler nasıl beslenmeli ? bu makalemizde tüm sorularınızı cevapladık..

İnsülin Direncinin Nedenleri Nelerdir
İnsülin Direncinin Nedenleri Nelerdir

İnsülin Direncinin Nedenleri Nelerdir

İnsülin direncine neden olabilecek pek çok potansiyel bulunmaktadır. Başlıca nedenlerin arasında genetik faktörlerin neden olmasıyla birlikte çevresel birçok etken de insülin direncinin oluşmasına neden olabilmektedir. Asıl nedenlerinden biriside kanda bulunan yağ miktarının yüksek olması kaynaklı olduğu bilinmektedir. İç organlardaki yağlanmanın artması da bu durumda oldukça önemlidir. Genel olarak bel çevresindeki yağlanmada ilk akıllara gelen insülin direncinin olmasıdır.

Bu tür yağlanma kana daha fazla serbest yağ asidi salınımına neden olabilmektedir. Aynı zamanda enfeksiyonel hormon salınımı ile birlikte insülin direncine de neden olabilmektedir. İnsülin direnci, fazla kilosu olan kişilerde de görüldüğü gibi aynı zamanda normal kiloya sahip kişilerde de görülebilmektedir. İnsülin direncinin nedenleri arasında bel çevresinin yağlanması ve kilo dışında da birkaç etken bulunmaktadır.

  • Fruktoz : Yüksek fruktoz (meyveden değil, işlenmiş şekerden) hem farelerde hem de insanlarda da insülin direnciyle bağlantılıdır.
  • İnflamasyon : Vücutta artan oksidatif stres ve enfeksiyon insülin direncine neden olabilir.
  • Hareketsizlik : Fiziksel aktivite insülin duyarlılığını da arttırmakta ve günlük yaşamda yeterli oranda aktif olmamak insülin direncine de neden olabilmektedir.
  • Bağırsak Florasının Bozulması : Liften uzak ve basit şekerin bol olmasından dolayı bağırsaktaki probiyotik dengenin bozulması durumunda da insülin direncinin oluşmasında etkilidir.
İnsülin Direncine Sahip Kişiler Nasıl Beslenmeli
İnsülin Direncine Sahip Kişiler Nasıl Beslenmeli

İnsülin Direncine Sahip Kişiler Nasıl Beslenmeli

  • Basit şekerden ve basit şeker içeriğine sahip olan besinlerden uzak durun.
  • Karbonhidrat içeriğine sahip olan besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin. Yanında mutlaka yoğurt/süt/peynir yada badem/fındık/ceviz gibi protein açısından zengin besinleri de ilave edin. Böylece kan şekerinizin dengede olmasını sağlayacaktır.
  • Uzun süre aç kalmayın ve 3 ana öğünde tüketmeye özen gösterin.
  • Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketin. Çünkü meyveler aynı zamanda lif açısından zengindir. Bu sayede kan şekerinizin yavaş yükselmesini sağlar. Meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken durumlardan biride porsiyon kontrolüdür. Meyveler, karbonhidrat içermesinden dolayı fazla tüketim sonucunda kan şekerinizi kontrol altına almanızı zorlaştırabilir.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği tercih edin.
  • Haftada en az 2-3 kez kuru baklagil tüketimi de insülin direncinin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
  • Yoğurt ve kefir gibi probiyotik besinleri de beslenme programınıza ekleyin.
  • Gün içerisinde 2-2,5 litre su tüketmeye de dikkat edin.
  • Öğünlerinizde mutlaka protein açısından zengin besinlere de yer verin.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmayı da alışkanlık haline getirin.