Üst solunum yolları, bronşlar ve bazen akciğeri etkilemekte olan influenza olarak adlandırılan virüsün sebep olduğu oldukça bulaşıcı olan rahatsızlıklardan biridir. Influenza virüsü A, B ve C olmasıyla birlikte 3 tip ve pek çok alt tip bulunur. Influenza A’nın sebep olduğu grip rahatsızlığı daha ağır seyretmesiyle birlikte büyük salgınlara da neden olmaktadır. Influenza B, genellikle küçük çocuklarda meydana gelen hafif gribe sebep olmaktadır. Influenza C ise daha çok hayvanlarda hastalığa sebep olmaktadır. Peki, ınfluenza belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar..
Grip; halsizlik, yaygın kas-eklem ağrısı, yüksek ateş, üşüme titreme, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük yakınmalarına sebep olmaktadır. Yaşlı insanlarda, kronik rahatsızlığı olan veya bağışıklık sistemini baskılamakta olan herhangi bir rahatsızlığı olanların ve 2 yaşdan daha küçük çocuklarda ağır bir şekilde seyretmektedir.
Solunum yolu, tokalaşma, öpüşme ve kapı kolları, masa, koltuk, sandalye, oyuncak gibi virüsle enfekte olan yüzeylere temas sonrasında bulaşıcılık sağlamaktadır. Bulaşıcılık, belirtilerin başlamasından 1 gün öncesinde başlamakta ve 7 gün sonrasında devamlılık sağlamaktadır. Gribin yoğun bir şekilde görüldüğü kış mevsiminde, özellikle de salgın döneminde mümkün olmadıkça kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre zaman geçirilmemesi, açık havada yürüyüş yapmak, ellerin sık sık sabun ile birlikte yıkanması, ellerin ağız ve burna götürülmemesi, hijyen sağlanması ve Eylül-Kasım ayları gibi grip aşısını yaptırmak gribe karşı önleyici olacaktır.
Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı
- 65 yaş üzeri kişiler,
- Yaşlı bakım evinde kalan kişiler,
- Astımlı çocuklar, kronik kalp ve akciğer rahatsızlığı olan kişiler,
- Diyabet, böbrek rahatsızlığı veya bağışıklık sistemi baskınan kişiler,
- Uzun süre aspirin tedavisi gören kişiler,
- Influenza sezonunda gebeliği üç aydan daha fazla olan gebeler,
Bu grupta olmayan fakat aşılanmak isteyen bireyler de aşı yaptırabilir. Tanı, belirtiler ile birlikte fizik muayene ile konulabilir. Burun sürüntüsünden örnek alınmasıyla birlikte virüs tipinin belirlenmesi sağlanır. Üzerine ilave edilen bakteriyel enfeksiyon düşünülmesi durumunda laboratuvar tetkikleri, zatürreden şüphe duyulmasından akciğer grafisi istenilmesi söz konusu olabilmektedir.
Dinlenme, bol miktarda sıvı tüketimi, bulaşıcığılı önlemek amaçlı hasta kişinin temasından uzak durulması tavsiye edilir. Tedavide ilk 48 saat içerisinde antiviral ilaçların kullanılması hem yakınmaların azalmasıyla hastalığın rahat bir şekilde atlatılması hem de hastalık sürecinin kısaltılmasına yardımcı olmaktadır.