Göğüs Kafesi Ağrısı Nasıl Geçer

göğüs kafesi ağrısı nasıl geçer
göğüs kafesi ağrısı nasıl geçer

Göğüs bölgesinde ağrı hissedilmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Ancak göğüs ağrısı, kalp hastalıkları ve özellikle de kalp krizi başta olmak üzere akciğer ile çeşitli organlardaki sağlık problemlerine işaret edebilmektedir. Bu nedenle göğüs ağrısının ciddiye alınması ve uzman hekim muayenesinden geçilmesinin ihmal edilmemesi gerekir.

Göğüs kafesindeki ağrı göğsün sol tarafında geliştiyse kalp krizi geçirme olasılığı olduğundan birçok kişi korkuya ve paniğe kapılmaktadır. Ancak böyle durumlarda sakin kalınmalı ve endişeye mahal verilmemelidir. Göğüs kafesindeki ağrı kalp ve kalp zarından kaynaklanıyorsa bu tür ağrıların kendisine has belirtileri olmaktadır. Bu belirtiler arasında hissedilen ağrının kol ve göğüs bölgesine yayılması ve hareket edildiği esnada olması ön plana çıkmaktadır. Ayrıca vücutta gelişen farklı hastalıklarda göğüs ve göğüs kafesinde ağrılara neden olabilmektedir. Hatta soğuk algınlığı ve üşütme gibi basit sağlık problemleri de göğüs bölgesinde ağrıya neden olabilmektedir. Yine akciğerde gelişen hastalıklarda göğüs kafesinde ağrıya neden olabildiği için göğüs kafesindeki ağrının ciddiye alınmasında yüksek fayda vardır.

Peki, ‘Göğüs kafesi ağrısı nasıl geçer?’ Göğüs kafesi ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri, göğüs kafesi ağrısının nedenleri ve belirtileri hakkında her türlü bilgiye bu yazıdan ulaşılabilir.

Göğüs Kafesi Ağrısı Neden Olur?

Göğüs kafesinde ağrı hissedildiği zaman genellikle kalp krizi geçirildiği düşünülmektedir. Göğüs kafesindeki ağrı her ne kadar kalp krizinin habercisi olabilse de bu ağrının altında çeşitli sağlık problemleri de yatabilmektedir. Göğüs kafesinde ağrı hisseden insanlar, kalp krizi geçirdiğinden şüphelenerek korku ve panik içerisinde ‘Göğüs kafesi ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Göğüs kafesinde hissedilen ağrıya kalp rahatsızlıkları neden olabileceği gibi mide ve bağırsak sistemi ile kas ve iskelet sistemindeki sağlık problemleri de göğüs kafesinde ağrıya neden olabilmektedir. Ancak bu ağrıların belirtilerinin birbirinden farklı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Mesela göğüs kafesindeki ağrıya kalp zarı iltihabı neden oluyorsa, hareket edildiği esnada hissedilen ağrı şiddetlenmektedir. Yine sırt üstü yatılması da hissedilen ağrının şiddetini artırmaktadır.

Göğüs kafesindeki ağrıya panik atak neden oluyorsa, hissedilen ağrı çok kısa süreli olsa da bütün vücuda yayılabilmektedir. Göğüs kafesindeki ağrı hareket esnasında hissediliyorsa, bu ağrının kalpteki bir problemden kaynaklanma ihtimali oldukça yüksektir.

Göğüs kafesinde ağrı hissedilmesine neden olan sağlık problemleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide-bağırsak yani gastrointestinal sistemdeki sağlık problemleri
  • Göğüs bölgesinde yer alan sinirlere bağlı olarak görülen ağrılar
  • Göğüs duvarındaki ağrılar
  • Kadınlarda meme dokusundan kaynaklanan ağrılar
  • Kalp ve kalp zarından kaynaklanan ağrılar
  • Kas ağrıları
  • Panik ataktan kaynaklanan ağrılar
  • Üşütmeden kaynaklı ağrılar
  • Akciğerlerde emboli oluşması
  • Aort damarındaki yırtılma yani aort diseksiyonu
  • Gebe kadınlarda çok sık görülen mide ekşimesi
  • Kaburga kemiklerindeki kırıklar
  • Akciğerlerin hava kaçırması yani Pnömotoraks
  • Göğüs bölgesine darbe alınması
  • Kemik erimesi
  • Göğüs bölgesindeki yaralanmalar
  • Kadınlarda adet döngüsüne bağlı olarak görülen ağrılar

Kalp Kaynaklı Göğüs Kafesi Ağrılarının Belirtileri

Göğüs kafesinde gelişen ağrı ciddi bir sağlık problemine işaret edebileceği için göğüs kafesi ağrısını tetikleyen sağlık probleminin ne olduğunun tespit edilmesi çok önemlidir. göğüs kafesindeki ağrı kalp krizine işaret ediyorsa, bu ağrıyı hisseden hastanın değişik bir hisse kapılma olasılığı oldukça yüksektir.

Kalp kaynaklı göğüs kafesi ağrılarının belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

  • Hızlı yorulma
  • Soğuk soğuk ter dökmeler
  • Baş dönmesi
  • Omuz, çene, boyun ve sırt bölgesinde ağrı hissedilmesi
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Göğüs kafesinde dolgunluk ve basınç hissi oluşması
  • Göğüs kafesinde hissedilen yakıcı ağrılar
  • Nefes darlığı çekilmesi
  • Ezici ve yakıcı şiddetteki ağrılardan bir veya iki kolun etkilenmesi

Göğüs Kafesi Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Göğüs kafesi ağrısına evde rahatlıkla uygulanabilecek ve ağrıyı hafifletecek bitkisel tedavi yöntemleri bulunsa da göğüs ağrısını tetikleyen sağlık probleminin belirlenerek tedavisinde geç kalınmaması için bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Göğüs kafesi ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;

Bal ve Karabiber Karışımı

Öksürükten ve üşütmeden kaynaklı göğüs kafesi ağrısına bal ve karabiber karışımı çok iyi gelmektedir. Bir kase balın içerisine 2 tatlı kaşığı karabiber ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak karışım hazır hale getirilmelidir. Bu karışım göğüs bölgesine sürüldükten sonra streç filmle göğüs bölgesi sarılmalıdır. Daha sonra bu halde 2 saat kadar beklenilmelidir. Bu süre dolduktan sonra göğüs bölgesi yıkanmalıdır. Bal ve karabiber karışımı bebek ve çocuklara kesinlikle uygulanmamalıdır. Bu karışıma arzu edildiği takdirde zerdeçal da katılabilir.

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler

İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlıklı beslenmeleriyle direkt alakalıdır. Kalp hastalıklarından kaynaklanan göğüs kafesi ağrısında hekim tarafından uygulanan tedaviye destek amaçlı kalp sağlığını destekleyen besinler tüketilmesi ihmal edilmemelidir. İçeriğinde Omega-3 yağ asitlerini bol miktarda barındıran balık, ceviz, kuruyemişler gibi besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Bu tür besinler, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmektedir.

Ada Soğanı Çayı

Göğüs kafesinde hissedilen ağrının hafiflemesinde ada soğanı da oldukça etkilidir. Ada soğanı çay olarak hazırlandıktan sonra içilebileceği gibi macun kıvamına getirildikten sonrada göğüs bölgesine uygulanabilmektedir. Ayrıca ada soğanı çayının hazırlanması çok basittir. Bir bardak kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı ada soğanı ilave edildikten sonra demini alması için 10 dakika kadar beklenmelidir. Ada soğanı çayına arzu edildiği takdirde limonda katılabilmektedir.

Ada soğanı macununun hazırlanması içinde yarım kilo bala gereksinim duyulmaktadır. İlk yapılması gereken 3 yemek kaşığı ada soğanını bir havanın içerisinde dövmektir. Daha sonra bu ada soğanı bala katılarak macun kıvamını alana kadar karıştırılmalıdır. Sabah ve akşam günlük 2 defa bu macunun tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

Sıcak Duş Alınması

Özellikle soğuk algınlığından kaynaklı göğüs kafesi ağrısını hafifletmenin en etkili yöntemi sıcak duş alınmasıdır. Duş alındığı esnada sıcak sudan çıkar buhar teneffüs edilirse solunum yollarında hissedilir bir rahatlama olmaktadır. Ayrıca sıcak suyla duş alınması öksürük ve tıkanıklıktan kaynaklı göğüs kafesi ağrısını da hafifletmektedir.

Kekik Çayı

Nane limon çayını sevmeyenler için kekik çayı iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Kekik çayı da göğüs bölgesinin ve boğazın yumuşamasında en az nane limon çayı kadar etkilidir. Göğüs bölgesindeki balgamın dışarı atılmasını sağlayan ve öksürüğü kesen kekik çayı, göğüs kafesinde hissedilen ağrıyı da hafifletmektedir. Kekik çayını tatlandırmak isteyenler ise bu çaya limon ve bal ilave etmelidir.

Nane Limon Çayı

Soğuk algınlığından ve gribal enfeksiyondan kaynaklanan göğüs ağrısının hafiflemesinde en etkili yöntemlerden biriside nane limon çayı tüketilmesidir. Vücuda zindelik verdiği gibi balgamında hızla dışarı atılmasını sağlayarak hastanın kendisini iyi hissetmesini sağlamaktadır.

Zencefil

En etkili balgam söktüren bitkiler arasında yer alan zencefilin göğüs kafesi ağrısının hafiflemesinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Zencefilin antienflamatuar özelliği de vardır. Öksürüğün kesilmesinde de çok etkili olan zencefil, üst solunum yollarını açmaktadır. Soğuk algınlığının semptomlarından şikayetçi olanların zencefil tüketmeyi ihmal etmemesi gerekir.

Meyan Kökü Çayı

Gribal enfeksiyonun yanı sıra üst solunum yollarındaki rahatsızlıkların neden olduğu semptomların giderilmesi de meyan kökü çayı oldukça etkilidir. Astım ve bronşit gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Göğüs kafesindeki ağrı soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa sabah akşam birer bardak olmak üzere günlük 2 defa meyan kökü çayı tüketilmelidir.