Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer

huzursuz bacak sendromu nasıl geçer
huzursuz bacak sendromu nasıl geçer

Son yıllarda çok sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alan huzursuz bacak sendromu, vücudun genel sağlığını olumsuz etkilemektedir. İnsan, zihinsel olarak kendisini huzurlu hissetmediği zamanlarda vücudu da bu zihinsel huzursuzluktan olumsuz etkilenmektedir. Toplum içerisinde her geçen gün yaygınlaşan huzursuz bacak sendromunun temel nedenlerinden biri sağlıklı yaşam koşullarının ihmal edilmesi ve insanın kendisini huzurlu ve mutlu hissetmemesidir.

Masa başında görev yaptığı için gün boyu oturanlar, günlerini çok hareketli geçirenler ve dizlerinde sürekli ağrı olduğundan yakınanlar tarafından ‘Huzursuz bacak sendromu nasıl geçer?’ sorusunun yanıtı çok sık araştırılmaktadır.

İnsanın yaşam ve uyku kalitesini olumsuz etkileyen huzursuz bacak sendromunun ne olduğu, belirtileri, nedenleri ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında tüm bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Ayakların kontrol altında tutulmasına yardımcı olan sinir sistemindeki sağlık problemleri huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanmaktadır. Willis Ekbom olarak da adlandırılan ve bir tür hareket bozukluğu olan huzursuz bacak sendromuna neyin neden olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Dünyada ilk defa 17. yüzyılda Thomas Willis tarafından fark edilen ve huzursuz bacak sendromu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, bu hastalığa kandaki demir emiliminin azalmasının ve dopamin denilen sinir ileticisinin etkisinin azalmasının neden olduğunu düşünmektedir.

Peki, ‘Huzursuz bacak sendromu nedir?’ Huzursuz bacak sendromu yaşayan insanlar, bacaklarında karşı konulamaz bir hareket etme isteği duymaktadır. İnsanı gün içerisinde bir hayli rahatsız eden huzursuz bacak sendromu daha fazla gece saatlerinde yoğunlaşmaktadır. Sonu gelmeyen uyuşma ve karıncalanma hissiyle kendisini belli etmektedir. Bacaklardaki bu karıncalanma ve uyuşma hissi gece saatlerinde yoğunlaştığı zaman insan uykuya dalmakta zorlanmakta, hatta gece uykusundan uyanarak evin içerisinde yürüyüş yapıp uyuşma ve karıncalanma hissiyle baş etmeye çalışmaktadır. Huzursuz bacak sendromu olan kişiler uzun seyahatler yapamaz, bir yerde uzun süre sabit oturamaz, geceleri rahat uyuyamaz ve sinemaya gitme gibi sosyal faaliyetlerde bulunamazlar.

1945 senesinde huzursuz bacak sendromu olanlar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde huzursuz bacak sendromu bir tür hareket bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Genetik faktörlerinde neden olduğu huzursuz bacak sendromunun tedavisi aksatıldığı takdirde kronik bir rahatsızlığa dönüşmektedir. İnsana istemsiz bir şekilde bacaklarını hareket ettirme hissi yaşatan huzursuz bacak sendromu çocuk, yetişkin ve yaşlı ayırt etmeksizin her yaş grubunda görülebilmektedir. Bu nedenle huzursuz bacak sendromunda her yaş grubundan insan risk altında bulunmaktadır.

Bedensel hareketlerin kısıtlanmasına neden olan huzursuz bacak sendromu, insanların günlerini ve gecelerini stresli geçirmesine yol açmaktadır. Ayrıca günlük aktivitelerin zamanında yapılamamasına ve uyku bozukluğuna neden olmaktadır. Huzursuz bacak sendromundan kurtulmak için hekime başvuranlar ise ne yaşadıklarını tam manasıyla ifade etmede güçlük çekmektedirler. Huzursuz bacak sendromunun en yaygın şikayetleri ise uyku esnasında şiddetli bacak ağrısı ve gün içerisinde oturulduğu zaman bacakları hareket ettirme isteğidir. Bu hastalık, romatizma rahatsızlığıyla çok karıştırılmaktadır. Huzursuz bacak sendromunu birçok kişi ciddiye almadığından ömür boyu bu hastalığın olumsuz etkilerine maruz kalınabilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?

Huzursuz bacak sendromu günümüzde çok yaygın görülmeye başlanan bir rahatsızlık haline gelince bu hastalığın neyin sebep olduğu birçok insan tarafından merak edilmektedir. ‘Huzursuz bacak sendromunun nedenleri nelerdir?’ sorusunun yanıtı için kesin bir şey söylenemese de genel sağlığı olumsuz etkileyen bazı sağlık problemlerinin huzursuz bacak sendromuna neden olduğu söylenebilir. Huzursuz bacak sendromunun nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Vücutta demir mineralinin eksikliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Parkinson hastalığı
  • Aşırı stresin neden olduğu depresyon
  • Hamilelik sürecinde vücuttaki değişimler

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromuna günümüzde her 10 kişiden 1’inde rastlanmaktadır. Bu hastalıkla romatizma rahatsızlığı karşılaştırılmaktadır. Bu hastalığın romatizma ile karıştırılmaması için ‘Huzursuz bacak sendromunun belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtının bilinmesi gerekmektedir. Huzursuz bacak sendromunun kendisine has belirtileri vardır ve bu belirtiler görüldüğü zaman nöroloji hekimine muayene olunmasının ihmal edilmemesi gerekmektedir. İşte huzursuz bacak sendromunun kendisine has belirtileri;

  • Bacakların istemsiz bir şekilde hareket ettirme hissi
  • Genellikle gece vakti bacaklarda karıncalanma, uyuşma ve elektriklenme hissi
  • Uyku esnasında bacağın seğirmesi
  • Bacaklarda kaşınma, gerilme ve ağrı hissinin yanı sıra aniden üşüme veya yanma hissi
  • Hareket edildiği zamanlarda bu şikayetlerde azalma olması

Huzursuz Bacak Sendromu Olanlar Ne Yapmalı?

Huzursuz bacak sendromu yaşayanların şikayetlerinin azalması için ‘Huzursuz bacak sendromu olanlar ne yapmalı?’ sorusunun yanıtı çok büyük önem taşımaktadır. Huzursuz bacak sendromu yaşayanların yapması gerekenlerle ilgili şunlar söylenebilir;

  • İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran işlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Vücudu aşırı sıkan dar kıyafetler yerine bol kıyafetler giyilmelidir.
  • Uyku programı oluşturularak bu uyku programına uyulmalıdır.
  • İçeriğinde demir barındıran besinler tüketilmelidir.
  • Hekim denetiminde D vitamini takviyesinin alınmasının yanı sıra bacakların güneşlendirilmesi ihmal edilmemelidir.
  • Bacakları aşırı yormayacak egzersizlerin yapılması ihmal edilmemelidir.

Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir

Huzursuz bacak sendromunun tedavisinin nasıl olacağına karar verilmeden evvel hekim tarafından hastanın öyküsü dinlenmeli ve hastalığa neyin sebep olduğu belirlenmelidir. Mesela huzursuz bacak sendromunun nedeni vücuttaki demir eksikliğiyse hastalığın tedavisi için anemi tedavisine başlanmalıdır. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde kas gevşeticilerin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de oldukça etkili olmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer

Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen bitkisel tedaviler ise şöyle sıralanabilir;

Siyah Hardal Tohumu

Siyah hardal tohumu huzursuz bacak sendromuna iyi gelen bitkisel tedaviler arasında en etkili tedavilerden biridir. Her sabah 1 çay kaşığı hardal tohumu yutulması İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilmektedir. Siyah hardal tohumunun suyla yutulması gerekmektedir. Bu sayede huzursuz bacak sendromunun neden olduğu şikayetlerde azalma olduğu gibi zamanla hastalığı ortadan kaldırmaktadır. Huzursuz bacak sendromundan kurtulmak için siyah hardal tohumunun iyileştirici gücünden mutlaka istifade edilmelidir.

Papatya Çayı

Huzursuz bacak sendromuna papatya çayı da çok iyi gelmektedir. Çünkü kas ve sinirlerin gevşemesinde oldukça etkili olan papatya çayı, ruhu ve bedeni yumuşatmaktadır. Rahat, kesintisiz ve kaliteli bir uyku uyuyabilmek için uyumadan evvel papatya çayı içilmesi ihmal edilmemelidir. Özellikle huzursuz bacak sendromundan dolayı uykusu bölünenler, uyumadan evvel papatya çayı içmeyi ihmal etmemelidir.

Çörek Otu Yağı

Siyah hardal tohumunun alındığı zamanlarda aç karnına 1 yemek kaşığı çörek otu yağı içilmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilmektedir. Bu iki bitkisel tedavinin bir arada uygulanması huzursuz bacak sendromuna karşı daha etkili olmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çörek otu yağının soğuk sıkım olmasıdır. Ayrıca huzursuz bacak sendromuyla en etkili şekilde mücadele edebilmek için çörek otu yağının düzenli kullanılmasına çok dikkat edilmelidir.

Elma Sirkesi

Huzursuz bacak sendromu yaşayanların elma sirkesini her sabah tüketmeyi ihmal etmemesi gerekmektedir. Alkali sıvılar arasında yer alan elma sirkesi, vücuttaki ağrıların dinmesine yardımcı olmaktadır. Su dolu bir sürahinin içerisine elma sirkesi ilave edilerek gün içerisinde tüketilebilir. Bu karışım sayesinde bacaklardaki ağrı dineceği gibi dizlerde ödem oluşması da önlenmiş olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı da huzursuz bacak sendromuna şifa olmaktadır. Hindistan cevizi yağının vücuttaki kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır. Hindistan cevizi yağıyla uyumadan 2 saat evvel bacaklara masaj yapılarak bacaklardaki istemsiz hareket hissi engellenebilir. Hindistan cevizi yağıyla huzursuz bacak sendromu şikayetlerini azaltmak isteyenler, aktarlardan rahatlıkla temin edebilir.

Lavanta Sabunu

Huzursuz bacak sendromunun neden olduğu şikayetleri lavanta sabunu ya da lavanta ürünleri hafifletmektir. Lavanta sabunuyla bacaklar yıkandığı zaman kan dolaşımı hızlandığından huzursuz bacak sendromundan kaynaklı ağrılar anında son bulacaktır. Lavanta yağıyla ayaklara masaj yapılacaksa uyumadan evvel lavanta yağı ayaklara sürülerek uyunabilir.

Bamya Tohumu

Bamya tohumu aç karnına sabahları tüketildiği zaman huzursuz bacak sendromuna kesin çözüm olmaktadır. Bu uygulamaya 1 ay boyunca devam edilmelidir. Bamya tohumu sayesinde ağrı ve kramplar son bulacaktır. Sabahları aç karnına 7 tane bamya tohumu 1 su bardağı suyla birlikte alınmalıdır.

Nane Çayı

Nane çayının içeriğinde barındırdığı antioksidan maddeler, insan psikolojisini pozitif etkileyerek mutluluk hissi vermektedir. Kas ve eklem ağrılarının kesilmesinde oldukça etkili olan nane çayı, huzursuz bacak sendromundan kaynaklanan kramp ve ağrılara da son vermektedir. Sabahları 1 fincan nane çayı tüketilerek nane çayının bu pozitif etkilerinden istifade edilebilir. Nane çayının ılınmasını bekledikten sonra bu çayla ayaklara masaj yapılması da oldukça etkilidir.

Karbonat

İçerisine karbonat ilave edildikten sonra alkali halini alan su huzursuz bacak sendromunun bacaklarda neden olduğu ağrıya çok iyi gelmektedir. Gün içerisinde tüketilen suya 1 çay kaşığı karbonat ilave edildiği takdirde bacaklardaki kramp ve ağrılar geçecektir.