Yoga yaparken fiziksel sağlığın korunmasının yanı sıra ruhsal sağlığın korunması da amaçlanmaktadır. Beden, zihin ve bilinç arasında iletişim kurmak ve bir dengenin sağlanması çok zor olsa da imkansızda olmadığının bilincinde olmak gerekiyor.
İnsan vücudunu hastalıklara karşı koruyan ve zinde tutan yoga, aynı zamanda ruhu gevşeterek insanı rahatlatır. Yoga konusunda daha fazla bilgi için; Yoga Nedir konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bilimsel olarak da spor yaparak bunların başarıldığına dair bir inanış vardır. Yogada zihni sakinleştiren ve stresi azaltan farlılık ise esneme ve nefes hareketleriyle birlikte omurga, göğüs kafesi, boyun ve pelvis kaslarının gevşetilerek kan dolaşımının hızlandırılmasıdır. Hekimlerin hamile bayanlara önerdiği yogayı ‘Hamilelikte yoga nasıl yapılır, hamile yogası faydaları nelerdir?’ başlığı altında ele aldık. Gebeliğin 12. haftası ve sonrasında risk faktörü içermeyen hamilelere önerilen yoganın nasıl yapıldığını ve faydalarını birlikte ele alalım.
İçerik Başlıkları
Hamile Yogası Nedir?
Bedenin, zihnin ve psikolojinin hem anneliğe, hem de doğuma hazırlanması için yapılan çalışmaların tümü ‘Hamile yogası nedir?’ sorusunun yanıtıdır. Beli ve omurgayı destekleyen yoga duruşu çalışmaları bedeni sadece doğuma değil, doğum sonrasına da hazırlamaktadır.
Hamile Yogası Faydaları
Annenin ve bebeğin sağlıklı olması, kasların kuvvetlenerek ve daha az enerji ile doğumun rahat ve keyifli olması için hamilelikte yapılan yoganın kıymeti bir başkadır. Hamile yogası faydaları ise şöyle sıralanabilir;
- Kasları kuvvetlendirir
- Mutluluk hormonunu artırarak stresi azaltır
- Eklemleri esnetir
- Kilo kontrolü sağlar
- Doğumu kolaylaştırır
- Hamileliğin stressiz, keyifli ve rahat geçmesini sağlar
- Enerji seviyesini yükseltir
- Dolaşım sistemini düzene sokar
- Postürü düzeltir
- Hamile bayanın bedenini doğuma hazırlar
- Nefes egzersizleri ile doğru nefes alma tekniğini öğreterek bebeğe giden kan akımını artırdığı gibi doğum esnasında efor içinde çok faydalıdır
- Yoga yaparken öğrenilen gevşeme egzersizleri psikolojik rahatlık sağladığından kasları gevşetir
- Vücuttaki ödemleri azaltır
- Krampları engeller
- İştahı kontrol eder
- Yaşam enerjisini yükseltir
- Hamileliğin neden olduğu bulantı ve kusmaları azaltır
- Beden ile bebek arasındaki bağı güçlendirir
- Doğumdan sonra bedenin hızlı bir şekilde toparlanmasına yardımcı olur
- Karın kaslarını kuvvetlendirir
Hamilelikte Yoga Nasıl Yapılır?
Anne ve bebeğe büyük katkısı olan yoga sadece normal doğum yapacak olan hamileler için değil, sezaryan ile doğum yapacak hamileler içinde oldukça faydalıdır. Çünkü esneyen beden, gevşeyen kaslar ve eklemler hem anne adayını, hem de bebeği rahatlatarak doğuma pozitif katkı sağlar. Yoga gebeliğin son evresine kadar yapılabilse de hekime danışılmadan kesinlikle yapılmamalıdır. ‘Hamilelikte yoga nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtına geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var ki yoga, bu alanda uzmanlaşmış kişiler eşliğinde ve düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca yoga esnasında bedene uygun hareketler yapılmasına çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte yapılabilecek belli başlı yoga hareketleri ve faydaları ise şöyledir;
- Kalçaları açan, rahimde dengeyi sağlayan ve bağları esneten duvarda yarım ay pozu.
- Kalçaları açan ve bacakları kuvvetlendiren tanrıça pozu.
- Bel ağrısını hafifleten, bacak ya da ayaklardaki ödemi atan ve müthiş bir rahatlama sağlayan bacaklar duvarda pozu
- Bel bölgesinde aşırı rahatlama sağlayan ve kalçayı bir hayli açan mutlu bebek pozu
- Kasık ve psoas kaslarını gevşeten, bebeğin pelvise girmesine yardımcı olan bu hareket, kalçayı açmak içinde en müthiş yoga pozu olan destekleyici eğik açılı poz. Bütün bedenin gevşemesini sağlamak için sırt üstü uzandıktan sonra derin dinlenme haline geçilen savasana hareketinin de yerini tutabilir.
Hamilelikte Yoga Haftada Kaç Gün Yapılır?
Yoga uzmanları tarafından ‘Hamilelikte yoga haftada kaç gün yapılır?’ sorusuna yoganın etkisini bedende en iyi şekilde hissetmek için haftada en az iki ders yapılması yanıtını veriyorlar. Haftanın 2 günü 60 dakikalık hamile yogası yapılması hamileliğe önemli katkı sağlayacaktır.