Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir

Hamilelikte sık sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde ya da bel bölgesine yer alan kas ve eklemlerin gerilimi ya da gevşemesine bağlı olarak oluşan ağrılardır. Bunların ikisinin birleşmesiyle birlikte de ağrı oluşabilir. Bu dönemde meydana gelen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal ya da diğer nedenlerle birlikte meydana gelen ağrılardır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda hamilelikte meydana gelen bel ağrısının kilo artışı ve göbeğin büyümesinden kaynaklı oluşan vücut duruş şekli değişikliğine bağlı olmadığını; hamilelik öncesinde bel çukuru fazla olanların genel olarak bel ağrısına daha yatkın olduğunu belirtilmektedir.

Kısa zaman içersinde kilonun artış göstermesi durumunda bel ağrısının oluşmasına sebep olabilmektedir. Hamilelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasındaki kuvvet yönünden dengesizliğe ya da büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak baskıya neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda da ağrı meydana gelmektedir. Hamilelikte relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinin artış gözükmesi meydana gelir. Yüksek miktardaki relaksin seviyesi, eklemlerde gevşeme, östrojenin de relaksinin etkisinin artış göstermesinden kaynaklı olarak bel kısmında ağrılara sebep olmaktadır.

Rahmin büyümesi durumunda aort gibi büyüm damarlarda baskı olmasından dolayı iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısına neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte iş ve psikolojik faktörlere bağlı olarak da bel kısmında ağrı oluşabilmektedir. Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de bel kısmında ağrı oluşabilir. Kalça ya da çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özellikle de D vitamini eksikliğinden dolayı gebelikte eksikliğin artmasından kaynaklı kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da bel ağrısına neden olabilmektedir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur

Yüksek relaksin seviyesinden kaynaklı eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinden dolayı artış göstermesiyle birlikte bel kısmında ağrıların meydana gelmesine neden olmaktadır. Rahmin büyümesiyle, aort gibi damarlardan baskı oluşmasıyla, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısına sebep olabilmektedir.

Hamilelik Dönemindeki Bel Ağrısı Normal Mi
Hamilelik Dönemindeki Bel Ağrısı Normal Mi

Hamilelik Dönemindeki Bel Ağrısı Normal Mi

Hamilelik döneminin genel olarak 5 ve 7. aylarından itibaren hamilelerin bir çoğunda meydana gelen bel ağrıları, doğumdan sonrada büyük bir oranda geçmesinden dolayı kadın doğum uzmanları tarafından gebeliğin kaçınılmaz şikayetleri arasında yer almaktadır. Bu bel ağrıları genel olarak doğum sonrası 1 ve 3 ay aralığında kaybolmaya başlamaktadır. Fakat bazı özellikler hamilelikteki bel ağırısı önemli kılar. Bel ağrılı vakaların üçte birinde, ağrı günlük yaşam kalitesini etkilemektedir. Daha sonraki gebeliklerde ağrıya olan yatkınlık artış gösterebilir. Bu durum sonucunda da %10-15 vakada kronik bir hale gelebilmektedir.

Hamilelik Dönemini Daha Rahat Geçirebilmek İçin Neler Yapılmalı
Hamilelik Dönemini Daha Rahat Geçirebilmek İçin Neler Yapılmalı

Hamilelik Dönemini Daha Rahat Geçirebilmek İçin Neler Yapılmalı

  • Gerektiğinden daha fazla kilo almamaya çalışın.
  • Yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum alın.
  • Sık sık yürüyüş yapın.
  • Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltabilmek açısından vücudunuzun düzgün duruş şeklini korumaya çalışın.
  • Otururken sık sık pozisyon değişikliği yapın.
  • Sandalyede otururken bel yastığı tercih edin.
  • Belinizin geceleri daha fazla ağrıması durumunda sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan pozisyonda yatın ve karnınızı yastıkla birlikte destekleyin.
  • Kalça ve belinizi yoracak hareketleri uygulamaktan kaçının.
  • Uzun süreli ayakta hareketsiz kalmamaya özen gösterin.
  • Uzun süre oturma ve ayakta durma esnasında bir ayağınızın altına basamak koymanız durumunda kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Solunum ve gevşeme egzersizleri uygulayın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyi tercih etmeyin.
  • Gün içerisinde sık sık dinlenin.
  • Günde birkaç kez, 1-2 saat aralığıyla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk ya da sıcak uygulamalar yapın.
  • Masaj uygulaması yaptırın.
  • Aşırı derecede ağrınızın olması durumunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici tercih edin.

Hamilelikte Bel Ağrıları Ne Zaman Başlar, Kaç Ay Sürer

Hamilelerde bel ağrısı genel olarak gebeliğin orta dönemlerindeki aylarda (4. ve 6. aylar) oluşmaya başlamaktadır. Çünkü bel ağrısına sebep olan temel nedenler bu aylarda yoğunlaşmaya başlamaktadır. Hamileliğin sonlarına doğru daha fazla artış göstermesinden dolayı son aylarda bel ağrısı biraz daha fazla artış gösterebilmektedir. Buna rağmen gebeliğin ilk aylarında da hafif derecede bel kısmında ağrı görülebilmektedir.