İftarda Ne Yenmeli

iftarda neler yenmeli
iftarda neler yenmeli

Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle sadece beslenme tarzımız değil, yaşam tarzımızda değişmektedir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenebilmek için iftar ve sahur öğünlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Gün boyu aç kalındığından dolayı kan şekeri çok düşük seviyelerde olduğundan çok kısa süre içerisinde tıka basa yeme arzusunun mutlaka frenlenmesi gerekir. İftar sofralarında çok hızlı tüketilen yüksek miktardaki besinler sağlığı tehdit etmektedir.

İftar sofralarında genellikle kalori değeri yüksek besinler bulunduğundan tüketilen besinlere dikkat edilmezse çok rahatlıkla kilo alınabilir.

Sağlıklı bir iftar sofrasında neler olmalı, iftarda neler yemeliyiz sorularının cevaplarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN yanıtlamıştır.

Deniz ZÜNBÜLCAN Beslenme ve Diyet Uzmanı
Telefon ve WhatsApp: 0553 747 81 32
https://denizzunbulcan.com.tr/

Hazımsızlık İçin Ada Çayı ve Ihlamur

Vücut gün boyu aç kaldığı için mide ve bağırsak problemlerine Ramazan ayında çok sık rastlanır. Uzmanlar ise Ramazan ayında mide ve bağırsak problemi yaşayanlara ıhlamur ve ada çayını tavsiye ediyor. Özellikle iftardan ve sahurdan sonra yaşanan hazımsızlık problemlerine mide ve bağırsakları rahatlatan ıhlamur ve ada çayı çok iyi gelmektedir. Vücut oruçtan dolayı bütün gün susuz kalmış olsa da iftar öğününde aniden bir sürahi su tüketmemek gerekiyor. Vücudun kaybettiği suyu iftarla sahur arasında karşılamak için her yarım saatte bir bardak su içilmesi yeterlidir. Unutmayın ki iftarda içilen aşırı suyu böbrekler dışarı atacağından bu vücudun daha fazla susamasına neden olacaktır.

Sağlıklı İftar Sofraları Nasıl Hazırlanır?

Sağlığımızı korumak için tükettiğimiz besinlere normal zamanda nasıl dikkat ediyorsak Ramazan ayında da öyle dikkat etmeliyiz. Bunun için ‘Sağlıklı iftar sofraları nasıl hazırlanır?’ sorusunun yanıtını çok iyi bilmek gerekiyor.

Sağlıklı bir iftar sofrasının en iyi alternatiflerinden birisi bamya yemeğidir. Sindirim sistemini rahatlatan bamya mideyi de koruduğu için Ramazan ayında bol bol tüketilmelidir.

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan çorba türlerinden sebze ve mercimek çorbasının kemik suyuyla yapılması sağlığınızı destekleyecektir.

Diüretik özelliğinden dolayı vücuttan çok fazla su atılmasına yol açan çay iftarla sahur arasında çok aşırı tüketilirse oruçluyken kendinizi susuz hissetme riskiniz yükselir.

İçilen fazla suyu vücut hemen dışarı attığından dolayı iftarda tek seferde çok aşırı su içilmemelidir. İftarla sahur arasında har yarım saatte bir içilen bir bardak su vücudun su gereksinimini karşılamak için yeterli olacağı gibi susuzluk hissini gideren lavanta ve ıhlamur gibi bitki çaylarının içilmesi de ihmal edilmemelidir.

Tek bir adet hurma veya birkaç adet zeytinle orucunuzu açmaya çok dikkat edin. Daha sonra çorba ve salatayla iftara devam edilmelidir.

Çorbayı içtikten sonra iftara en 20 dakika ara vermeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Bu, kan şekerinizin aniden yükselmesini engelleyeceği gibi kalp ve damar sağlığı içinde çok önemlidir. Çorbadan sonra ana yemek olarak et veya sebze yemeği tüketmeye dikkat edin.

İftar sofranızda fermente edilen yani mayalanan en az bir besin bulundurmaya çalışın.

İftar Sofrasında Olmaması Gerekenler

İftar sofralarının abartılı olmasından kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca iftar sofralarında ağır yemekler yenilmesi kan şekerinde dengesizliklere yol açar. Bu da sağlığı ciddi şekilde tehdit eder.

İftar sofralarında olmaması gerekenler arasında en dikkat edilmesi gereken husus ise Ramazan ayıyla özdeşleşmiş olan hamur işi şerbetli tatlılardır. Bu tatlılar yerine taze ve kuru meyveler tercih edilerek tatlı krizleri bastırılmalıdır.  

İftar sofralarında kilo alımına zemin hazırlayan iftariyeliklerin, hamur işinden yapılmış börek gibi besinlerin, pidenin, tatlı türlerinin tüketiminin ölçülü olmasına çok dikkat edilmelidir. Bu tür besinlerin yüksek kalori içerdiğinden dolayı rahatlıkla kilo aldırabileceği unutulmamalıdır. Vücudun aldığı her kilo ise kan yağlarını ve tansiyonu yükseltir.

İftar sofralarında doymuş yağ oranı çok yüksek olan sucuk, salam, sosis, pastırma gibi besinlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Ayrıca işlenmiş etlerin kanser riskini artırdığı ve 1. kategori risk grubunda yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı.

İftar sofralarında tütsülenmiş, kavrulmuş ve kızartılmış gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu tür besinler vücuda enerji verdiği gibi kan şekerini de hızla yükseltir.

İftar sofralarında bağırsak mikrobiyosunu bozan, ishal, şişkinlik ve mide ağrısına neden olan, kilo alımına davetiye çıkaran, kalp ve damar sağlığını tehdit ettiği için kalp rahatsızlıklarına yakalanma ve felç riskini yükselten aşırı yağlı yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.