Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

güneş yanığına ne iyi gelir
güneş yanığına ne iyi gelir

Yaz mevsimine girilmesiyle birlikte birçok insanın sosyal aktivitesi deniz, havuz ve güneşlenmek oluyor. Ancak güneş ışınlarına özellikle öğlen saatlerinde güneş kremi sürülmeden ve uzun süre maruz kalınması deride güneş yanıklarına neden olmaktadır. Güneş yanıkları çoğu zaman kendisini sonradan belli ettiği için bu tür yanıklara zamanında müdahale etmekte çoğu zaman geç kalınmaktadır. 

Cilt yanığında olduğu gibi güneş yanığında da farklı dereceler bulunmaktadır. Derideki güneş yanığı hafif dereceliyse kendisini kızarıklık ve kaşıntı ile belli etmektedir. Derideki güneş yanığının derecesi yükseldikçe su toplama, şiddetli ağrı ve kabarma gibi belirtilerde görülebilmektedir.

Güneş yanığının en üst derecesi ise güneş zehirlenmesi olarak adlandırılmaktadır. Güneş zehirlenmesinin görüldüğü durumlarda vücut dengesi bozulabilir ve vücut şoka dahi girebilir.

Güneş yanığının ön plana çıkan belirtileri arasında mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık, ateş, kusma ve grip yer almaktadır. Güneş yanığı hafif derecedeyse tedavisini evde yapmak mümkündür. Ancak daha ciddi derecede olan güneş yanıkları için bir hekimden yardım alınması kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Güneş yanığına ne iyi gelir? Bu yazıda, güneş yanığının kalıcı etkilerinin en aza indirilmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için güneş yanığına evde uygulanabilecek doğal yöntemleri bulabilirsiniz. 

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı gibi insanı son derece rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren sağlık problemiyle karşılaşanların yaptıkları ilk iş internetin başına oturarak ‘Güneş yanığı nasıl geçer?’ sorusunun yanıtını araştırmaktır. Şunu öncelikle belirtmek gerekir ki güneş yanığına en iyi gelen ilaç zamandır. Bu nedenle de güneş yanığından hemen kurtulmayı düşünenler, boş yere umutlanmasınlar.

güneş yanığı nasıl geçer
güneş yanığı nasıl geçer

Güneş yanığı problemiyle karşılaşıldığı zaman ilk önce cildi rahatlatmak gerekmektedir. Bunun içinde ılık suyla duş alınması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Daha sonrada güneş yanığının derecesine göre evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri ile güneş yanığına müdahale edilmelidir. Ciltte güneş yanığı oluşan bölgeleri en fazla rahatlatan yöntem tespit edildikten sonra bu yöntem, günlük 2-3 defa ciltte güneş yanığı oluşan bölgeye uygulanmalıdır. Bu sayede ağrıların şiddeti hafiflediği gibi iyileşme sürecide hızlanmaktadır.

Ciltte güneş yanığı oluştuğu zaman ilerleyen süreçte deride soyulma görülmektedir. Bu durum, estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olsa da cildin toparlanmasında ve yenilenmesinde oldukça etkilidir. Çünkü ciltte yanan ve işlevini kaybeden katman soyularak hızla vücuttan atılmakta ve ortaya yeni bir katman çıkmaktadır. Derinin soyulmasının ardından iyileşme sürecini hızlandırabilmek için içeriğinde E vitaminini bol miktarda barındıran besinlerin yanı sıra yulaflı besinlerin tüketilmesi de ihmal edilmemelidir. Ciltte güneş yanığı oluşan bölgeye E vitamini tableti doğrudan uygulanabilir. Kaynamış suda bekletilen yulaf ezmesi de soğuduktan sonra güneş yanığı oluşan bölgeye sürülebilir. E vitamini tabletin güneş yanığı oluşan bölgeye doğrudan uygulanmasını istemeyenler ise içeriğinde E vitamini olan cilt bakım ürünlerini eczaneden aldıktan sonra güneş yanığı olan bölgeye uygulayabilir.

Güneş Yanığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Güneş yanıklarının tamamen iyileşme süreci genellikle bir hafta kadar sürmektedir. Ancak bu süre, güneş yanığının derecesiyle bağlantılı olarak da uzayabilmektedir. Peki, ‘Güneş yanığı ne kadar sürede iyileşir?’ Güneş yanığının iyileşme sürecinin hızlanmasında yanığa karşı uygulanan tedavi yöntemleri ile çok fazla güneş ışığı alınmaması da etkili olmaktadır. Güneş yanığının iyileşme sürecinin hızlandırılmasında ise çoğu zaman güneş yanığı kremi tercih edilmektedir.

Eczaneden alınan güneş yanığı kremleri, ciltte güneş yanığı oluşan bölgeye uygulanırsa hızla yanığa etki ederek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Güneş yanığı kremleri, cildi rahatlattığı için yanıktan dolayı hissedilen acıyı azalttığı gibi cildin kaybettiği nemi geri kazanmasına da yardımcı olmaktadır. Güneş yanığıyla mücadelede genellikle bepanthol adlı krem kullanılmaktadır. Güneş yanığına karşı etkili olan bir başka krem ise hametan olarak adlandırılan kremdir. Cilt rahatsızlıklarına çok iyi gelen bu iki kremi kullanmadan evvel bir hekim onayı mutlaka alınmalıdır. Ayrıca evde güneş yanığına karşı bitkisel tedavi uygulanacaksa bu kremler ile uygulanacak bitkisel tedavi yönteminin etkileşimi hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır. Yine bu kremlerin ne kadar sıklıkla kullanıldığı ve süresi de göz ardı edilmemelidir. Güneş yanığına karşı uygulanan tedavi yöntemleri doğru olursa, iyileşme süreci 7 güne kadar inebilmektedir.  

Güneş Yanığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Cildinde güneş yanığı problemi yaşayanları rahatsız eden semptomlar arasında kaşıntı da yer almaktadır. Peki, ‘Güneş yanığı kaşıntısına ne iyi gelir?’ Güneş yanığının insanı en fazla rahatsız eden yan etkisi olan kaşıntı problemi, güneş yanığının en hafif derecesinde dahi görülen bir sorundur. Bu kaşıntı hissine karşı konulması ise oldukça zordur. Güneş yanığı olan bölgenin kaşınması ise hissedilen acıyı daha da artırdığı gibi yanığın oluştuğu bölgeyi daha fazla tahriş etmektedir. Bu nedenle de yanık oluşan bölgenin kesinlikle kaşınmaması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Güneş yanığı kaşıntısını giderecek ya da hafifletecek doğru yöntemler uygulanmalıdır. 

Güneş yanığı kaşıntısına karşı serinletici jel kremler ve kaşıntıyı gideren kremler eczanelerden satın alınarak kaşınan bölgeye sürülmelidir. Cildi rahatlatan ve serinleten yöntemlerin kullanılması da ihmal edilmemelidir. Ciltteki yanık bölgenin kaşıntısını gidermek için buz ya da buzlu karışımlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca aşırı soğuk suyla duş alınması da buzla aynı etkiyi yarattığından tedaviyi geriletmektedir. Güneş yanığı olan bölgeyi serinletmek ve kaşıntıyı gidermek için ıslatılan hafif serin havlu bölgeye konulmalıdır. İçeriğinde E vitamini ve aloe vera barındıran kremsi cilt bakım ürünlerinin yanı sıra güneş yanığı kremi de bölgeye düzenli olarak sürülmelidir. Güneş yanığı kaşıntısına karşı diğer etkili yöntemler ise şöyle sıralanabilir;

  • Güneş yanığı olan bölgenin nemli tutulması
  • Güneş yanığı olan bölgenin kaşınmaması
  • Güneş yanığı olan bölgenin güneşten korunması
  • Güneş yanığı olan bölgenin serin tutulması 
  • Bol su tüketilmesi 

Güneş Yanığını Beyazlatmanın Yöntemleri 

Güneş yanığının hemen ardından cilt bronzlaşmaktadır. Bronz cildi sevmeyenler, tatil yaptığının bilinmesini istemeyenler ve ciltlerinin belli bölgeleri bronzlaşanlar tarafından güneş yanığını beyazlatmanın yöntemleri kullanılmaktadır. Cilt yanığı olarak değerlendirilen durumların yanı sıra yanığın iyileştiği ilk hafta beyazlatma yöntemlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca cildi beyazlaştırıcı maskelerle güneşe çıkmamaya çok dikkat edilmelidir. Çünkü bu tür maskelerle güneşe çıkıldığı zaman güneş lekeleri ve cilt yanıkları oluşma riski oldukça yüksektir.

Beyazlatma Kremleri

Beyazlatma kremleri eczanelerden satın alındıktan sonra cilde uygulanmalıdır. Bu tür kremleri satın alırken, hangi kremin cilde uygun olduğu konusunda eczacıdan kesinlikle bilgi alınmalıdır. 

Maskeler

Güneş yanığı ilaçlarını hiç kullanmadan cildin doğal yöntemlerle beyazlatılması olanağı da vardır. Evde hazırlanan doğal maskelerin düzenli olarak kullanılması yeterlidir. Bu tür maskelerin içeriğinde çoğu zaman aloe vera, limon, salatalık, yulaf, yoğurt vb. malzemeler bulunmaktadır. Aloe veranın tek başına kullanımı da ciltte az da olsa beyazlama sağlamaktadır.  

Güzellik Merkezleri

Cildin lazerle beyazlatılması, kimyasal soyma vb. yöntemlerle cilt eski beyazlığına kavuşturulabilir. Ancak bu tür uyuglamalar profesyonellik gerektirdiğinden dolayı genellikle güzellik merkezleri tarafından uygulanmaktadır. 

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

güneş lekeleri nasıl geçer
güneş lekeleri nasıl geçer

Yüz bölgesi güneş ışınlarından yeterince korunmadığı takdirde güneşin ardından lekeler görülebilmektedir. Bu lekeler ise çoğu zaman cildin bronzlaşmasının ardından görülmektedir. Yüzdeki bu lekeler, estetik açıdan hiç de istenmeyen bir görüntüye neden olmaktadır. Güneş yanığı lekeleri tamamen azaltılabileceği gibi bu lekelerden tamamen kurtulmak da mümkündür. Bu lekelere doğal yöntemlerle müdahale etmeden evvel bir cilt doktorunun muayenesinden geçmek gerekmektedir.

Peki, ‘Güneş yanığı lekeleri nasıl geçer?’ Ciltteki güneş yanığı lekelerinden kurtulmanın en etkili yönteminin lazer olduğu söylenmektedir. Yine güzellik merkezlerinde uygulanan cilt renginin açılmasını sağlayan yöntemlerde çoğu zaman başarıyla sonuçlanmaktadır. Ciltte oluşan güneş yanığı lekeleri için özel olarak üretilmiş olan kremlerden de yararlanılabilir. Ciltte yeni oluşmuş olan güneş yanığı lekelerinin kalıcı hale gelmemesi içinde düzenli olarak cilt bakımı ve peeling uygulanmalıdır. Gündüz saatlerinde ise yüz için özel olarak üretilen kremlerin kullanılması ihmal edilmemelidir.

Güneş Yanığına Evde Bitkisel Çözüm

Güneş yanıklarının tedavisinde evde rahatlıkla uygulanabilecek bitkisel tedavilerde etkili olmaktadır. Bu tedaviler aynı zamanda ciltte yanık oluşan bölgeyi rahatlatmaktadır. Ancak ciltte su toplamış, kabarmış ve soyulmuş olan bölgelere bu bitkisel tedaviler direkt olarak uygulanmamalıdır. Güneş yanığına bitkisel çözüm önerileri ise şöyle sıralanabilir;

Aloe Vera

Aloe vera içeriğinde kimyasal madde barındırmamaktadır. Hafif güneş yanığı oluşan bölgeye aloe vera suyu ya da özü sürülürse fark edilir bir rahatlama hissedilmektedir. Aloe vera, cildi de nemlendirmektedir.  

Salatalık

Taze salatalığın suyu sıkıldıktan sonra güneş yanığı oluşan bölgeye sürülmelidir. Bu sayede iyileşme süreci hızlanacağı gibi cilt ferahlamaktadır.

Lavanta Yağı

Güneş yanığına karşı etkili bitkisel çözümler arasında günümüzde kolaylıkla ulaşılabilecek lavanta yağı da yer almaktadır. Az miktarda lavanta yağı yanık olan bölgeye sürülürse, ağrı ve acı hafifleyecektir.  

Demlenmiş Çay

Güneş yanığı tedavisinde taze demlenmiş siyah çay da kullanılmaktadır. Ancak yanık olan bölge sıcak olduğu için demlenmiş çay derhal uygulanmamalıdır. Demlenmiş çay soğuduktan sonra temiz bir bez aracılığıyla yanık olan bölgeye sürülmelidir. Bu uygulama yapılırken çay poşetleri de tercih edilebilir.  

Patates

Patates ezildikten sonra yanık bölgeye sürülmelidir. Patates, güneş yanığına karşı en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.

Zeytinyağı

Zeytinyağının doğal bir şifa olduğu zaten bilinmektedir. Zeytinyağı, güneş yanıklarına da çok iyi gelmektedir. Güneş yanığının acısını azalttığı gibi yanık nedeniyle cildin kaybettiği nemi de geri kazandırmaktadır. 

Yoğurt

Güneş yanığına yoğurt sürülmesi en bilindik yöntemler arasında yer almaktadır. Uzmanlar, güneş yanığı oluşan bölgeye yoğurt sürülmesini özellikle tavsiye etmektedir.

Su

Güneşlenirken vücut çok fazla su kaybına uğramaktadır. Cilt güneş yanığına maruz kaldığı zaman bol su tüketilirse, cilt kendisini daha hızlı toparladığı gibi rahatlamaktadır.  

Yukarıda sayılan güneş yanığına karşı bitkisel çözüm önerilerinin kesin tedavi yöntemleri olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Ancak hafif yanıkların iyileşmesinde ve cildin rahatlamasında çok etkilidir.