Göz tansiyonu belirtileri nelerdir? Göz tansiyonu pek çok yaş grubunda ortaya çıkabilen bir göz rahatsızlığıdır. Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir? konu başlıklı yazımızı inceleyerek faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Göz Tansiyonu Nedir
Göz tansiyonu ya da halk arasında da karasu hastalığı olarak tanımlanan glokom, göz içerisindeki basıncın yükselmesinden sonra meydana gelen göz siniri harabiyeti olarak tanımlanmaktadır. Sık sık gözlenen ve erken tanınıp tedavi edilmemesi durumunda kalıcı olarak görme kaybı yaşanabilen bir göz hastalığıdır. Normal şartta göz içerisinde “aköz sıvı” olarak adlandırılan bir sıvı bulunmaktadır. Bu göz sıvısı eş zamanlı olarak bazı yollarda (trabeküler ağ) gözü terk etmektedir. Göz tansiyonu (glokom) rahatsızlığında, gözün iç kısmında bulunan sıvının dışarıya akan yolunda gözle görülmeyecek boyutta bir tıkanıklık oluşmaktadır. Bunun sonucunda ise artış gösteren bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına sebep olmaktadır.
Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür
Göz tansiyonu (glokom), her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Fakat, 40 yaş ve üzerindeki hastalarda daha fazla görülebilen bir durumdur. Bu kişilerin mutlaka yıl içerisinde bir kez göz tansiyonu kontrolünden de geçmesi önemlidir. Aile bireylerinde göz tansiyonu olan kişiler ise daha sık kontrolden geçmeleri önerilmektedir.
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir
Genel olarak hastaların bir çoğunda herhangi bir belirti görülmemektedir. Erken dönemde bazı hastalarda sabah saatlerinde belirgin baş ağrısı, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkaların görülmesi, televizyon izlerken gözün etrafında ağrı gibi durumların oluşmasında belirtiler meydana gelmektedir.
Göz tansiyonu bir diğer adıyla glokom, pek çok hasta tarafından, ileriki dönemde ve belirgin olarak görme kaybı meydana geldiğinde fark edilmektedir. Aile bireylerinde meydana gelen glokom hastalığı, ileriki yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun dönem kortizon tedavisi, göz yaralanması ve migren glokom risk faktörünün artmasını sağlar.
Diğer bir glokom tipi ise, ileriki yaşlarda ani olarak krizle birlikte meydana gelen dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görmede azalma, gözde kızarma ve bulantı-kusma gibi durumlarla birlikte meydana gelmektedir. Bu durumda mutlaka acil olarak tedavi edilmesi önerilmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde meydana gelen çeşidine göre farklılık gösteren gözde sulanma, ışığa karşı oluşan hassasiyet ve gözde büyüme meydana gelir.
Göz Tansiyonu Nasıl Tedavi Edilir
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulmasından hemen sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılmamaktadır. Ancak pek çok olguda uygun tedaviyle birlikte başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilmektedir. Görme kaybı da ilerlemesi engellenmektedir. Açık açılı glokom, öncelik olarak göz içerisinde basıncın düşmesini sağlayan çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Dirençli vakalarda ya da glokom çeşidine göre cerrahi tedavi yöntemleride uygulanmaktadır. Bazı rahatsızlıklarda birden fazla cerrahi girişimler de gerekebilmektedir.
Krizle birlikte meydana gelen dar açılı tipinde ise tedavi çok ihtiyaç durumundadır. Lazer tedavisinde, kontrol altına alınmaması glokomda ya da kapalı açılı glokomda kullanılmaktadır. Glokom oldukça sinsi bir rahatsızlıktır. Her yıl göz tansiyonu kontrolü sağlanması gerekmektedir.