Nefes alırken havanın dar bir alandan geçtiği esnada etrafındaki yumuşak dokuların titreşmesinden çıkan sese horlama denilmektedir. Üst solunum yollarında bulunan bademcik, damak ve küçük dil gibi yumuşak dokular uyku esnasında gevşemektedir. Bu gevşemeden kaynaklı hava geçidinde biraz daralma olduğundan halk arasında horlama olarak adlandırılan ses ortaya çıkmaktadır.
Horlamanın şiddeti havanın geçtiği bu alanın çeşitli faktörlerden ötürü daha fazla daralmasıyla artmaktadır. Horlamanın şiddeti bazen çok düşük olduğundan aile bireylerini rahatsız etmezken, bazen de öyle bir şiddetlenir ki aile bireylerinin hepsi rahatsız olur. Horlamanın şiddetinin artması ise tedavisini kaçınılmaz hale getirmektedir.
Bu konumuz ile yakından ilgili olan –> Uyku Bozuklukları başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Horlama Nedir?
‘Horlama nedir?’ sorusunun yanıtı sadece horlayan kişiler tarafından değil, horlama mağduru olanlar tarafından da araştırılmaktadır. Horlama sadece beraber yatılan kişiye rahatsızlık veriyorsa buna basit horlama denilmektedir. Bunun haricinde çevreyi de rahatsız eden şiddetli horlama, kişinin sağlığını tehdit ettiği gibi çok ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir. Horlama ileri boyutlara ulaşırsa kişi yeterince oksijen alamadığından gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik hissi, uyuklama hali ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Horlamanın sağlığa en büyük zararlarından biriside vücut yeterince oksijen alamadığından diyabet rahatsızlığını tetiklemesidir. Horlamanın tedavisi zamanında yapılmaz ve uzun yıllar sürerse ilerleyen yaşlarda kalp rahatsızlıkları, tansiyon yüksekliği ve felç geçirme riski artmaktadır. Uyku esnasında horlayan her 3 kişiden birinde hayatı tehdit eden bu şiddetli horlamaya rastlanmakta ve bunun tanısı uyku laboratuvarlarında gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından konulabilmektedir.
Horlama Nedenleri Nelerdir?
Birçok hastalık horlamaya neden olabilmektedir. Ancak ‘Horlama nedenleri nelerdir?’ sorusunun yanıtında baş aktörün çağımızın da hastalığı olan kilo problemi olduğu söylenebilir. Kilo problemi haricinde horlamanın en önemli nedeni olarak solunum yolları rahatsızlıkları gösterilmektedir. Horlama ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde yaş ilerledikçe horlama sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Yine alkol tüketilmesi, astım, soğuk algınlığı ve alerjik rahatsızlıklarda horlamaya neden olabilmektedir. Günümüzde en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan yüksek tansiyonda horlamanın sadece nedeni değil, aynı zamanda sonucu olarak da görülmektedir. Horlamaya kadınlardansa erkeklerde çok sık rastlanmaktadır. Horlamanın diğer bir önemli sebebi ise kişinin genetik burun ve ağız yapısıdır. Ağız ve burun arkasında yer alan hava kanalları bazı kişilerde ortalamadan daha dar olabilmektedir. Bu dar alandan hava geçtiği esnada yumuşak dokudaki titreşimler çok şiddetli olduğundan horlamak kaçınılmaz hale gelir.
Horlamaya Ne İyi Gelir?
Horlamanın en iyi çözümü vücudu da zinde tutan düzenli olarak egzersiz yapılmasıdır. Buruna mandal takılması ise horlamanın çözümü değildir. Buruna mandal takılması halk arasında yaygın olarak kullanılan bir yöntem olsa da bunun bir şehir efsanesi olduğu bilinmelidir. Peki, ‘Horlamaya ne iyi gelir?’ Horlamaya iyi gelen yöntemler ise şöyle sıralanabilir;
- Yüksek yastıkta uyumak
- Fazla kilolardan kurtulmak
- Uyku pozisyonunu değiştirmek
- Alkol ve sigara tüketimini bırakmak
- Hafif yiyeceklerle beslenmek
- Burun bandı kullanmak
Horlamaya Bitkisel Çözümler
Günümüzde birçok insan için ciddi bir sorun haline gelen horlama, uyku kliniklerinin yanı sıra sağlıklı yaşam merkezlerinde de tedavi edilebilmektedir. Uyku esnasında horlamaya fizyolojik problemlerde neden olabilir. Fizyolojik nedenlerden kaynaklı horlamalar genellikle cerrahi operasyonlarla çözümlenmektedir. Horlama şikayeti olanların öncelikle doktor muayenesinden geçmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Horlamaya bitkisel çözümler hakkında ise şunlar söylenebilir;
Altınmühür Bitkisi ve Nane Yağı
Nane yağına aktarlardan kolayca ulaşılabilmektedir. Nane yağı, kapalı olan sinüs yollarını açmakta ve burnun nefes yollarını rahatlatmakta çok etkilidir. Nane yağının çok güçlü balgam söktürücü etkisi ise balgamdan kaynaklanan horlama problemine son vermektedir. Altınmühür bitkisi de göğüsteki sıkışıklığı rahatlatmaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı ve alerjik rahatsızlıklara altınmühür bitkisi çok iyi gelmektedir. Doğal bir antibiyotik olan altınmühür bitkisi, bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir.
Çemen Otu ve Nane Yaprağı
İnsanların sağlıklı uyuyarak vücudunu dinlendirmesinde sindirim sisteminin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi çok önemlidir. Sindirim sisteminde yaşanabilecek herhangi bir sağlık problemi horlamaya neden olabilir. Taze nane yaprağı ile çemen otu ikilisi sindirim sistemini rahatlattığı gibi midedeki asit miktarını da azaltmaktadır. Nane yaprağı ve çemen otu ikilisinin nezle, bronşit, öksürük ve grip gibi sağlık problemlerine çok iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca uyku apnesi problemine çemen otu çok iyi gelmektedir.
C Vitamini İçeren Besinler Tüketin
C vitamininin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. C vitamininin insan sağlığına en önemli faydası ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Sağlıklı bir solunum sisteminin mimarının C vitamini olduğu günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Horlama sorununun en önemli nedenlerinden biriside sinüslerdeki tıkanmadır. Tıkalı sinüsler rahat nefes almayı engellemektedir. Sinüslerin temizlenmesinde en etkili yöntem ise C vitamini içeren besinlerin bol tüketilmesidir. Bu sayede temizlenen sinüsler, horlama şikayetlerinin azalmasında etkili olacaktır. C vitamini dışarıdan takviye olarak alınabilse de en sağlıklısı besinler yoluyla almaktır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran sebze ve meyveler ise ananas, turunçgiller, yeşil biber, papaya ve brokolidir.
Okalliptus Yağı
Solunum problemlerinin yanı sıra soğuk algınlığı rahatsızlığına da okalliptus bitkisi çok iyi gelmektedir. Okalliptus yağının içeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. Ayrıca okalliptus yağı doğal bir ağrı kesicidir. Solunumu rahatlatan okalliptus yağı, horlama tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Kaynamış suyun içerisine birkaç damla okalliptus yağı damlattıktan sonra buharı içeri çekildiği zaman horlamadan çok rahat bir uyku çekilebilir.
Tuzlu Su Kürü
Yarım su bardağı kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığının ucuyla tuz ilave edildikten sonra iyice karıştırılır. Bu sayede elde edilen homojen karışım soğutularak boş bir burun spreyi şişesinin içerisine boşaltılır. Böylelikle elde edilmiş olan doğal burun spreyi günlük 2 defa burun deliklerine sıkılmak suretiyle kullanılabilir.
Ada Çayı Kürü
Orta boyutta bir cezvenin içine 1 su bardağı su boşalttıktan sonra içerisine 3-4 yaprak adaçayı yaprağı atılarak kaynatılır. Bu karşım kaynadıktan sonra demlenmesi için bir müddet beklenir. Bu karışım demlendikten sonra içerisine 1 çay kaşığı kaya tuzu ile 1 çay kaşığı karbonat katılarak karıştırılır. Böylelikle hazır hale gelen adaçayı kürü günde iki defa burun damlası şeklinde birer damla olarak kullanılır.
Saf Zeytinyağı Kürü
Zeytinyağının insan sağlığına faydaları say say bitmiyor. Birçok sağlık probleminin şifası olan zeytinyağı horlamaya da çok iyi gelmektedir. Bir bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı zeytinyağı ve bir çay kaşığı balın yanı sıra bir miktarda taze zencefil kökü ilave edilir. Uyumadan evvel bu karışım içilirse horlamadan güzel bir uyku çekilebilir.