Hormonal Bozukluk Belirtileri

Hormonal Bozukluk Belirtileri
Hormonal Bozukluk Belirtileri

Günlük yaşantının düzensiz olmasıyla birlikte yaşanan stres durumundan dolayı ve pek çok nedenden dolayı hormonal bozukluklar meydana gelmektedir. Peki bu hormonal bozukluk belirtileri nelerdir? Hormon bozukluğu nasıl tedavi edilir? Kadınlarda hormonal bozukluk nelere yol açar? Gibi hormonal bozukluklarla alakalı bilgi edinmek için bu yazımızı derledik. Ayrıca Strese Ne İyi Gelir yazımıza göz atarak stresle alakalı da bilgi sahibi olarak stres seviyenizi azaltmanız mümkün olmaktadır.

Hormonal Bozukluk Neden Meydana Gelir

Stres ve düzensiz beslenmeyle birlikte en çok karşılaşılan durumlardan biride hormon bozukluğudur. Düzensiz ve yanlış bir yaşam şeklinden dolayı hormonların bozulmasına yol açmaktadır. Kadınların erkeklere göre daha fazla oranla hormon bozukluğu ile karşı karşıya kalınmasının nedeni ise, sürekli olarak değişik dönemler geçirmesinden dolayıdır.

Hormonal Dengesizlik Nasıl Anlaşılır

  • Adet düzensizliği
  • Cilt üzerinde akneler
  • Uyku problemleri
  • Bilinç bulanıklığı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Karın ağrısı ve bağırsakla ilgili sorunlar
  • Depresyon
  • İştahta artış veya iştahın azalması
Kadınlarda Hormonal Bozukluk Nelere Yol Açar
Kadınlarda Hormonal Bozukluk Nelere Yol Açar

Kadınlarda Hormonal Bozukluk Nelere Yol Açar

Kadınlarda hormonal bozukluk nelere yol açar? Sorusunu kısa bir açıklamamız gerekirse: vücutlarında testesteron seviyesinin erkeklerde olması gibi azalmalar görülmektedir. Aynı zamanda östrojen seviyesinde azalma görülmektedir. Bu nedenle cinsel isteksizlik, metabolizmanın yavaş çalışması, saç dökülmeleri, vücut sıcaklığındaki düşüş, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok durumun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Hormon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir

Hormon bozukluğunun tedavisi, hormondan hormona değişimler göstermektedir. Genel olarak öncelikle ilaç tedavisinin uygulanmasıyla başlanmalıdır. Uygulanan ilaç tedavisiyle birlikte sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, düzenli uyku gibi doğal tedavi yöntemlerinin uygulanması da tavsiye edilmektedir.

Hormonal Bozuklukların Nedenleri
Hormonal Bozuklukların Nedenleri

Hormonal Bozuklukların Nedenleri

Hormonların salgılanmasını sağlayan bezler, normal bir şekilde yapılmasıyla birlikte oluşan bir takım farklı durumlardan dolayı görevlerinin aksatmaya başlayabilmektedirler. Buna neden olanlar ise, normal olmayan günlük yaşantıdır. Daha farklı bir şekilde açıklamak istersek: kişinin yaşantısındaki ani değişimler, normal olmayan durumlar, farklı hastalıklar, kullanılan ilaçlar sonucunda da hormon seviyelerinin etkilenmesine neden olmaktadır. Bu durum sonucunda meydana gelenler şunlardır:

  • Aşırı stres, gerginlik
  • Diyabet çeşitleri
  • Kötü beslenme alışkanlıkları
  • Aşırı kilo
  • Endokrin sisteminin hasar alması
  • Endokrin sisteminin etkilenmesine neden olan hastalıklar

Belirtilen durumlar dışında da bazı sebeplerden dolayı hormonal değişimler meydana gelmektedir. Bu belirtilerin olması sonucunda mutlaka bir hekime başvurmanızı da tavsiye ediyoruz.

Hormon Bozukluğu Belirtileri

Hormonların salgılanmasında seviyenin en ufak bir değişimi sonucunda kendisini hissettirecek özelliklerinden biridir. Hormonların oldukça önemli rollerinin buna neden olabilmektedir. Kadınların hormon oranında değişiklikler meydana gelmesiyle birlikte kendisini farklı seviyedeki durumuyla göstermektedir.

Hormonal bozuklukların belirtilerine örnek vermek gerekirse; vajinada kuruluk, göğüslerde hassasiyet, kabızlık, ishal, geceleri terleme, sıcak basması, osteoporoz, kısırlık, kiloda artış, klitoral genişleme şeklinde örneklendirilebilir. Aynı zamanda burada belirtilen durumların kişilerin genel yapısına göre farklı seviyeler ile birlikte görülebilmektedir.

Erkeklerde Hormon Dengesizliğinin En Yaygın Belirtileri
Erkeklerde Hormon Dengesizliğinin En Yaygın Belirtileri

Erkeklerde Hormon Dengesizliğinin En Yaygın Belirtileri

  • Saç dökülmesi
  • Kas kaybı
  • Hafıza problemleri
  • Cinsel isteksizlik
  • Düşük sperm sayısı
  • Ruh halinde değişimler
  • Büyümüş göğüs dokusu
  • Erektil disfonksiyon
Hormon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur
Hormon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur

Hormon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur

Hormon bozukluğunun tedavi edilmemesi durumunda tüylenme de artış ilerlemeye başlamaktadır. Adet düzensizliği giderilmemesi durumunda ise ileriki dönemlerde yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olması ve aşırı kilo alma gibi durumların meydana gelmesine neden olmaktadır. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığında bozulmasıyla birlikte ruhsal durumda da dengenin bozulmasına neden olmaktadır.

Hormon Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilmeli

Jinekoloji uzmanları kadınların hormonları hakkında değişimlerle ilgili olarak değerlendirme yapmasıyla birlikte vücutta bulunan diğer hormon bozuklukların incelenmesi için de endokrinoloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Hastane ya da sağlık kuruluşlarının endokrinoloji bölümünün bulunmaması durumunda kadınlık hormonları haricinde diğer hormonlarla alakalı dahiliye bölümüne de gidilebilmektedir.

Erkeklerde Testosteron ve Östrojen Hormonlarının Rolü
Erkeklerde Testosteron ve Östrojen Hormonlarının Rolü

Erkeklerde Testosteron ve Östrojen Hormonlarının Rolü

Erkeklerde testosteron ve östrojen seviyeleri oldukça önemlidir. Erkeklerde meydana gelen hormonal bozukluklar genel olarak bu iki hormondan dolayı meydana gelmektedir. Testosteron erkeklik, östrojen ise kadınlık hormonudur. Fakat östrojen de erkekleri etkilememektedir. Hem östrojen hormonu hem de testosteron hormonunun kadınlar ve erkekler için dengeli bir oranda tutulması oldukça önemlidir. Östrojen erkeklerde vücuttaki testosteronda bulunan ve aromataz olarak adlandırılan bir enzim tarafından üretimi sağlanmaktadır. Erkeklerin yaşlanmasıyla ortaya çıkan testosteron üretimi azalmasıyla östrojen hormonunda artış görülmekte ve erkeklerde testosteron ve östrojen seviyesinde dengesizliğin oluşması meydana gelir. Bu hormonal bozukluk da ise pek çok problem ortaya çıkmaktadır.

Erkeklerde östrojen baskınlığından dolayı prostat problemine neden olmaktadır. Yaşlı erkekler vücuttaki serbest testosterondan daha fazla miktarda östrojene neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ise hormonal bozukluklar meydana gelmekle birlikte pek çok belirtinin oluşmasına da neden olabilmektedir. Düşük testosteron oranının ise depresyon ve diğer psikolojik durumlarla birlikte obezite ve insülin direnci gibi çeşitli kardiyovasküler risk durumlarının oluşmasına neden olmaktadır.