Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkabilecek belirtiler olarak yerini almaktadır.
Hamilelik belirtileri genel olarak gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlaması mümkündür. Fakat hamilelik belirtileri ve belirtilerin şiddeti farklılık gösterebilmektedir.
Peki, hamilelik belirtileri nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.
İçerik Başlıkları
Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir
Adet gecikmesi, düzenli olarak adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilik hamilelik belirtisidir. Gebeliğin ilk haftasında ise adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi pek çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması olarak adı verilir.
Erken dönemde görülen hamilelik belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
- Duygu durumda değişimler
- Memelerde hassasiyet, şişkinlik
- Areola olarak adlandırılan memenin uç kısımlarında koyuluk
- Sık sık idrara çıkma
- Bel ve kasık ağrısı
- Şişkinlik hissi
- Kokulara karşı hassasiyet
- Bulantı ve kusma
- Vücut ısısında artış görülmesi
- Hızlı kalp atışı
- Çarpıntı hissiyatı
Her hamilelik kişiye göre farklılık göstermektedir ve tüm bu bulgular her kadında görülebilmektedir. Ayrıca bu belirtilerin sık sık ve şiddeti de kişiye göre farklılık göstermektedir.
Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar
Genel olarak hamileliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi sebebiyle fark edilmeyebilir. Hamileliğin belirtileri, gebeliğin ilk üç ayların başında 1 ila 2 hafta içeriside başlaması mümkündür.
Gebeliğin 4 ila 6 haftasında ise, memelerde değişimler başlar ve meme boyutlarında artış görülebilmektedir. İlerleyen dönemde ise meme ucunda koyulaşma ve renk değişimi görülebilmektedir.
Bulantı ve kusmalar genel olarak 4 ila 6 hafta arasında artış görülür ve 9. hafta civarında en üst seviyeye ulaşır. Gebeliğin 8 ila 10 haftasında ise, kalp hızında artış görülebilmektedir. Vücutta östrojen (kadınlarda ürüme fonksiyonlarının gelişimini sağlayan hormon) ve progesteron (hamilelik dönemine hazırlayan hormon) hormonlarının hamilelik sebebiyle artış göstermesiyle birlikte;
- Anksiyete,
- Depresyon,
- Öfori (aşırı sevinç) gibi durumların görülmesi söz konusu olabilmektedir.
Bebeğin Anne Karnındaki Hareketi Ne Zaman Hissedilir
Bebeğin hareketleri, anne karnında ilk defa yaklaşık 18 ila 20’nci haftalarda hissedilmektedir. İlk gebelik yaşanması durumunda bu süre daha geç olabilmektedir. Daha öncesinde doğum yapan gebelerde ise daha erken, yaklaşık 16. hafta civarı bebeğin hareketleri hissedilmesi söz konusudur.
Gebelik haftasının ilerlemesiyle birlikte bebeğin hareket sıklığında ve şiddetinde de değişimler görülebilmektedir. Özellikle de öğleden sonra ve akşam saatlerinde bebeğin hareketlerinde artış görülür. Gündüzleri ve geceleri bebeğin 20 ila 40 dakikalık uyku periyodları bulunmaktadır. Bu süre bazen 90 dakikayı geçmektedir. Uyku süreci boyunca bebek hareket etmemektedir.
Bebeğin hareketleri genel olarak 32’nci haftaya kadar artış gösterebilmektedir. Sonrasında da hareketler daha stabil olur. Doğumun yaklaşması ve bebeğin büyümesiyle birlikte hareket kapasitesi azalmasıyla hareketleri daha hafif hissetmek söz konusu olabilmektedir.