Güneş çarpması, bir kişinin oldukça sıcak ve güneşli bir ortamda çalışıyor olması, egzersiz yapması ya da sadece zaman geçirmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek durumlardan biridir. Sıcak çarpması olarak da bilinmekte olan güneş çarpması, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durum olmasından dolayı bilinçli olunması gerekmektedir. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, güneş çarpmasının nedenleri nelerdir?
İçerik Başlıkları
Güneş Çarpması Nedir
Güneş çarpması, yüksek sıcaklığa maruz kalınmasından dolayı ortaya çıkan vücuttaki aşırı ısınma halini ifade etmektedir. Sıcak maruziyerinin ciddi seyrinde vücut sıcaklığı 40 derece ve üzerine çıkmaktadır. Bu durum özellikle de yaz mevsiminde daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Güneş Çarpması Çeşitleri Nelerdir
Sıcaklıkla bağlantılı olan yaz rahatsızlıkları, pek çok farklı durumu içerisinde bulundurması geniş bir tanımlamadır. Sıcaklıktan bitkin düşülmesi başlamasıyla yaşamı tehdit etmekte olan güneş çarpması vakalarına kadar olan sıcaklıkla ilgili rahatsızlıklarda uygun tıbbi müdahale yapılmaması durumunda iç organlarda hasarlar ortaya çıkmaktadır. Beyin, kalp, böbrekler ve kas dokusu, edilmemekte olan güneş çarpması olgularında hasar görülmekte olan organlar arasında yerini almaktadır. Tedavinin gecikmesi durumunda daha ciddi sonuçlara ve hatta ölüm gibi yıkıcı sonuçların gelişme riskini arttırabilmektedir.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir
Güneş ve sıcaktan sonra vücutta su ve tuz kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu durum sonucunda ise halsizlik, güçsüzlük ve kas krampları gibi sıcak çarpmasından kaynaklı bitkinlik durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun ilerlemesi ve vücudun ısısı dengesizleşmesi halinde vücut sıcaklığı tehlikeli düzeyde olmasıyla birlikte güneş çarpması olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olmaktadır. Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzerindeki vücut ısılarının tespiti sonucunda güneş çarpmasının asıl belirtisi oluşmaktadır. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpmasının belirtileri arasında yerini almaktadır.
Güneş çarpmasından sonra oluşan diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir:
- Terleme
- Bulantı ve kusma
- Cilt üzerinde kırmızı renk değişimi
- Nefes alıp vermenin hızlanması
- Çarpıntı
- Zonklayıcı baş ağrısı
Güneş çarpmasında oluşabilecek belirtiler, vücut ısının ne kadar süre içerisinde yüksek bir şekilde devam etmesine bağlı değişimler gösterebilmektedir. Vücut ısısının uzun bir süre boyunca yüksek olması ve bu duruma müdahale edilmemesi durumunda çeşitli organlarda kalıcı güneş çarpması yan etkileri ortaya çıkarak farklı belirtilerin oluşmasına neden olmaktadır.
Güneş Çarpması Nedenleri Nelerdir
Güneş çarpması neden olur sorunun yanıtları, iki kategoriye ayrılarak incelenebilmektedir. Efor ilişkili güneş çarpması olarak ifade edilmekte olan ilk durumda, güneş çarpmasının meydana gelmesinde sıcak ortamlarda yapılmakta olan yoğun fiziksel aktivite sonucu ortaya çıkar. Bu şekilde meydana gelen güneş çarpması özellikle de sıcak ortamlarda çalışmaya alışkın olmayan kişilerde görülmektedir. Spor etkinliklerindeki sıcakla bağlantılı olan vaka gelişimi kalp problemlerinden dolayı ortaya çıkan durumlara bağlı yaklaşık olarak 10 kat daha fazla meydana gelmektedir. Efor ilişkili olmayan klasik güneş çarpması olgularında ise bu durumun gelişimindeki temel sebep sıcak ortamlardaki maruziyettir.
Nem düzeyinin yüksek olduğu hava koşullarında uzun zaman geçirilmesi durumunda klasik güneş çarpması ortaya çıkmasının ortaya çıkmasının temel nedenini oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kişilerde ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin klasik güneş çarpası gelişimine yönelik bir yatkınlığı olabileceği konusunda dikkatli olunması gerekir. Her iki türde güneş çarpmasının oluşmasında çok fazla kıyafet giyinme, alkol tüketimi ve terlmeyle olan sıvı kaybının doğru bir şekilde yerine konulmaması gibi yanlış uygulamalar etki gösterebilmektedir. Ekstra sıcaklarda vücut ısısının dengelenmesi merkezi sinir sistemi tarafından kontrolü sağlanan bir işlemdir. Küçük yaş grubundaki çocukların bu görevle ilgilenmekte olan sinir yapıları henüz gelişim sağlamaktadır. 65 yaşından büyük kişilerde ise merkezi sinir sistemi işlevlerinde bir miktar kayıp ortaya çıkmaktadır. Kısacası bu iki yaş grubunda ortaya çıkabilecek sıvı kayıpları doğru bir şekilde yerine konulmasıyla birlikte güneş çarpmasına karşı bir yatkınlığın söz konusu olabileceğinden dolayı dikkatli olmakta fayda olacaktır.