Hamileliğin İlk 3 Ayı Nasıl Beslenmeli

hamileliğin ilk 3 ayı nasıl beslenmeli
hamileliğin ilk 3 ayı nasıl beslenmeli

Hamileliğin ilk aylarında annenin sürdüreceği beslenme tarzında, bebeğin de yaşam boyu sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturmaktadır. Anne hem kendisini daha iyi hissedebilmek hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için ilk aylar itibariyle sağlıklı ve düzenli beslenme tarzını öğrenmeli ve gebeliğin bu yönde ilerlemesi sağlanmalıdır.

Kıbrıs tüp bebek merkezi, hamileliğin ilk ayı nasıl beslenmeli konu başlıklı yazısı hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bu yazıda sizler için derlemiştir.

İçerik Başlıkları

Kafein Alımını Kısıtlayın

Annenin aşırı miktarda kafein tüketimi, bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Annenin yüksek miktarda kafein alması pek çok mineralin emilimini engellemekte ve kansızlık riskinde artış göstermektedir.

Kafein denildiğinde akıllara ilk olarak kahve gelmekte olsa da aslında kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çay içerisinde de kafein içermektedir. Bu sebeple de gün içerisinde maksimum 3 ila 4 bardak açık ve limon ilaveli çayla birlikte kafein tüketimini sınırlamaya özen göstermelisiniz. Tüp bebek merkezi kıbrıs, kahve tüketimi gün içerisinde 1 fincanı geçmemesi gerektiğini belirtmektedir.

Mide Bulantısı Varsa

Hamileliğin ilk 3 ayını oluşturmakta olan bu dönemde annenin yaşamış olduğu hormonal değişimler bu dönemde oldukça çok karşılaşılmaktadır. Hiperemesiz olarak adlandırılan mide bulantısına neden olmaktadır. Bu durumda anne besin tüketimini reddetmekte ve günlük enerji alımını kısıtlamaktadır.

Hamilelik döneminin ilk dönemlerinde rastlanan mide bulantılarını minimuma indirmek için sabahları uyanır uyanmaz mide suyunu emmeye yardımcı olacak; kıtır ekmek, galeta, leblebi gibi besinleri yataktan kalkar kalkmaz tüketmeye çalışabilirsiniz.

Asitli içecekler ve meyve suları midede yanmaya neden olacağından uzak durmanızı öneririz. Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için yemek esnasında değil ara öğünlerde tüketmeye özen gösterin ve günlük en az 5-6 bardak su tükettiğinizden emin olun.

Çiğ sebze ve meyveler midenin yavaşlamasına neden olacağından mide bulantısının yoğun olacağı zamanlarda tüketmeye özen gösterin. Protein alımını da düzenli yapmalısınız.

Folik Asit Kullanımına Dikkat Edin

Hamileliğin özellikle de ilk 28 günü folik asit bakımından büyük önem taşır. Folik asit annenin kan volümünde artış göstermek ve bebeğin nöral tüp deformasyonlarına karşı koruyucu olması için gereklidir. Sadece besinler bu dönemde ki artmış ihtiyacı karşılamak için yeterli olmaz. Bu nedenle de hamile kalmayı planlayan anne adaylarına 3 ay öncesinde folik asit kullanımı hamileliğin ilk 3 ayına kadar önem taşımaktadır.

Bitki Çaylarını İlk Aylarda Kesinlikle Tüketmeyin

Bu süreç içerisinde anne adaylarının rahatlaması için tüketimini sağlamış olduğu bitki çayları düşük yapmaya neden olabileceğinden dolayı tüketimi önerilmemektedir. Özellikle de rezene, zerdeçal, mide çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu ve yeşil çay gibi çeşitli bitki çayları önerilmemektedir.