Horlama Nasıl Geçer

Horlama Nasıl Geçer
Horlama Nasıl Geçer

Horlama Nedir

Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde meydana gelen esnemeyle birlikte bu bölge çevresinde yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titreme görülmektedir. Ortaya çıkan titreşimle birlikte yumuşak dokunun çıkartmış olduğu ses horlama olarak adlandırılmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla meydana gelme sebebi ise fizyolojik olmasıdır. Erkeklerde boyun bölgesi kadınlara göre daha fazla yağlıdır. Bu nedenle uyku esnasında yumuşak dokunun daha fazla etkilenmesi sonucunda horlama ortaya çıkmaktadır.

Kilo artışıyla birlikte horlamanın şiddetinde de artış görülmektedir. Fakat menopoz dönemi sonrasında kadınlarda hormonal değişimlere göre meydana gelen fizyolojik değişimler, kadınlarda horlama şiddetinde artış görülmesine sebep olmaktadır. Bazı durumlar sonucunda horlama, basit bir enfeksiyon durumundan dolayı meydana gelen burun tıkanıklığı ile birlikte ortaya çıkabilmektedir. Uyku esnasında hava almakla birlikte yapılan ekstra çabayla, boğaz bölgesinde yumuşak dokunun içe doğru çekilmesiyle birlikte ortaya çıkmasıdır. Enfeksiyonun iyileşmesiyle birlikte horlamada sonlanmaktadır. Alkol kullanımı, ilaç kullanımı ve sigara kullanımı sonucunda horlama ortaya çıkabilmektedir. Kullanılan ilaçların veya alkolün ortaya çıkarmış olduğu etkiyle kişi, uyku esnasında kas kontrolünün kaybolmasına neden olmaktadır.

Kasların gevşemesi durumunda ise dil boğaza doğru hafif bir şekilde kaymaya başlar ve horlama meydana gelir. Özellikle de sırt üstü yatış pozisyonundayken artış gösteren horlama, uzun ve yorucu geçen bir gün sonucunda da görülebilmektedir. Bunların dışında yetişkin kişilerin nüfusunda ortalama olarak %25’i sürekli olarak horlamaktadır. Horlamayla birlikte ortaya çıkan solunum kesilmesi ve uykunun bölünmesiyle belirti göstermesi durumunda basit horlama olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak yatış pozisyonuna bağlı olmasından dolayı artış göstermekte olan basit horlama şiddeti, kişide kilo artışıyla birlikte artış göstermektedir. Bunun nedeni kiloyla birlikte üst solunum yolunda mevcut olan darlıkta artış göstermesidir. Bu durum genel olarak çevreden gelen uyarılar ile fark edilmektedir. Horlayan kişiler genel olarak hekime, çevresinden gelen uyarılardan dolayı başvuru yapmaktadır. Fakat solunumun belirli aralıklarla kesilmesi durumu veya kişinin uykusunun bölünmesiyle, pek çok farklı sağlık sorunlarına neden olmasıyla, tıkayıcı uyku apne sendromu belirtileri arasında da yer almaktadır. Bu sorunun, kişinin horlama nedenlerinin araştırılması sağlandıktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gereken durumlardan biridir. Ayrıca Horlamaya Ne İyi Gelir ve konuyla alakalı olan Uyku Bozuklukları konu başlıklı yazımıza göz atmanızı da tavsiye ediyoruz.

Horlamaya Ne İyi Gelir Evde Çözüm

  • Nane yağı veya altınmühür bitkisini tüketin.
  • C vitamini alın.
  • Nane ve çemen otu
  • Kilonuzu kontrol edin. Aşırı kilo sonucunda da horlama meydana gelir.
  • Kekik yağı

Horlamayı Ne Keser

Horlama nasıl tedavi edilir? Horlamayı ne keser? Sorularını kısa bir şekilde açıklamak gerekirse: Uyku esnasında solunumun kesilmesine sebep olmayan bu tarzdaki horlamalar, uyku pozisyonunda değişiklikler yapılması, daha yüksek bir yastık tercih edilmesi, kilo problemi olan kişilerin kilosuyla alakalı değişiklikler yapması, hafif yiyeceklerin tüketimi tercih edilmesi, alkol ve sigara kullanımının sonlandırılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler sonucunda horlama engellenebilir.

Gece Yatarken Horlamaya Ne İyi Gelir
Gece Yatarken Horlamaya Ne İyi Gelir

Gece Yatarken Horlamaya Ne İyi Gelir

Horlama tedavisine yönelik ve uykunun iyileştirilmesi açısından kullanılması gereken ürünler aşağıdaki gibidir:

  • Geceleri ayaklara az bir miktar kekik yağı sürülmesi, horlamanın azalmasını sağlayacaktır.
  • Nane yağı, sinüslerin temizlenmesini sağlar ve nefes almayı kolaylaşmasını destekler.
  • Okaliptus, boğazın arkasından akması solunumu tıkamaya neden olan mukusun parçalanmasına yardımcı olur.
Bir İnsan Uyurken Neden Horlar
Bir İnsan Uyurken Neden Horlar

Bir İnsan Uyurken Neden Horlar

Horlama, hava yolunun tıkanması, boğaz yapısında genişlik veya kasların gevşemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hava yolunun tıkalı olmasıyla birlikte rahat nefes alınamaması, nefes almaya çalışma esnasında boğaz bölgesinde titreme ortaya çıkar. Bu durum da horlama meydana gelmektedir.